BouwProfs

De bouw online verbonden.

Moet er een verplichte veiligheids APK komen voor woningen?

Jan Willem Kettelarij, projectleider bij Kroon, Wolter & Dros krabt zich soms achter de oren bij het zien van gevaarlijke situaties met elektriciteit.  Op Linkedin vraagt hij aandacht voor de gevaren van elektriciteit, ook al hebben we het hier maar over 'slechts' 25A. In het geval van bovenstaande foto heeft het roodgloeiend metaal de behuizing van de meterkast al schroei- en smeltschade toegebracht.

Jan Willem doet een oproep aan leken op dit gebied:

  • Een defecte zekering is bijna altijd het gevolg van een structureel probleem en is zelden een ongevaarlijk incident. Zoek de bron van het probleem of laat deze bron opzoeken.
  • Vervang zekeringen door eerst de groepschakelaar uit te zetten, zekering vervangen en daarna de groepschakelaar weer in te schakelen. 
  • Normaal gesproken mag een verdeelinrichting niet warmer worden dan ca. 35 graden. Laat bij twijfel inspectie uitvoeren. Die paar tientjes kunnen levens redden.

Jan Willem doet in zijn verhaal op Linkedin ook een oproep aan de overheid: stel een veiligheids APK voor woningen en (zelfstandig) ondernemers verplicht. De risico's zijn zeker niet minder dan bij auto's het geval is.

Wat vind jij van het idee van Jan Willem? Een goed maar wellicht last uitvoerbaar probleem (Wat als een woning wordt afgekeurd bijvoorbeeld)? Of moeten we dit bij de wortel aanpakken en de vakbekwaamheidseisen weer in ere herstellen zodat niet iedereen zich maar elektricien kan noemen?

Weergaven: 1085

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie van Arthur Van Oosterhout via Linkedin:

Gemeenten hebben te weinig aandacht voor bestaande woningen. Alle aandacht op nieuwbouw. Voor de oude stadscentra en kamerverhuur moet meer aandacht komen. Kijk naar het aantal branden in Deventer de laatste jaren. Vaak is de elektrische installatie verouderd en de vluchtwegen onvoldoende.

Reactie van Walter van Erp via Linkedin:

Ik reageer in deze even als eigen huis bezitter: De meeste eigen huis bezitters hebben hun zaken prima op orde en daarvoor is een extra APK totaal overbodig. Dit idee lijkt me dan ook meer op een nieuwe markt creeren om extra inkomsten te genereren en wie gaan dat betalen ? De huizenbezitters ?

Reactie van Frans Lenting via Linkedin:

Ik ken diverse emigranten die Nederland zijn uitgevlucht vanwege alle regeltjes en verplichtingen in Nederland. We moeten ons afvragen of we al maar onze veiligheid willen organiseren in nog meer regels, keuringen en certificaten. Vaak heb ik het gevoel, net als de reactie van Walter van Erp, dat dit willen invoeren commercieel gedreven is. Waar houdt dit op en waar laten we de verantwoordelijkheid van het individu beginnen?

Reactie van Jeroen dekkers via Linkedin:

Ik denk dat de regels duidelijk genoeg zijn. Alleen er zijn teveel uitzondering op de regels als men die alle het zelfde maken van Noord naar Zuid is er geen apk nodig want dan is het wel duidelijk voor iedereen waar de verantwoordelijkheid ligt.

Reactie van Sjoerd Nienhuys via Linkedin:

Een dergelijke verplichting lijkt alleen nuttig bij aankoop. Dat wordt dan zoiets als een energielabel en een bouwkundig onderzoek. Ook zal dat weer leiden tot sabotage zoals het energielabel onderging. Het is daarom handiger om deskundigen die bouwkundig onderzoek doen bij te scholen op het gebied van installaties en daar een erkenningsregeling voor te geven.

Mensen die een woning kopen zonder gedegen onderzoek of energielabel moeten niet klagen als er iets niet deugd. Aan de andere kant zou een huurder wel van de verhuurder een keuringsuitslag kunnen vragen. De verhuurder zou dan moeten aantonen dat de woning aan de gebruikelijke veiligheidseisen voldoet.

Het gaat hier niet om jouw idee; maar om feitelijkheden. Vooraf en achteraf gemeten met geijkte meters en met een direct effect op nachtrust door in voortest de hoofdschakelaar een nacht uit te doen. Zou iedereen eens moeten doen! Na correctie aarding meterkast en vervanging ongeaarde oude installatie is het gezonden wonen. Volgens de bouwbioloog bespaart dat ook nog eens de maatschappij in voorkomen scheidingen. Ontspanning in de nacht kun je letterlijk nemen!

Overigens heeft een magnetisch veld ook invloed op de (fijn)stofdeeltjes in huis. Daarmee kunnen ook allergie reactie verschillen mogelijk aangetoond worden die optreden bij dergelijke installatie correcties. En dan als laatste inderdaad wat er na de wandcontactdoos wordt toegevoegd zoals DECT telefoons, WIFI en GSM. De (her)verzekeraars hebben dergelijke risico's al tien jaar terug onverzekerbaar genoemd, vanwege de te verwachte lange termijn gezondheidsschaden. Maar dat is niet aan de gebouwinstallatie te wijten, wat hier het onderwerp is.

jacques serle zei:

Remko Zuidema Antw : Naar mijn idee ligt slapeloosheid niet aan electriciteit.
Op CBS landkaartjes is goed te zien dat in grote steden als Amsterdam de slapeloosheid, stres, enz erger is dan op andere plaatsen.
Een `APK` voor alergisch-vervuilende omstandigheden zou ik meer waarderen.
Oude grote steden met veel muf-houten-vloeren-huizen doen veel meer kwaad.
Na het stopcontact mag er wettelijk van alles geknoeit worden.
Het gaat erom, om het gevaar te zien. En veilig er mee om te gaan.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+