BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is betonkernactivering een goede optie als je duurzaam en energiezuinig wilt bouwen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om duurzaam te investeren en energiezuinig te bouwen. Betonkernactivering is hier één van. Ik ben aan het onderzoeken bij welke soort gebouwen BKA toepasbaar is, kantoren, gezondheidszorg, woningbouw, scholen of …. ? Ik heb hierbij een aantal vragen:

  • Bij welk soort gebouw wordt Betonkernactivering toegepast?
  • Wat is de reden om BKA toe te passen?
  • Wordt BKA vaak toegepast? In hoeveel procent of bij hoeveel m2 in Nederland?
  • Wie bepaalt of BKA wordt toegepast (architect, opdrachtgever of b.v. aannemer)?
  • Welke ambities worden er geformuleerd ten aanzien van energiezuinigheid, comfort, luchtkwaliteit, exploitatiekosten of anders?
  • Welke afwegingen of bezwaren worden er gemaakt?
  • Wie heeft er ervaring met de uitvoering en het beheer? Is er evaring met monitoring?

Veel meer vragen dan één persoon kan beantwoorden. Vandaar dat ik graag een beroep doe op de kennis en kunde van de groepsleden. Iedere visie en ervaring is van harte welkom.

Deze vraag is gesteld in de BouwProfs Linkedin groep door Arjen de Vries, manager Maatschappelijk Vastgoed.

Weergaven: 6434

Hierop reageren

Berichten in deze discussie



BouwProfs Redactie zei:

Reactie van Gerrit-Jan Teunissen via de BouwProfs Linkedin groep:

Hangt heel sterk af van het gebruik van het gebouw, lijkt me. Welke gebruiker gaat wat in het gebouw doen? BKA kan oplossing bieden, maar ook juist problemen geven.

REACTIE: Ger van der Zanden

Daarom is het juist verstandig om in te kunnen spelen op nieuwe (nu nog niet bekende) wensen en om het gebouw lang te kunnen gebruiken,  ook zowel de drager als de installatie aanpasbaar te maken.  Zowel het rapport: BNA/TUD "Zorg voor Leegstand" , als ook de publicatie van het Stadsgewest Brussel "Vandaag kantoor, morgen woningen" geven hier eenduidige richtlijnen. Voor diegene die 'toekomst bestendige en duurzame gebouwen'  wenst is de informatie beschikbaar ! www.slimlinebuildings.nl  of stuur een mail. 

Natuurlijk mag iedere leverancier zijn product promoten.

De ervaringen uit de praktijk en van deskundigen tonen aan dat een integrale afweging en efficiënt inzetten van materialen tot een duurzame en economische oplossing over de totale levensduur leidt.

Teveel materiaal en toepassen van  tegennatuurlijke principes,  voldoen niet aan dat criterium.

Als we leren van de lessen uit het verleden is dit zowel voor de maatschappij en de sector beter !


Beste Arjen,

vanuit de trias energetica ben ik het helemaal met je eens. Eerst de gebouwschil aanpakken en warmte uit de ventilatie terugwinnen.

Het gebouw op temperatuur houden kost dan nog weinig energie en de verhoogde rendementsverliezen bij aanwarming komen te vervallen.

Voordeel van betonkernactivering zijn de extreem lage temperaturen nodig voor verwarming (hoog opwekkingsrendement) en de lagere operatieve luchttemperatuur (minder verliezen) bij een gelijke behaaglijkheid t.o.v. bijvoorbeeld all-air systemen.

Bij zomerkoeling blijken de gebruikers een "frisser" binnenklimaat te ervaren bij een hogere operatieve luchttemperatuur (door de lagere stralingstemperatuur).

De regeltechniek is eenvoudig (er valt nl. bijna niets te regelen) door de zelfregelbaarheid van het systeem. Grote fluctuaties in de interne of externe warmtelast werkt bijna niet door in een verandering van de operatieve luchttemperatuur. Weinig regeltechniek betekent dat het een robuuste onderhoudsarme technische oplossing is.

Al met al ben ik wel een fan van betonkernactivering!

Sjoerd IJpma


Theo Bouwman zei:

Beste Arjen,

Op alle vragen zou ik een antwoord kunnen geven, daarnaast hebben reeds een aantal anderen uitstekend inhoudelijk gereageerd op je vraag. Hier toch even een ander licht.

Waarom wil je met betonkernactivering aan de slag? Op dit moment is door 2 lobby's (beton- en installatiebranche) betonkernactivering groots op de kaart gezet. Door gelijkwaardigheidsregels in de EPC-berekeningen en de subsidies voor het maken van een WKO, is het als investeerder ook daadwerkelijk enorm aantrekkelijk.

