BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwval in Arnhem moet uitgroeien tot het voorbeeld van duurzaam renoveren en inrichten.

Een totaal verwaarloosde woning in de wijk St. Marten in Arnhem moet uitgroeien tot een voorbeeld van duurzaam renoveren en inrichten. De Stichting Duurzaamheidshuis heeft de hoekwoning aan de Van Slichtenhorststraat voor 43.000 euro gekocht van de gemeente Arnhem. De renovatiekosten zijn door de gemeente geschat op 2 ton.

De stichting verwacht goedkoper uit te zijn dankzij investeerders. Die kunnen in ruil voor hun bijdrage het huis gebruiken als showroom of er klanten in rondleiden. De renovatie is volgens de planning in september volgend jaar afgerond. Het huis wordt na de renovatie voor vijf jaar verhuurd als Bed & Breakfast.

Het huis krijgt onder meer zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. Hemelwater wordt opgevangen in een bak in de kelder en zal gebruikt worden om het toilet te spoelen. De gebruikte bouwmaterialen zullen een lange levensduur hebben. De stichting is een zusje van 'Kom op voor een duurzame wijk', een initiatief van wijkbewoners. Deze club zet zich ervoor in dat bewoners van Sint Marten en het Sonsbeekkwartier thuis minder energie verbruiken en hun afval beter scheiden.

Wat vindt u van dit lokale initiatief in Arhem? BouwProfs hoort graag uw reactie.

Weergaven: 2386

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goed initiatief,

Ik zou het huis na renovatie alleen verkopen als woonhuis (wat het ook was) pas dan kan je realistisch vergelijk maken tussen voor en na renovatie. (zoals bv ook op de sleephellingstraat is gedaan) Ook zal een positief financieel plaatje andere investeerders overtuigen van de mogelijkheden. 

Ik mag u sterk aanraden om voor al het hout in weer en wind het zeer duurzame en vormstabiele Accoya-hout toe te passen.

Dit product komt van het Arnhemse bedrijf Accsys Technologies / Titan Wood. tel.026-3201400 www.accoya.com

 

Vriendelijke groet,  WillemJan Bluyssen

Er worden meerdere initiatieven als deze aangeboden. Ik ben zelf bezig met een opdrachtgever uit Nijmegen. hij heeft voor weinig een bouwval gekocht en gaat deze helemaal renoveren en deels uitbreiden. Hij heeft de plicht om de voorgevel in oude staat terug te brengen, overige aanpassingen zijn wel mogelijk. Echter is dit een rijtjeswoning waardoor er nauw samengewerkt moet worden met de buren, omdat anders door de isolatie op de daken een verspringing kan ontstaan.

Het probleem is vaak dat er veel opdrachtgevers aanwezig zijn, die allemaal een ander budget hebben. Communicatie en een centraal persoon moeten ervoor zorgen dat alles in de juiste banen wordt geleid. Als er maar een iemand niet wilt meewerken dan heb je al een flinke uitdaging te pakken.

 

Als adviseur op het gebied van bodemenergiesystemen heb ik onlangs mijn eigen woning compleet gerenoveerd. Hierbij is de woning compleet geschikt gemaakt voor lage temperatuurverwarming en koeling. Het resultaat is een een fantastisch klimaat in huis en een relatief bescheiden energierekening. Het volgende is vloeken in eigen kerk, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat hier een forse investering voor benodigd was om daadwerkelijk een energiezuinig systeem aan te leggen. Omdat het mijn vakgebied is, wat het voor mij de moeite waard, maar ik denk dat voor veel mensen de investering te hoog is in relatie tot de voordelen. Als dan ook nog PV panelen worden geplaatst, komt het financiele plaatje er nóg ongunstiger uit te zien. CO2 besparen is een nobel streven, maar moet naar mijn mening wel betaalbaar blijven. Of zie ik het verkeerd? Graag jullie mening  

Mooi initiatief maar erg duur, ik vraag me af of je zoveel moet investeren in een oude woning.  Wij kunnen met onze partners voor  150.000 incl. BTW een nieuwe rijtjeshuis nulwoning met 120m2 verwarmd opp. en een beukmaat van 5.30 mtr. x 12.00 mtr. neerzetten en ca. 170.000,-- voor 150m2 en een beukmaat van 6.30 x 12mtr. dit bedrag is incl. een warmtepomp en 60m2 PV zonnepanelen.  Uiteraard moet de grond er nog bij gekocht worden.

