BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vraag gesteld op BouwProfs op Linkedin door Nick Sluijter, partner bij dubo.nu:

 

" Al enige tijd is er van Aspen het product Spaceloft op de markt. Op papier haalt dit product 2 tot 8 keer hogere isolatiewaardes dan de gebruikelijke materialen als steenwol, cellulose, glasvezel, PIR/PUR.

 

Ik vraag me af wie er met dit materiaal ervaring heeft en of het inderdaad in de praktijk die hoge isolatiewaardes haalt. Indien de ervaring met dit materiaal voor handen is: of het ook makkelijk te verwerken is. Verder kom ik over prijzen ook niet zoveel tegen. Voor renovatie zou dit materiaal een uitkomst kunnen bieden indien ruimte schaars is. "

Weergaven: 6997

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Nick,
In Nederland is EcoTherm leverancier van dit materiaal. EcoTherm en haar europese zusterbedrijven hebben direct contact met Aspen over de (on-)mogelijkheden van het materiaal. Bij EcoTherm kun je contact opnemen met David Braam, hij kan je meer vertellen over de mogelijkheden en toepassingen van dit materiaal.

Ik wil je ook wel bij hem introduceren, je kunt mij via mail bereiken op psnelder@crh-eur.nl.

Met vriendelijke groet,
Pieter Snelder
Het gebruikte product is Aerogel. Voor zover mij bekend is dit materiaal al jaren in gebruik voor toepassingen in de ruimtevaart. Extreem licht, maar ook extreem isolerend bij bijvoorbeeld uitsluitend stralingshitte. Ik heb in het verleden al demo's op televisie ervan gezien door een gasvlam af te scheiden met aerogel. De temperatuur aan de andere zijde liep nauwelijks op terwijl er ruim 600 graden hitte werd geproduceerd. Aerogel heeft vanaf dat moment zeker mijn interesse gewekt maar was qua prijs en toepassing nog niet verder doorontwikkeld voor andere markten. Door verwerking van het product in non-woven doek zoals Spaceloft komt de toepassing zeker dichterbij. Dit brengt de hittebestendigheid wel terug maar bij reguliere isolatie is dit geen issue. Ik heb verder ook nog geen prijsinfo over Spaceloft. De kortste weg is echter natuurlijk gewoon even een belletje naar Insulcon maar dat zal je zelf waarschijnlijk ook wel bedacht hebben.

Voor zover mij bekend was vooral in de olie, gas en cryo industrie een goede toepassing mogelijk vanwege de ruimtebesparing. Het wordt ook voornamelijk toegepast op plaatsen (in apparatuur) waar de ruimte beperkt is. In de bouw zelf ben ik het dan ook nog niet tegen gekomen en zonder hier info over te hebben vrees ik dat toch prijs een issue is. Als de prijs concurrerens is of wordt, dan zie ik zeker een zeer goede toekomst weggelegd voor dit product voor zowel toepassing in de bouw als ook in de klimaattechniek bij het gebruik van zonneboilers en wtw installaties.
helaas ken ik dit product niet,echter heb ik wel de vraag neer gelegd bij onze isolatie leverancier.

m vr groet.

