De bouw online verbonden.
Extreme regenval, we hebben er deze zomer regelmatig mee te maken. En als we de voorspellingen mogen en moeten geloven gaan we in de nabije toekomst nog veel meer te maken krijgen met overvloedige en intense regenbuien. Deze toename aan regenval heeft vervelende gevolgen voor onze huizen. Eerder besteedden we op BouwProfs al aandacht aan het belang van een goede hemelwater afvoer. En ook wateroverlast en overstromingen zijn deze zomer regelmatig in nieuws.
Te weinig groen en drempels
Op AD.nl leggen hydroloog Hubert Sevenije van de TU Delft en waterbouwkundig ingenieur Arnout Keizer de oorzaak van de vele overstromingen bij de wijze waarop we onze huizen gebouwd hebben sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Zo is er steeds minder groen te vinden. Een ander probleem is het gebrek aan drempels in onze huizen. De hydroloog adviseert om meer te gaan bouwen op palen zodat je een spreekwoordelijk trapje naar de voordeur hebt.
Welke maatregelen in en om het huis zijn effectief om overstromingen en wateroverlast te voorkomen? Geef je tips aan ons door via deze discussie.
Tags:
mijn opstap is na het straatwerk van de gemeente van 50 mm vergroot naar 200 mm en de hellingbaan ligt er al; ik ben er klaar voor.
Ophogen van de straat ? zoooo 2014.
laat de boot maar aanmeren
Volgens mij moeten we meer bufferen op eigen percelen, meer open bestratingsmaterialen toepassen en vooral niet te veel sloten dempen. laten we zo veel mogelijk gebruikmaken van natuurlijke waterbergingen. Een plantsoen wat onder water loop is niet erg als er met de aanleg maar rekening mee wordt gehouden
in delft is waterberging onder verharding aangelegd welke gedurende twee jaar is gemonitoord. een dergelijk systeem heeft een aanzienlijke hoeveelheid waterberging. door het ontwerp en de hoogte- ligging van de omgeving op elkaar af te stemmen, functioneert dit systeem ook in extreme neerslag- situaties zonder schade. de kosten zijn bij een integraal ontwerp niet hoger dan traditionele oplossin- gen. de baten (meervoudig ruimtegebruik) kunnen vooral in stedelijk gebied groot zijn. zie (www.warenco.nl)
“Door veranderende weerpatronen krijgen we inderdaad meer regen op een kortere tijd.
Hierdoor komen bepaalde zones tijdelijk blank te staan rondom onze woningen.
Aangezien de maaiveldzone (= eerste 30 cm onder de tuin of verharding rondom de woning) volledig verzadigd wordt na zware neerslag is de waterdichting van deze zone uitermate belangrijk.
We zien in de praktijk dat 80 % van alle vochtproblemen hun oorzaak hebben in de horizontale insijpeling van regenwater via de maaiveldzone.
Zelfs bij zandgrond wordt de maaiveldzone tijdelijk volledig verzadigd bij een wolkbreuk.
De waterdichting ter hoogte van de maaiveldzone laat dikwijls te wensen over evenals de plaatsing van de waterkeringen.
Deze zijn niet bestand of voorzien tegen stilstaand water aan de maaiveldzone.
Bij het correct waterdicht afwerken van de maaiveldzone voorkom je 80 % van alle gestelde vochtproblemen in de woningen.
De meeste vochtschade en gevolgschade kan toegeschreven worden aan het niet waterdicht zijn van de maaiveldzone, dit is dan geen optrekkend vocht, wat wel zo lijkt.”
Het waterprobleem van 08-09-2015 bij het VU ziekenhuis in Amsterdam bewijst zo mooi dat we in Nederland nog lang niet onze zaakjes op orde hebben als we een echte forse overstroming krijgen. Alle voor water gevoelige installaties in de kelder zetten is natuurlijk achteraf gezien niet slim.
Hoe groot was de ramp geweest als het niet ging om een waterleiding maar een regionale overstroming; In geen enkel ziekenhuis nog te werken ?
Het deed me meteen denken aan mijn geiser; een mooie wateropvangbak voor het geval dat hij zou lekken. maar de elektronica zat eveneens in die bak. De elektronica stond dus al weken of maanden onder water voordat ik iets merkte; ik merkte het pas toen de elektronica het had begeven; en toen was drogen al te laat; zeer duur herstel. Hoe verzin je zoiets.
Misschien moet er een nieuw beroep komen "waterrisico manager" voor huizen, apparaten en de openbare ruimte.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door