BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op donderdag 18 maart a.s. organiseert Centrum Hout samen met Tangram Architekten in Amersfoort  een seminar rondom de mogelijkheden van brandveilige toepassing van hout als gevelbekledingssystemen.

 

 

Tijdens dit seminar worden de vele vragen rondom brandveiligheid en gevelbekledingen in hout beantwoord, evenals die over duurzame detaillering en onderhoud. Uit oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam inkopen is er uitgebreid aandacht voor de duurzame herkomst, veelzijdigheid en gebruik van de houtsoort western red cedar.

 

In het licht van dit seminar start BouwProfs de discussie met de titel

 

" Hoe duurzaam is hout als gevelbekleding? "

 

* Welke houtsoorten komen in aanmerking?

* Hoe zit het met de bouwfysische en brandveiligheidsaspecten?

* Welke duurzame keuzes kunnen er gemaakt worden rondom ontwerp, detaillering, houtsoort en onderhoud bij houten gevelbekledingen?

 

Deel uw kennis met andere collega's in de bouw, en geef uw mening op BouwProfs.

Weergaven: 2415

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Houtgebruik en de duurzaamheid daarvan zijn sterk afhankelijk van de toepassing. Het genoemde ceder is goed te gebruiken als gevelbekleding boven twee meter boven maaiveld, zonder onderhoud. Als kozijn is het echter zeer ongeschikt omdat het zo zacht (bros) is. Naast toepassing is detaillering erg belangrijk en daarna onderhoud. Als hout verkeerd is toegepast en verkeerd gedetailleerd, is er geen onderhouden meer aan.
Qua herkomst is er steeds meer keten beheer. Het liefst zou je willen komen tot een maatstaf met daarin een weging vwb de duurzaamheid in de gehele lifecycle. Dan moet ook weer rekening worden gehouden met hoe lang het te bouwen object mee moet gaan. Het heeft geen zin geacetyleerd (accoya) hout te gebruiken (zonder hergebruik) voor een object dat een jaar of 10 mee moet gaan.
Miij vallen in deze ook vaak de 'krotten' in het weiland. Onverduurzaamd vuren of grenen, dat echt vele tientallen jaren niet wegrot...

Kortom: de opdrachtgever moet eerst besluiten wat in verband met het verwerken van hout belangrijk is (duurzaambosbeheer; weinig onderhoud, schone productie etc.) pas daarna kan je in algemene bewoordingen wat zeggen over toepassing van de diverse houtsoorten. Mits goed verwerkt en vervolgens onderhouden, zijn alle gangbare en wat minder gangbare houtsoorten duurzaam.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Marc Harmsen, architect bij Attika Architekten:

" Wat is de meest duurzame methode om houten gevelbekleding zwart te maken? natuurverf of inbranden of ... "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Leon van Rijswijk, eigenaar en Head Designer dutchadesign®:

" Neem als voorbeeld het Crystal Court in Amsterdam.
Een prestigieus bouwproject waar de laatste jaren veel over gesproken is, er komen wekelijks busladingen architecten kijken.

Maar....Tangram Architekten heeft zich nog niet beraad over hoe de mooie wanden weer hersteld kunnen worden van de vieze groene aanslag die aan alle kanten zichtbaar is. Het is nu nog in een beginstadium maar het breid zich snel uit. Is behandelen een optie? want er zal een duidelijk kleurverschil ontstaan.

De bewoners zijn zich er niet zo zeker meer van dat de groene aanslag weg zal gaan.
Crystal Court ontvangt op dit moment niet bepaald de schoonheidsprijs voor een gebouw dat, uit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam inkopen , is bekleed met Western Red Cedar. De veelzijdigheid moet nog eens goed bekeken worden.

En wat is de oplossing voor hout dat zeer gevoelig is voor vocht en mosgroei, het blijft immers een natuurproduct. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:

" Vorige week sprak ik een opdrachtgever: "Mooi dat groen, zo lééft het gebouw tenminste" Dat deed me denken aan mw. Kaufmann die over de lekkage in "Fallingwater" van haar architect Frank Lloyd Wright tegen haar gasten zei: "Tja, dat gebeurt als je een kunstwerk buiten zet." Het is maar net hoe je het ziet.....

Ik heb enkele bouwwerken in Red Cedar gemaakt, zorgvuldig gedetailleerd, om goed winddroog te kunnen zijn. Geen uitslag ! Het kan dus wel, Leon. "
Reactie via BouwProfs op Twitter van Martha Pasterkamp, jurist:

" Hout is zeer goed geschikt als gevelbekleding MITS juist geplaatst en vooraf goed behandeld. Helaas gaat dat laatste vaak mis. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Kees Donker, vastgoed management:

" Hout is ongeschikt als gevelbekleding. Hout leidt tot onkontroleerbare veroudering en verloedering en heeft hoge exploitatie risico's tot gevolg.