Welk voordeel heeft de bewoner/huurder/eigenaar?

Slechts een betrekkelijke. Waarom zou je continu een gebouw op warmte willen houden? Niet voor de energiebesparing....en al zeker niet al het gebouw onvoldoende geïsoleerd is.

Dus start met hoogwaardig isoleren. o.a. wanden Rc>8 en daken Rc>10.

Zorg dat je een luchtdich, maar liefst dampopenconstructie maak en kijk hoeveel je aan ventilatie dient toe en af te voeren.

Je houd dan nog een beperkte energievraag over. Voor 80% zou je deze kunnen opwekken met zonneboilers. De vraag is dan of een investering in een  warmtepomp met bron loont.

Voor grote woonhuizen en gebouwen zou dit uit komen. Kijk dan ook naar oplossingen om in de funderingspalen de bronnen mee te laten storten.

Een zeer belangrijk aandachspunt bij betonkernactivering (als je dit zo graag wilt toepassen) zijn het voorkomen van koudebruggen.

Succes.

groet,

Theo Bouwman

theobouwman@live.nl

Nee, helaas.

Een adviseur die beweert dat je betonkernactivering kan naregelen, wil ik graag meenemen naar projecten waar aantoonbaar is dat het vanuit het natuurkundige werkingsprincipe niet werkt!

Elke Watt vermogen die een systeem voor naregeling in de ruimte stopt "regelt" de betonkernactivering weer weg door in vermogen af te nemen als de ruimtetemperatuur zou gaan stijgen. (Het zelfrgelend effect).

Sjoerd IJpma

 


Ton Branderhorst zei:

Dag Joes:

Zou dit een oplossing zijn als gaat om de regelbaarheid?

Joes van Asten zei:

Bij betonkernactivering (BKA) wordt gebruik gemaakt van de gebouwmassa voor de klimatisering van ruimten. Watervoerende buizenregisters van diffusiedichte kunstofbuizen worden in het midden van de betonvloer meegenomen. Door het water dat door de buizen stroomt te verwarmen of te koelen wordt het beton opgewarmd respectievelijk afgekoeld.

 

Betonkernactivering is een technische toepassing die in het begin van de jaren negentig in Zwitserland is begonnen. Gebouwen worden verwarmd en gekoeld door gebruik te maken van de thermische opslagcapaciteit van de betonnen verdiepingsvloeren. Verwarming vindt plaats met warmwaterbuizen in de betonvloer en koeling door vrije koeling met lucht of water.

BKA is verwant aan het systeem van vloerverwarming/-koeling. De invloed van de massa is bij vloerverwarming/koeling echter veel geringer omdat hier veelal een isolatielaag aanwezig is waardoor alleen de afwerklaag wordt geactiveerd.

 

Belangrijk voordeel van dit systeem is dat er geen radiatoren meer toegepast worden.

Doordat er gebruik gemaakt wordt van zoveel mogelijk thermisch geactiveerd beton, worden indien verlaagde plafonds worden toegepast, deze bij voorkeur uitgevoerd als eilandplafonds. Hierdoor blijft de lucht in de ruimte in contact met het geactiveerde betonplafond. Aandacht is nodig voor voldoende akoestische demping

Voor een goed gedimensioneerd gebouw met lage verwarmings- en koellasten kan een thermisch actieve betonconstructie gedurende het gehele jaar worden ingesteld op een constante kern(water)temperatuur. Wanneer bijvoorbeeld de kerntemperatuur op 22°C wordt gehouden, verwarmt het systeem bij temperaturen onder de 22°C en koelt wanneer de ruimtetemperatuur stijgt tot boven de 22°C.

Doordat er gebruik gemaakt wordt van water met een temperatuur die weinig verschilt van de ruimtetemperatuur, heeft dit systeem een grote positieve invloed op de mogelijkheden voor het gebruik van alternatieve energiebronnen en op het rendement van verwarmingsketels en warmtepompen (hoge temperatuur koeling – lage temperatuur verwarming).

 

Regelbaarheid

 

Betonkernactivering heeft als kenmerk een gelijkmatige en uniforme temperatuur die ontstaat doordat het vloer- en plafondoppervlak egaal wordt verwarmd. Bij BKA ontbreekt de mogelijkheid voor het individueel regelen van het thermisch binnenklimaat. Dit wordt als belangrijk nadeel ondervonden.

 

Combinatie van betonkernactivering en natuurlijke ventilatie is zeer gevoelig voor tocht- en koudeklachten.

 

Met vriendelijke groet,

Joes van Asten

Mul BV ontwerpers &adviseurs 

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+