Robertjan Pijpers
Nick,
Wij BouwQuest en HartmanBouwVisie werken al een jaar nu met passief bouwen waarbij hoge isolatiewaarden en luchtdichtheid de thema's zijn. Ook hebben we meegedaan aan de prijsvraag voor bezoekerscentrum Oostvaardersplassen waar we gebruik maken van Aerogel tussen het glas. het grootse probleem is niet het gebruik van de isolatiedeken zelf maar de aansluitingen. In het gebruik van passief huis zit de bottleneck in de kozijnen en de ontmoetingen. Ga je hoog met de isolatie bv. Rc van 10 dan moet de kozijnen ten minste ook een U waarde van 0.8 gaan halen om de kou val tegen te gaan langs het kozijn zelf! De ramen in driedubbel ed. natuurlijk. Bij renovatie gebruik maken van spaceloft waarbij ook hele hoge waarden gehaald kan worden geeft heel veel problemen bij aansluitingen en ontmoetingen. Hoe meer je isoleert hoe groter het koudebrug probleem dus. Aerogel is goed te gebruiken tussen glas omdat het een hele hoge thermische waarde heeft en tegelijkertijd lichtdoorlaat. zie www.okalux.de die hebben het produkt Okacell waarbij tussen het dubbelglas Aerogel is opgenomen. Dat is een mooi product!
Er is al langer een leverancier met vacuum nano-silica op de markt, nl. Porextherm (www.porextherm.com), gebaseerd op fumed silica vacuum verpakt in alu-pet, met nog vezels voor versterking en TiO2 voor interne reflectie.
Ook in de bouw wordt dit verwerkt, bijvoorbeeld in het naisoleren van dakterrassen, het terras mag niet teveel ophogen want dan zijn de totale kosten door bijv. vervangen openslaande deuren hoger. Ook bij renovatie van monumenten wordt het toegepast, of bij dunne gevels die even dik moeten zijn als de vensters. De prijs is best hoog en wordt niet terugverdiend op de energiebesparing, maar het is soms de enige mogelijkheid om te isoleren.
We hebben wat testen gedaan voor dakisolatie en het is erg goed materiaal. Wel is de naadafdichting en de kwetsbaarheid iets wat extra aandacht vraagt. Het kan alleen belopen worden als het extra wordt beschermd.

Frits Zandvoort
nlfza@icopal.com
www.icopal.nl
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:

" Geen ervaring mee, maar ook wel een interessant product: Bluedec. Op basis van een aerogel. Labda: 0.013 (1/3 van steenwol; minder dan de helft van XPS).
De site heet ook bluedec. Maar:......je moet er van houden. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van A.J.M. Gilissen, architect + Building engineer:

" Vakuum-Isolations-Paneele (VIP) hetgeen Frits Zandvoort suggereerde is niet enkel beter qua Lambda waarde 0,0035 maar ook milieu vriendelijker en het schuim is inert.

Het is al sind 2004 in praktijktests in diverse Monumenten renovatie Projecten en Energieplus woningen toegepast.

Vooral onze Oosterburen Duitsers en Zwitsers hebben er meer gegevens over klaar staan alsook diverse toepassingen reeds gepubliceerd.

De aerogel is echter wel veel makkelijker toepasbaar op de bouw want zo'n dekentje ergens overheen of aan beppen kan elke sul.

De VIP panelen zijn vacuüm dus op maat getekend besteld en gemaakt en een spijker erdoorheen slaan is einde oefening.

de prijzen worden a) niet genoemd omdat het aerogel geen eu certificaat kent en uit USA komt en b) de VIP een extreem nauwkeurige planning en verwerking ten gevolge heeft.

Maar de kosten tov terugverdientijd zijn er weldegelijk.
Enkel de verhouding BVO:GBO levert een waanzinnige bijdrage NAAST de energie besparing.

Aerogel is een spin-off van de ruimtevaart, VIP is bedoeld voor de bouw. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Pascal Temming, Accountmanager nieuwe markten bij EcoTherm b.v.:

" Vanuit de PUR/PIR industrie kennen wij de 'strijd' om in aanmerking te komen voor de lijst van mogelijk alternatieve oplossingen. De initeële kosten per eenheid product, van een hoogwaardig isolerend product zijn namenlijk meestal hoger. Waar het echter om gaat is de integrale berekening van zowel product, toebehoren, verwerking, montage als onderhoud en die bepalen het totale kostenvergelijk. Dit komt onder andere tot uiting in bijvoorbeeld een rapportage van buro Nieman, over een kosten vergelijk in de spouw. Hierin wordt aangetoond dat HR-isolatie (PIR) minstens gelijkwaardig, of goedkoper is om een gewenste Rc-waarde te behalen, t.o.v. minerale wol, men bespaart om BVO/NVO en andere bouwdelen. Daarnaast is het bij een levensduur van 100-150 jaar noodzakelijk te praten over een blijvende prestatie.

