De bouw online verbonden.
Ik kreeg de volgende vraag:
Onze woonkamer, op het zuiden gericht, in de jaren 8 gebouwd met veel glas, werd de laatste zomers circa 28 graden warm.
Nu wil zij deze zomer de opwarming voorkomen. Zij heeft al een offerte voor zonwerend glas, maar ze twijfelt. Zou ook niet mijn advies zijn.
Volgens mij is dit de oplossing niet en zonwering (uitvalscherm?)zit er al.
Wie heeft ervaring met zoiets en kan deze mevrouw goed en degelijk persoonlijk van advies dienen over wat te doen om opwarming te voorkomen. Het is in Apeldoorn.
Ik zelf zat aan een bouwpatholoog te denken, maar ik kan het ook mis hebben, met als specialisme bouwfysica.
Als u/jij dit voor mij wilt adviseren, dan kan en mag ik haar naam doorgeven aan u.
Ik ga er dan niet tussen zitten en u rekent rechtstreeks af met haar.
Jullie kunnen mij bereiken op de volgende manieren:
Als ik twee namen heb, is dat voor mij voldoende. Jullie ontvangen dan haar gegevens.
Jos Bruggeman
Bruggeman Bouwadvies
Tags:
Beste heer Bruggeman,
Een interessante vraagstelling. Zonwering en/of zonwerend glas kunnen alleen de directe opwarming door de zonne-instraling beperken, in het beste geval deze voorkomen. Bij gebruik van alleen zonwering en/of zonwerend glas zal de binnentemperatuur ʼs zomers na verloop van tijd dus toch stijgen richting de buitentemperatuur (zoals gemeten in de schaduw); dat leidt ertoe dat het interieur ondanks zonwering flink kan opwarmen, vooral in de namiddag en ʼs avonds, met name in de tweede helft van de zomer (midden juli – augustus).
Om indirecte opwarming vanaf buiten (via transmissie) te voorkomen, zijn er andere oplossingen – d.m.v. technische en/of bouwkundige aanpassingen / toevoegingen.
Het interieur zal in de loop van de dag (via transmissie) de buitenluchttemperatuur aannemen; hoe meer glasoppervlak, hoe sneller dit gaat, ook al is er voldoende zonwering. Door de klimaatverandering komen de zomerse temperaturen ook in de schaduw steeds vaker boven de 28 °C, soms zelfs ver daarboven. Daardoor is er in toenemende mate behoefte aan actieve of hybride koeling; alleen daarmee kan men de binnentemperatuur significant (met tenminste 5 à 10 graden of meer) verlagen ten opzichte van de buitentemperatuur in de schaduw.
Welk soort actieve / hybride koeling in een bepaald gebouw geschikt is, hangt af van de bodemomstandigheden, het kavel en de oriëntatie, de gevelopbouw, de plattegrond en het te koelen ruimtevolume, het aanwezige plafond-/wand-/vloermateriaal, eventuel beschikbare plek voor een technisch systeem (binnen en/of buiten).
Er bestaan diverse actieve/hybride oplossingen voor koeling in het interieur:
1. Bodemgekoppelde koeling.
2. Koeling gekoppeld aan het grondwater.
3. Hydronische (watergedragen) koeling onzichtbaar geïntegreerd in het plafond (meest effectief), in de wanden, in de plinten, of eventueel in de vloer.
4. Actieve zonne-energie (zonnepanelen) gebruiken om te koelen.
5. Thermische inertie van de gebouwmassa aanwenden voor koeling.
6. Een dubbele, geventileerde glasgevel (klimaatgevel) toepassen voor koeling; dat kan vaak in de vorm van een voorzetgevel, waarbij de bestaande glasgevel behouden blijft.
7. Koeling d.m.v. een absorptie-warmtepomp.
8. Evaporatieve koeling (verdampingskoeling, ook wel adiabatische koeling genoemd).
9. Passieve zonne-energie (bijvoorbeeld m.b.v. een zonneschoorsteen of m.b.v. de zonnewind langs de gevel) gebruiken voor koeling.
10. Passieve ventilatieprincipes toepassen voor koeling (o.a. stack ventilatie, m.b.v. winddrukverschillen op de gevel, thermische bodemsifons, enz.)
11. Faseveranderingsmateriaal (thermische buffermaterialen, PCM genoemd) aanwenden, bijvoorbeeld in het plafond - het zogenaamde PCM-klimaatplafond.
12. Ook is het mogelijk om te koelen met een warmtepomp en de overtollige warmte te gebruiken voor de warmwatervoorziening in de woning: dat is heel energiezuinig en duurzaam. Dit kan men eventueel uitbouwen tot een volwaardig WKO-systeem, dat ook voor de belendende woningen interessant kan zijn (investeringskosten met de buren delen).
Oplossingen 1 t/m 5 en oplossing 12 hebben wij zelf eerder al met succes in projecten toegepast. Ook de oplossingen 6 t/m 11 zijn elders al met succes toegepast. De technieken bestaan dus.
Bij bungalows en gebouwen met platte daken, die lange tijd van de dag in de volle zon staan, is het ook zinvol om warmtereflecterende panelen te gebruiken (deze weerkaatsen warmtestraling) of het dak een witte kleur / een witte toplaag te geven.
Welke oplossing(en) specifiek voor dit huis geschikt is/zijn, kan ik bij een rondgang van de woning vaststellen. De bewoner kan dan in overleg met mij een keuze maken; vervolgens kunnen we de gekozen oplossing uitwerken, laten offreren en aanbesteden.
In sommige gevallen kan er eventueel een mogelijkheid voor subsidie zijn (vooral bij oplossing 12); dat kan ik nader bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen D. van der Sluijs
adviseur duurzaam bouwen & bouwfysica
adviesbureau Plan-AE
Staalweg 1
2612 KK Delft
Mobiel: 06 - 5192 9765
E-mail: post@plan-ae.nl
Internet: www.plan-ae.nl/e
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door