BouwProfs

De bouw online verbonden.

Duurzaamheid leidt niet tot C2C, maar C2C wel tot duurzaamheid.

 

(bron: cobouw.nl)

Het streven naar bouwen volgens de cradle to cradle-boodschap leidt tot nieuwe lijsten van materialen en producten die de voorkeur genieten.

Lood is weer aanvaardbaar. In tegenstelling tot lood, is schapenwol gezakt op de ranglijst van verantwoorde materialen. Dat bleek tijdens het seminar over cradle to cradle (C2C) van het samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Tegenover elkaar stonden de meningen van Bas van de Westelo (recent afgestudeerd aan de TU Eindhoven) en van Mariska van Dalen van adviesbureau Tebodin.

Volgens Van de Westelo is het gedachtegoed van Michael Braungart en William McDonough totaal anders dan van het duurzaam bouwen. "Duurzaamheid leidt niet tot C2C, maar C2C wel tot duurzaamheid", stelt hij. "Duurzaamheid betreft efficiëntie, terwijl C2C gaat over effectiviteit."

Van de Westelo ontwikkelde een graadmeter voor het C2C-niveau van een bouwkundig ontwerp. Van Dalen wees daarentegen op de Life Cycle Analyse (LCA). "LCA's zijn begonnen met de volledige levenscyclus", aldus Van Dalen. Wat na de sloop met producten en materialen gebeurde werd bij de milieukundige beoordeling betrokken. "Later is dat losgekoppeld, maar nu wordt de cirkel weer gesloten.
Het is mogelijk duurzaam bouwen naar C2C te upgraden", stel zij. Van Dalen toonde een lijst van zeven Nederlandse producten die voldoen aan de eisen van C2C, met onder meer Desso-tapijttegels met een rug van polyolefine en gres-rioleringsbuizen van Euroceramic. Volgens Van Dalen zijn ruim 250 producten met een C2C-certificaat verkrijgbaar.

Hoogleraar Jouke Post van de TU Eindhoven liet een 'cradle to cradle'-classificatie van materialen zien. Lood komt vanwege het volledig sluiten van de kringloop en de hoge toekomstwaarde beter te voorschijn dan op de vroegere duurzaamheidslijsten. De C2C-waarde van lood is 71,2 procent. Schapenwol daarentegen komt slechts tot 68,9 procent. FSC-hout gooit hoge ogen met een C2C-waarde van 93,9 procent. De meeste materialen en producten scoren hoger of lager op C2C-lijsten dan op de oude milieukundige lijsten. Volgens Dick Thesingh van de gemeente Venlo is duurzaam bouwen beknellend, maar heeft C2C positieve kracht. "C2C is creativiteit en vanzelf het goede doen", vatte hij samen.

BouwProfs is benieuwd hoe u aankijkt tegen de stelling:

" Duurzaamheid leidt niet tot C2C, maar C2C wel tot duurzaamheid. "

Weergaven: 1028

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Stephan W. Baan, Bedrijfskundig Adviseur Samenwerking & Innovat...):


" Ik ben het eens met de stelling. We moeten beide begrippen in perspectief zien; C2C is slechts één onderdeel van duurzaamheid en kan hierdoor dus bijdragen aan de totale duurzaamheidsscore.

Als we het omdraaien en duurzaamheid zien als onderdeel van C2C dan komen we er al snel achter dat dit niet valide is; energiereductie of uitstraling/schoonheid van een gebouw zijn onderdelen van duurzaamheid, maar we kunnen toch wel stellen dat deze elementen niet direct bijdrage aan het C2C gedachtegoed. Energiereductie heeft natuurlijk gunstige milieueffecten, maar kan niet één-op-één geplaatst worden in de wieg tot wieg gedachte.

Ik hoor graag de mening van anderen hierover. Hoe benadert u C2C? "
" Duurzaamheid leidt niet tot C2C, maar C2C wel tot duurzaamheid. "
Ja, logisch, want duurzaamheid is het doel en C2C het (een) middel.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+