BouwProfs

De bouw online verbonden.

Know how gevraagd voor duurzaam verbouwen van boerderij tot kinderdagverblijf.

 

Beste bouwprofs,

 

Via onze email kregen wij een verzoek binnen van bouwprof Rob Polet, om u de volgende vraag voor te leggen.

 

Een vriendin van Rob heef recent een grote boerderij gekocht, welke zij wil ombouwen tot kinderdagverblijf. Ze heeft al enkele kinderdagverblijven in bezit. Nu wil zij de boerderij duurzaam verbouwen, door middel van het toepassen van duurzame materialen en technieken.

 

Er zit bij de boerderij ook een stuk grond van 800 M2 dat in een kindvriendelijke tuin met waterpartijen en een "speeldernis" omgetoverd moet worden. Dus regenwateropvang voor bevloeiing enzovoorts. Tevens ligt het in de bedoeling hiervoor subsidie aan te vragen. Ze weet alleen niet welke weg hierin te bewandelen en welke mogelijkheden er zijn rondom subsidieregelingen voor duurzame materialen, zonnepanelen/boilers ( gigantisch dak) , verlichting, waterhuishouding etcetera.

 

Kunt u Rob en zijn vriendin helpen met deskundig advies? Geef dan uw reactie, wellicht voorzien van een korte introductie van uzelf en/of uw bedrijf.

Weergaven: 2167

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Rob,

Mijn opdrachtgeefster in Overijssel heeft exact dezelfde visie op kinderopvang: duurzaamheid en een groot buiten. Dit lijkt een trend te worden. Heel inspirerend ook. We hebben net gebrainstormd over hoe het gebouw zo goed mogelijk de visie kan faciliteren: belangrijkste essentie is dat het gebouw de kids moet verleiden en stimuleren naar buiten te gaan en dat er buiten geen 'voorgekauwde' speeltoestellen moeten komen maar vooral veel 'mogelijkheden' en 'fantasie prikkelende materialen': aarde, water, lucht en vuur is het mooiste speelgoed! (en ook handig om te ontsnappen aan de jaarlijkse veiligheidskeuring van speeltoestellen). Openstellen van de speeltuin voor de buurt is ook denkbaar. Dat stimuleert ontmoetingen.

Toverwoord qua subsidie voor duurzaamheid hierbij is het aanvragen van groene financiering: http://www.vrom.nl/Docs/stcrt-2010-4440%5B1%5D.pdf
T'is even slikken en je door de regels heen worstelen maar zeer de moeite waard. In feite kun je meer lenen tegen dezelfde kosten en het 'gratis meergeleende' allemaal investeren in duurzame maatregelen.

Ik kan mij voorstellen dat het voor jouw vriendin en mijn opdrachtgeefster leuk is elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Misschien een netwerk van kinderdagverblijven met groene, duurzame insteek en grote buitenruimte o.i.d.?

groet, succes, Maarten

ir. Maarten van der Velde
architect, stedenbouwkundige
+31 (0) 642433118 begin_of_the_skype_highlighting              +31 (0) 642433118      end_of_the_skype_highlighting
maarten.vandervelde@inter.nl.net
www.maartenvandervelde.nl
www.mvdv.eu
Dag Rob,

Mijn opdrachtgeefster in Overijssel heeft exact dezelfde visie op kinderopvang: duurzaamheid en een groot buiten. Dit lijkt een trend te worden. Heel inspirerend ook. We hebben net gebrainstormd over hoe het gebouw zo goed mogelijk de visie kan faciliteren: belangrijkste essentie is dat het gebouw de kids moet verleiden en stimuleren naar buiten te gaan en dat er buiten geen 'voorgekauwde' speeltoestellen maar vooral veel mogelijkheden en fantasie prikkelende materialen (wellicht ook handig om te ontsnappen aan de jaarlijkse veiligheidskeuring van speeltoestellen maar dat moeten we nog uitzoeken). Combinatie met gewone speeltuin voor de buurt is ook denkbaar. Dat stimuleert ontmoetingen.

Toverwoord qua subsidie voor duurzaamheid hierbij is het aanvragen van groene financiering: http://www.vrom.nl/Docs/stcrt-2010-4440%5B1%5D.pdf
T'is even slikken en je door de regels heen worstelen maar zeer de moeite waard. In feite kun je meer lenen tegen dezelfde kosten en het 'gratis meergeleende' allemaal investeren in duurzame maatregelen.

Ik kan mij voorstellen dat het voor jouw vriendin en mijn opdrachtgeefster leuk is elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Misschien een netwerk van kinderdagverblijven met groene, duurzame insteek en grote buitenruimte o.i.d.?

groet, succes, Maarten

ir. Maarten van der Velde
architect, stedenbouwkundige
+31 (0) 642433118
maarten.vandervelde@inter.nl.net
www.maartenvandervelde.nl
www.mvdv.eu
Hé wat leuk. In het voorjaar zijn we benaderd door een mevrouw die ook meerdere kinderdagverblijven bezit en die een prachtige boerderij met zo'n 800m2 grond heeft gekocht om duurzaam te verbouwen tot kindercentrum met kindvriendelijke tuin.
Ze heeft naar ons de intentie uitgesproken om ons het ontwerp te laten maken en de bouw te laten begeleiden omdat we veel ervaring hebben met duurzaam en passief bouwen en met een kinderdagverblijf/BSO. Inmiddels hebben we voor haar een ruwe
technische omschrijving gemaakt op basis van haar programma van eisen zodat meer duidelijkheid kan ontstaan over het benodigde budget.
Dit forum is uitstekend geschikt om nog meer ideeën te genereren voor duurzame materialen, hergebruik van materialen, duurzame energietoepassingen, etc., etc.
We zijn uiteraard benieuwd naar de mogelijkheden en subisidieregelingen die we wellicht
over het hoofd hebben gezien...