Bij HR-isolatie zijn deze 2 zaken inmiddels redelijk gemeengoed, de volgende stap is de verwerking in verschillende segmenten, waar dit voorheen altijd met 'traditionele' materialen en methodes gebeurde, zoals HSB en afbouw.

Met de nieuwe producten zoals hiervoor genoemd, zal dit ook het geval zijn. Eerst de prijs per eenheid verklaren en de drempel verlagen, daarna de kwaliteit bewijzen en doorschakelen om eenvoudig en kwalitatief gebruik in allerlei toepassingen.

De omgekeerde volgorde zie ik helaas nog te weinig in de bouw.

Feit is echter dat de tijd en noodzaak voor hoogwaardige isolatiematerialen vanzelf komt. Energieprijzen blijven stijgen, installaties alleen zijn niet de oplossing en comfort willen we allemaal.

Wanneer je optimaal wilt profiteren, zul je als consument en bedrijfsleven, vooruit moeten durven lopen op de muziek en investeren in zaken die momenteel nog wat duurder zijn. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van A.J.M. Gilissen, architect + Building engineer:

" quote
Daarnaast is het bij een levensduur van 100-150 jaar noodzakelijk te praten over een blijvende prestatie.
end quote

dat lijkt me niet eens noodzakelijk.
het lijkt me eerder een ontwerp opgave en dat innovatieve detaillering ertoe leidt dat bouw componenten zodanig geassembleerd zijn opdat vervanging mogelijk blijft, ja zelf door een beter presterend component kan worden uitgewisseld.

in zoverre is de traditionele spouwmuur methode die wegens zijn ??investering:onderhoud?? wordt voorgeschreven door 4/5 van de ontwikkelaars en beleggers een aan je hoofd vast-getackerde hoed waar de toekomstige generaties helemaal niets meer mee kunnen aanvangen.

als je winter mantel op de draad versleten is koop je ook een nieuwe.

de gevel moet dunner, lichter in gewicht en/of demontabel...
clips en baksteen om toch die stenen gevel te mogelijk te maken zijn al op de markt

maar het concept hoe we isoleren zal toch echt een revolutie moeten ondergaan.
en daarbij is het organische schuim als olie derivaat (wetende dat het een eindige bron is) niet de slimste oplossing voor high performance.

de SAR methodiek en enkele geschiedkundige voorgangers en denkers / met conceptuele principes zullen de materiaal producenten doen volgen.
(zoals de idee van drager en de invulling - de garage met optioneel een deux chevau of rolls royce erin van le Corbusier )

of een wisselwerking van bovenstaand inzake de producenten en denkers.

dus vervangen na 30 of 50 jaar moet financieel mogelijk zijn als je slim bouwt. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Pascal Temming, accountmanager nieuwe markten bij Ecotherm b.v.:

" Da's ook waar, maar die methodes zijn er al; buitengevelisolatiesystemen (WDVS), Houtskeletbouw (HSB), Metalframe, en dergelijke bieden allen een manier om het constructieve skelet en de isolerende/beschermende schil, te scheiden.
Op die manier kun je jaren later, zonder al te ingrijpende maatregelen, 'een nieuwe jas' kopen!

Deze bouwwijzen worden momenteel ook veel aangedragen als oplossing voor ons renovatieprobleem en het opwaarderen van de bestaande woningvoorraad, maar kan natuurlijk geperfectioneerd worden in de nieuwbouw.
Voorbeelden genoeg; zie de websites van oa. Quickmix (WDVS), VDM (VHSB), Leebo (Metalframe + baksteen!)
In al dit soort concepten kan naar keuze een (hoog rendements) isolatie toegepast worden. "

Niet OkaCell (met zonnecellen), maar OkaGel.

Carl-peter Goossen zei:

zie www.okalux.de die hebben het produkt Okacell waarbij tussen het dubbelglas Aerogel is opgenomen. Dat is een mooi product!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+