Maar je hebt dan wel een woning waarvan ca. 3500 kW/h voor verwarming en warmwater is gereserveerd en ca. 3700 kW/h voor overig gebruik. Ruim voldoende om het complete energie verbruik van een gemiddeld gezin te dekken.

 

Theo Beelien

Leuk innitiatief. Ook WIFRAadvies wil zijn bijdrage hieraan leveren.

Wanneer de CAIMRG in uw meterruimte past zie ik het als een veilige en duurzame investering.

Voor dit project een gratis installatie. Middels een interne mail zal ik uw een voorstel doen.

 

Veel succes

CAIMRG team

 

 

 Heel veel geld voor zoiets.  Kan  me vinden in de mening van de andere forumgangers.
`k nam zelfs de moeite om met GoogleMaps de straat met huis te bekijken.
Het staat naast een school of zoiets.
De buurt ziet er wel onderhouden uit.
Er tegenover staan huisjes met de `beukmaat` van drie meter. 3X9 of minder en dan zonder parkeerplaatsen of wat.
zesendertig viekante meter dat is wel erg kneuterig en voor zeer kleine luiden.
Rode deuren geverft met te veel bomen. =mos
In een markt met nog steeds zakkende huizenprijzen wordt dit onverkoopbaar.
Bed and breakfast wordt dan back-packers met alleen rugzak en weinig geld.
Ik kan me indenken dat de gemeente Arnhem met dit pand in `de maag zat`
De bouwwereld zou zich meer bezig moeten houden met muren / dak / schoon.
ipv al die secundaire zaken die niet van de buitenkant te zien zijn.
Dit maakt de woningmarkt nodeloos complex, ingewikkeld.
------------Pas maakte ik nog een smerig schuurtje schoon met hogedrukspuit waar men nog geen varken zou willen houden nu

ingericht als bijkeuken voor fietsen wasmachine e.d. Desondanks heeft de koper €10000 moeten laten zakken op het ondertussen

geheel gerenoveerde pand. ---------
`k zou ook zeggen afbreken ondanks dat de buitenkant een mooie antiek verweerde donkerbruine steen heeft.

 

Het initiatief vind ik nastrevenswaard. Ik mag hopen dat de grondboringen ook dienstbaar zijn aan aangrenzende huizen. Beetje kostbaar voor 1 huis. Hemelwateropvang goede zaak,maar de benutting voor toiletspoeling zet geen zoden aan de dijk. Misschien beter de wasmachine met regenwater te vullen. Bespaart wasmiddelen en de machine blijft zonder kalkaanslag. Alternatief voor opvang is groen dak, dat levert ook nog eens extra isolatie.
Ik verbaas me over de eenvoud waarmee, door sommige van ons, gesproken wordt over sloop......
Vind je het gek met de bedragen die genoemd worden voor de renovatie. En als het nou nog een monument was kon ik het me voorstellen nu heb ik zoiets van platgooien en nieuw bouwen.

Etienne Lieben zei:
Ik verbaas me over de eenvoud waarmee, door sommige van ons, gesproken wordt over sloop......

Wij hebben onlangs een woning met label G gerenoveerd naar een woning met label A+++. Dit allemaal volgens de Piaf methode (Prepared In All aspects for Future development). zie website: http://www.piafwonen.nl/

Hier zijn we uitgegaan van dat de woning in de toekomst aanpasbaar moest zijn voor toekomstige ontwikkelingen qua installaties. De PV is uitgebouwd, en in het ontwerp is rekening gehouden met de toekomstige ontwikkeling voor seizoensopslag van energie. Door de goede isolatie van de schil kan gebruik worden gemaakt van LTV.

Ik zou zeggen bezoek eens de website, en kijk of deze aanpak toepasbaar is voor dit project. Een van de belangrijkste punten is de samenwerking van het gehele team. Zonder dat is ieder project lastig.

Klinkt goed. Zou helemaal geweldig zijn als hier leerlingen ingezet gaan worden om het werk van de toekomst onder de knie te krijgen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+