De bouw online verbonden.
In onze BouwProfs linkedin groep vindt momenteel een goede discussie plaats over de vraag in hoeverre het verwijderen van asbestdaken een goede aanleiding is om consumenten in aanraking te brengen met duurzame oplossingen zoals het plaatsen van zonnepanelen.
Anco van Egmond, eigenaar van Robertson vertelt dat uit zijn inventarisatie blijkt dat de hoeveelheid m2 aanwezige zogenaamde asbestdaken zo immens is dat met de huidige mogelijkheden we het niet weg kunnen halen in een periode van grofweg 10 jaar. "Er is nu al geen capaciteit. Bovendien is iedereen terughoudend en afwachtend wat de markt gaat doen. Ofwel straks komt er een run en stijgen de prijzen" aldus Van Egmond.
Voormalig beleidsadviseur bij Bouwend Nederland Andrew Wiersma heeft een geheel eigen visie hoe we de ruim 120 miljoen m2 asbest kunnen weg saneren. Namelijk door radicaal anders te gaan denken. Hij pleit er voor om asbestplaten zonder overdreven regels door normale bouw aannemers te laten verwijderen. Wat vind jij van de proefballon van Andrew. Zou het een serieuze optie kunnen zijn om 'gewone' aannemers te belasten met het verwijderen van asbestdaken?
Tags:
als leek zeg ik: moet kunnen. ik zou wel zeggen laat het alleen mensen doen die ervaring hebben met het aanbrengen van dergelijke daken zodat ze weten hoe de constructie in elkaar zit . dus niet door een bedrijf niet nooit golfplaten heeft aangebracht en dan onnodig platen gaan zagen of laten breken.
Volledig eens met Andrew Wiersma. In alle segmenten wordt er gesproken van gradaties. Behalve bij asbest. Dit wordt op één grote hoop gegooid waarbij het blauwe asbest dezelfde behandeling verkrijgt als huis tuin en keuken asbest als de golfplaten op daken en de plaatjes op de brandwerende plekken.
Voorschriften: dak bij demontage nat houden en werken met stofkappen.
Volgens mij wordt het hoog tijd dat we de huidige werkwijze bij asbestsanering op de schop gooien.
Staat niet meer in verhouding tot de realiteit.
Asbest sanering is een zeer goed beschermde aktiviteit middels arbo-regelgeving en erkenningsregels.
Zolang de aannemer voldoet aan de arbo-eisen bij asbest saneren kunnen er geen bezwaren zijn. De vraag van Andrew Wiersma komt er in feite op neer of die arbo-regels eigenlijk wel allemaal zinvol zijn of deels bedoeld ter bescherming van de bedrijfstak. Mijn ervaring met arbo is dat die regeltjes gebruikt worden in politieke spelletjes en zeker niet altijd
Ik voorzie dat er heel veel mensen zullen moeten worden opgeleid om de aanwezige hoeveelheid asbest daken te verwijderen waarvoor na 2024 dan geen of weinig werk meer zal zijn.
Het lijkt mij zeer gewenst om dit werk te doen uitvoeren door daarvoor opgeleide mensen waarbij de huidige voorschriften eens serieus tegen het licht worden gehouden.
Ik ben het deels met Wiersma eens. Maar er blijven altijd situaties, ook bij schijnbaar zeer simpele asbest verwijdering, die extra deskundigheid en maatregelen vereisen. Een jaar of tien geleden is begonnen met het opleiden van gespecialiseerde deskundigen voor het inventariseren van de asbest problematiek. Vooralsnog zijn deze mensen vooral opgeleid om de aanwezigheid van asbest vast te stellen. Misschien is het verstandig om ze aanvullend op te leiden t.a.v. de uitvoering, maar dan niet als onderdeel van de sloopbedrijven. Een van de beoordelingsaspecten zou dan moeten zijn of een gewoon aannemersbedrijf in gezet kan worden of dat een gespecificeerd bedrijf nodig is. In het geval dat het door een gewoon aannemersbedrijf gedaan kan worden dan kan de inspecteur aangeven welke punten extra aandacht en zorgvuldigheid behoeven.
het feit dat iedereen feitelijk wel op 1 lijn zit (zo lees ik het) moet het vrij eenvoudig zijn om snel de regels aan te passen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door