BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het mogelijk BTW terug te vragen op aanschaf en installatie zonnepanelen?

Kan een particulier opdrachtgever die in aanneming zijn huis laat realiseren in aanmerking komen om BTW terug te vragen op aanschaf en installatie van zonnepanelen?

Deze vraag is gesteld door Godfried Joosten in onze Linkedin groep Duurzaam Bouwen.

Weergaven: 626

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Voor alle vragen over zonnepanelen kijk op de site zonnepanelen.net. Je kan dit terug krijgen maar je moet je wel inschrijven als eenmansbedrijf bij de belastingen. Veel leveranciers kunnen dit tegen een vergoeding voor je in orde maken.

Ja dat kan. Of je alles terug krijgt is afhankelijk of je een gebouw geïntegreerd systeem (bijvoorbeeld in-dak systeem) hebt of een systeem wat op een bestaand dak wordt toegepast. (de laatste is nu nog het meest voorkomend).

Iedereen met zonnepanelen op z'n dak wordt beschouwd als ondernemer in de energie.

Wil je de BTW terugkrijgen dien je als eigenaar je te registreren bij de belastingdienst.

Je krijgt dan een B01 nummer (dat is iets anders als een eenmanszaak!)

Je kunt vervolgens de BTW over je investering minus de BTW over de theoretisch/ forfaitair opgewekte stroom van dat jaar terugvorderen. Dien gelijk een ontheffingsaanvraag in voor registratieplicht. Je hoeft dan alleen het jaar uit nog aangiftes te doen. Echter je hoeft niet af te dragen omdat een particulier ondernemer in de energie altijd onder de €1.350 aan BTW per jaar zal blijven en derhalve recht heeft op de Kleine Ondernemers Regeling.

Een goed PV bedrijf begeleid haar klanten hierin f kan e.e.a. volledig regelen.

Dit scheelt dus ca 17 procent op de investering! Daarom zijn zonnepanelen nu ook zo een enorm interessante investering voor de particulieren (overigens ook voor heel veel bedrijven, maar dat werkt weer anders!). Je maakt van een doorlopende (en ongewisse) kostenpost een investering en bent gelijk of al heel snel goedkoper uit als niet investeren. Er is een gezegde wat luidt: het is een luiaard die zijn eigen gemak niet zoekt. Dat geldt zeker voor een beslissing al of niet zonnepanelen aan te schaffen. Moet je natuurlijk wel een goede installatie aanschaffen. Veel mensen kijken alleen naar de initiële investering. Dit terwijl ze eigenlijk zouden moeten kijken naar de uiteindelijke kosten per kWh. Vergelijk het met de aanschaf van een auto, daar kijk je ook niet alleen naar prijs, maar ook naar verbruik, of het ding kan wat je wil en nodig is en of hij geschikt is in jouw specifieke situatie. Doe je dat niet dan loop je het risico een kat in de zak te kopen en uiteindelijk duur uit te zijn. Kortom: laat je informeren door de juiste partijen en vraag naar referenties.

Als u zonnepanelen aankoopt wordt u door de belastingdienst aangemerkt als “BTW-ondernemer”.

Hierdoor moet u aan de belastingdienst over de geproduceerde elektriciteit BTW aan de belastingdienst afdragen, maar kunt u ook de BTW die u bij de aankoop van de zonnepanelen en op de installatie van die installatie heeft betaald van de belastingdienst weer terug krijgen.

In het eerste jaar worden deze twee bedragen met elkaar verrekend. Omdat de betaalde BTW bij aankoop veel hoger is dan de BTW over de elektriciteitsproductie, kunt u geld van de belastingdienst terug krijgen.

Na het eerste jaar zult u  weinig kosten aan uw zonnepanelen installatie hebben. Hierdoor zult u BTW moeten berekenen over de elektriciteit die u produceert. Als deze BTW op jaarbasis lager is dan Eur 1.345, dan wordt dit bedrag door de belastingdienst kwijtgescholden. Hierdoor hoeft geen BTW aan de belastingdienst te betalen. Deze kwijtscheldingsregeling staat bekend onder de naam “kleine ondernemersregeling”. Deze regeling is alleen van toepassing op natuurlijke personen (geen rechtspersonen)

Door de “kleine ondernemingsregeling” heeft u wel het voordeel van de belastingteruggave, maar niet het nadeel van de belastingafdracht.

Om de BTW terug te krijgen, moet u o.a. een aantal zaken regelen.

  • het aanvragen van een BTW nummer
  • per kwartaal een BTW aangifte opstellen en indienen bij de belastingdienst
  • de belastingdienst kan de aangiften controleren. In die situatie moet u de vragenbrieven van de belastingdienst beantwoorden
  • tijdig een aanvraag indienen om geen BTW aangiften meer te hoeven doen
  • bij het niet volledig toekennen van de BTW teruggave bezwaar aantekenen bij de belastingdienst

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+