Dennis Fillié

www.fillieverhoeven.nl

PS. ik wil nog wijzen op een interessant boekje dat gaat over
verschillende toekomstvisies voor kinderopvang:"Bouwen voor kinderopvang"
dat is uitgegeven ism waarborgfonds kinderopvang.
Hallo Rob,
Als tuinarchitect heb ik ervaring op het gebied van het maken van inrichtingsplannen voor tuinen, parken, plantsoenen etc Binnen ons bureau hebben wij de kennis op het gebied van bestratingen - kwaliteit en kostprijs - en van planten. Bij een kdv. is de keuze van de planten erg belangrijk; niet alleen vanwege het mooi, maar ook vanwege aspecten als giftigheid,grondsoort, onderhoudsgevoeligheid en aanschafprijs.
Voor meer info zie www.goedegebuurebv.nl en bel voor een gratis kennismakingsgesprek.
Beste Rob,

klinkt als een interessant project. Voor details over passief bouwen, kun je onderstaande website bezoeken. Mocht je aan de hand daarvan nog vragen hebben, hoor ik het graag.

www.multicomfort.nl

Groeten,

Rogier Stoker
Saint-Gobain Isover
0651923729
Beste Rob,

Als jonge ontwerper start ik in september met het maken van een ontwerp voor een "groen schoolplein". Idee is om de kinderen echt weer te laten beleven, heerlijk in hun eigen fantasiewereld te laten spelen, gewoonweg plezier te laten hebben, zich te verwonderen over de natuur, alle zintuigen te prikkelen, vies te mogen worden. Dus een heerlijk schoolplein waar je lekker kind mag zijn! Uiteraard rekening houdend met andere belangrijke aspecten als bv. veiligheid.

Ik moet zeggen dat dergelijke opdrachten me enorm aanspreken, omdat je hier zelf weer kind mag/moet zijn. Door de ogen van een kind kijken, is eigenlijk het belangrijkst.

Ik weet uiteraard niet waar de boerderij staat, maar ik kom graag een keer kennismaken om vrijblijvend verder te praten over de buitenruimte. Want juist ook met die buitenruimte kan dit KDV zich onderscheiden van allerlei andere KDV's.

Met groene groet,

Manon Nederpel l YourGarden Ontwerp & Advies l 06-42902117
Beste Rob en vriendin,

Vraag me af of je naar aanleiding van al deze reacties nog het juiste pad weet te vinden.
Eenieder heeft wel ervaring op een onderdeel dan wel eerder een dergelijke opgave aan de hand gehad.
Waar het bij mijn idee om gaat is een integrale aanpak waarbij alle aspecten bijdragen aan de totstandkoming van jullie droom/opgave.

Veel succes met jullie keuzes.

Met vriendelijke groet,
blue monkey architects bv.
Pieter van Gisbergen.
Ik heb twee relevante adressen voor Rob en zijn vriendin:

Springzaad, het netwerk voor natuurspeelplaatsen: http://springzaad.nl/
en St. Oase, van oudsher de club die zich uiterst deskundig inzet voor meer natuurrijke tuinen en parken, op alle mogelijke locaties "van biotoopschaal tot landschapspark".

Springzaad weet waarschijnlijk meer over mogelijke subsidies.

Als het om een locatie in de buurt van Zutphen gaat, is Hans Carlier iemand met ervaring in ontwerp en begeleiding van dit soort plekken (oa. speelplaatsen op scholen) en interactief groen. http://hanscarlier.wordpress.com/ Hij gaat voor 'Tuinen van Overvloed'; zie wat foto's op dat gebied: http://picasaweb.google.com/hanscarlier1948/TuinenVanOvervloedProje...
Vergeten om URL toe te voegen - en kan zo gauw niet vinden hoe ik mijn vorige post kan bewerken (help, iemand?).

Secretariaat van Stichting Oase zit tegenwoordig ieg. in Den Hoorn op Texel. in, en virtueel alhier: http://www.stichtingoase.nl/
Hele fijne club!
"hoe ik mijn vorige post kan bewerken (help, iemand?)."
Sla de vorige post altijd op in bijvoorbeeld genummerde TXT bestandjes met knip/plak anders is het verloren met het alleen maar kunnen weghalen. De complete tekst kan er dan alleen als laatste bij komen.
Hallo Fransje,

In je reactie zie je onderin de tab edit comment. Deze kan je aanklikken en vervolgens je tekst toevoegen.

groet,

Michel
Hallo Rob,

Zoals je ziet zijn er op alle gebieden specialisten te vinden.
Mijn ervaring is dat een dergelijke ambitie voor een duurzaam gebouw, zeker in combinatie met de functie van een kinderdagverblijf en een bestaand (verouderd?) gebouw vraagt om een integrale benadering. Anders gezegd: Nog voordat de eerste lijn die op papier komt dient er iemand meedenken over de mogelijkheden om gebouw en omgeving in te zetten voor het duurzaamheidsconcept.
Wij zijn als architectengroep betrokken bij verschillende projecten die een vergelijkbare ambitie kennen. Het subsidievraagstuk komt dan ook geregeld in het eerste stadium van het project aan de orde. De mogelijkheden voor subsidie kunnen overigens per gemeente verschillen. Een goede partij om je hierbij van advies te voorzien is Senternovem.
Voor meer info zou je ook op www.duurzaamgebouwd.nl kunnen kijken.

Veel succes!
-mocht het tot een architectenkeuze komen, dan zouden wij onszelf uiteraard graag nader voorstellen-

Met vriendelijke groet,
Emile Revier
Revier Architectuur

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+