Te weinig architecten kunnen hout verantwoord detaileren. Verduurzaming van hout is kostbaar en zelden een duurzame oplossing. Hout in de gevel: gewoon niet doen! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Reactie via BouwProfs van Erik Pennings, project manager education Bosch Architectuur Initiat...):

" Houten gevels vragen inderdaad doorgaans wat meer onderhoudsaandacht dan gemetselde gevels. Maar onderhoud is niet het enige argument in de materiaalkeuze voor een gevel. Even doorbijten dus voor het vastgoedmanagement.

Daarbij werkt de houtindustrie hard aan methodes om de mechanische en esthetische duurzaamheid te verbeteren, platoniseren en acetyleren zijn slechts 2 voorbeelden.
Nederland heeft een traditie van bouwen in gebakken steen. Het is vooral die traditie die invloed heeft op de materiaalkeuze voor gevels, de meeste andere argumenten zijn op zijn mindst gekleurd.

Je hoeft maar een paarhonderd kilometer stroomopwaarts om duizenden geslaagde voorbeelden te treffen van gebouwen die soms al honderden jaren met hout bekleed (of zelfs volledig gebouwd) zijn. Die gebouwen staan zeker niet altijd op plaatsen waar het klimaat 'houten-gevelbekleding-vriendelijker' is dan in Nederland: Duitsland, de Alpenlanden, Scandinavie,....

Dat hout ongeschikt is voor gevelbekleding is dus onzin, toepassing hangt af van traditie en beschikbaarheid. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hans van Leeuwen, projectmanager/consultant bij Ockenburgh architec...:

" Waarom geen Prodema, houtkleurige beplating, want daar heeft Tangram in het verleden ook "goede" ervaring mee gehad.

Detaillering, primaire bescherming (overstekken) is cruciaal. Scandinavie staat vol met houten gevels, die om de 25 jaar worden voorzien van kookverf (Falun-rood).

Het kan wel, maar problemen klimaat, gebrek aan vakmanschap van detaillering en uitvoering, geeft niet het gewenste resultaat.

Verder als woon- of kantoorbezitter moet je je wel realiseren dat je pand verouderingsverschijnselen gaan tonen, waar je niets aan mag doen. Gevolg waardevermindering van je pand. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Richard Bruijne, eigenaar Prevent Care Woonbiologie:

" @Hans van Leeuwen. Geen Prodema meer toepassen. Wordt niet meer vertegenwoordigt in NL/B. Van alle projecten in NL uitgevoerd, heeft 70 - 80% klachten. Ik kan het weten, ik moest die klachten "oplossen". "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hans van Leeuwen, projectmanager/consultant bij Ockenburgh architec...:

" Richard, je hebt gelijk ken een aantal projecten, o.a. van Tangram, waar veel Prodema problemen zijn. Naast het feit dat deze beplating uberhaupt niet geschikt zijn voor ons bouwklimaat, ontbreekt de kennis van detaillering.

In zijn algemeenheid kan ik als bouwschadedeskundige aangeven dat het merendeel van de bedenkers van de detaillering geen verstand van bouwen hebben. Er wordt geen rekening gehouden met de weersinvloeden (zon, wind en water) en de verantwoordelijkheid wordt bij de uitvoerende partij (aannemer, uitvoerder, bouwvakker) neergelegd. Conclusie een gebouw van nog geen 10 jaar oud heeft schadeverschijnselen van een gebouw van 100 jaar oud.
Ook bij houten gevels zijn deze details zo wezenlijk belangrijk. Dilataties, werken van hout, behandeling, ventilatie e.d. vaak onvoldoende doordacht.

Heb een rabbathouten gevel van red cedar toegepast met een lengte van 30 meter zonder dilataties en op de zonzijde. Heeft de architect zo bedacht en wilde geen verstorende naden (dilataties). Ontwerpt een architect voor de oplevering van het pand of ontwerpt hij/zij voor de levensduur van het pand. Het laatste betekent verder kijken dan het mooie plaatje.
Wie neemt nu de verantwoordelijkheid dat dit vragen is op problemen. De eigenaar heeft het pand geaccepteerd, na 5 jaar sprongen de houten delen van de inmiddels golvende gevel.

Zint eer gij begint en architect leg een luisterend oor naar de deskundologen. Dan maar een stapje terug in je beeldbepalende gevel. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ted Wiegman, eigenaar Symaco:

" Hout als duurzaam gevelmateriaal vergt goede kennis van: a. detaillering, b houtsoorten en c. goed kunnen bouwen. Hout blijft hygroscopisch en heeft bescherming nodig. Met een goed onderhoudsplan zijn houten gevels niet te versmaden. Niettemin wanneer men spreekt van een duurzame houten gevel, denk dan goed na over het volgende:
a. technische eigenschappen van het hout
b. detaillering en een goed onderhoudsplan
c. goede opbouw van de gevel
d. dat het hout uit goed en verantwoord beheerd bos komt "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Richard Bruijne, eigenaar Prevent Care Woonbiologie:

" @ted wiegman
e. kan het aan het einde van de levensduur teruggegeven worden aan de natuur. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+