De bouw online verbonden.
Opdrachtgever huurt een bedrijfspand en heeft het ingericht als kinderopvangcentrum en de eigenaar biedt hem nu het pand te koop aan.
Boven het systeemplafond is een niet geisoleerd kanalenstelsel aangebracht met een ventilatiebox.Deze haalt de KOUDE lucht door het dak naar binnen. Door overdruk wordt de lucht via het dak uit het pand gevoerd. Er bevinden zich geen ventilatieroosters in de aluminium kozijnen.
Gevolg: CONDENS op de kanalen en daardoor vochtproblemen in het systeemplafond.De wanden en plafonds zijn VERVUILD en stofzuigen wordt 's ochtends gedaan omdat dit 's middags, en helemaal niet voor het weekend, geen zin heeft.De verwarming met radiatoren en een compact HR ketel moet extra zijn best doen om de ruimten op temperatuur te houden? Een gezond leefklimaat?
Wie kan mij adviseren? Het betreft een 1-laags gebouw met een geïsoleerd betondak en geïsoleerde spouwmuren.
Ik zoek een eenvoudige en meest economische oplossing voor vervanging c.q. aanpassing en natuurlijk een economisch gebruik.
Tags:
Hallo Kees,
Mijn collega Marck Freriksen is in N-Nederland aktief als accountmanager utiliteit. Op 1 van de foto's zag ik onze CMF ventilatiebox zitten. Wij houden ons dagelijks bezig met een gezond en comfortabel binnenklimaat voor woningbouw en utiliteit zoals scholen en kinderdagverblijven.
Voor ondersteuning en advies in deze zou je ook contact op kunnen nemen met mijn collega's van de Verkoop Binnendienst voor een telefonisch advies. 038-4296911.
Met vriendelijke groet,
Rutger
Beste henk, wij hebben met name het afgelopen jaar voor veel oudere schoolgebouwen voorstellen gedaan voor verbeteringen van het binnenklimaat en deze ook begeleid in de uitvoering. Omdat gemeentes en schoolbesturen hier geen geld voor (over) hebben, hebben wij deze verbeteringen lowbudget ingestoken voor een optimaal resultaat waarbij wij ook vanuit de gebruiker hebben gedacht. Wij kijken graag met je mee om het beste eruit te halen voor een gunstige prijs!
Bonne Plat 0341 412 467 of 06 285 12 739 Ingenieursbureau Westenberg (EPA gecertificeerd)
EEN: Wat doet de "huisbaas" ? Je huurt "conformiteit" aan heel normale verwachtingen. Daaraan wordt niet voldaan.
TWEE: Kun je het systeem niet omkeren ? Afzuigen via de kanalen en binnenhalen via spleetinfiltratie ? Ben je wel je ventilatieverlies kwijt, maar je hoeft vrijwel niks te doen als het met roosterverdeling een beetje uitkomt.
DRIE: maak een afspraak voor gedegen advies: 055-5051155
Kees,
Ik zou er voor kiezen om een WTW-unit ergens in een berging te plaatsen. Hiermee kun je al de bovengenoemde problemen tackelen. Toevoerlucht kun je dan op een hogere temperatuur zonder tochtklachten inblazen. De buitenlucht wordt gefilterd door de filters in de WTW-unit. Dakdoorvoer geisoleerd of dubbelwandig uitvoeren ter voorkoming van condens.
Je creert hiermee een energiezuinige oplossing.
Met vriendelijke groet,
Joes van Asten
Mul BV ontwerpers & adviseurs
@Kees,
Op zich hoeft deze installatie niet ongezond te zijn, het lijkt er echter op dat in het toevoerkanaal geen filter is geplaatst dit kun je eenvoudig oplossen met een losse filterbox. die minimaal elke 3 maanden gereinigd moet worden Wat betreft het condensprobleem moet je het toevoerkanaal goed dampdicht isoleren. Dit is verreweg de goedkoopste oplossing.
Wil je echter energiezuinig stoken dan kun je het beste een kleine WTW plafondunit boven het plafond plaatsen en het toevoer- en afzuigkanaal hierop aansluiten. Let op!! ook deze filters dienen regelmatig gereinigd te worden voor een gezond binnenklimaat.
Beste Rutger,
Mijn rapport bespreek ik medio december met mijn opdrachtgever. Dan zal blijken wie er maatregelen wil nemen, de eigenaar of mijn opdrachtgever als huurder van het pand. Wellicht dat de laatste gaat besluiten het pand te kopen.
Beste Michaël,
Ik heb de indruk gekregen dat de huidige eigenaar niets meer wil investeren in het pand en het aan de huurder wil verkopen om er vanaf te zijn. Ik heb me, net als jij, afgevraagd of het systeem niet is om te keren. Daarnaast heb ik ook de indruk dat de ventielen, waar nu de lucht door naar buiten gedrukt moet worden, te kort capaciteit hebben en niet goed verdeeld over de ruimte zitten. De gehele installatie zal goed bekeken moeten worden en een oplossing voor dit probleem moet goed onderbouwd worden. Zoals jullie allen best weten staat de hele kinderopvang onder druk door maatregelen van de overheid en staat de huidige huurder er niet bepaald op te wachten het pand te kopen en daarna op eigen kosten aan te moeten passen. Bij de aankoop zal hij mijn bevindingen ten aanzien van deze installatie uiteraard meenemen in de prijsonderhandelingen.
Aansluitend op jullie reactie ga ik een afspraak maken voor een gericht advies.
De beste naar de toekomst gerichte oplossing is ook voor mij een WTW-unit. Maar de vraag is of dat ook voor de huurder (nieuwe eigenaar) geldt.
Beste Theo,
Het condensprobleem doet zich niet alleen voor bij het kleine stukje toevoerkanaal, als te zien op de foto's, maar ook aan de uiteinden bij een paar ventielen! Dan zou je het hele systeem moeten isoleren en blijf je toch nog koude lucht inbrengen, extra warmte vragen en het stofprobleem houden.
Bedankt bouwprofs voor jullie reacties, waarmee ik al een stukje verder kom.
Beste Joes,
Ik ben het helemaal met je eens. De werking van een WTW-unit is mij uit eigen ervaring geheel bekend en zou de beste oplossing zijn uit het oogpunt van energiezuinigheid en verbetering van het binnenklimaat.
Mogelijk dat de huurder uit de aankoop-onderhandelingen genoeg marge weet te halen om de huidige installatie te vervangen door een energiezuinige met een WTW-unit.
Joes van Asten zei:
Kees,
Ik zou er voor kiezen om een WTW-unit ergens in een berging te plaatsen. Hiermee kun je al de bovengenoemde problemen tackelen. Toevoerlucht kun je dan op een hogere temperatuur zonder tochtklachten inblazen. De buitenlucht wordt gefilterd door de filters in de WTW-unit. Dakdoorvoer geisoleerd of dubbelwandig uitvoeren ter voorkoming van condens.
Je creert hiermee een energiezuinige oplossing.
Met vriendelijke groet,
Joes van Asten
Mul BV ontwerpers & adviseurs
@Kees
Voor het stofprobleem moet je dus (zoals gemeld in mijn vorige post) een filterbox plaatsen en dat is niet duur voorbeeld; http://www.luchtwinkel.be/ventilatie/node/349.
Uiteraard kan er bij te koude lucht condens aan de ventielen komen i.v.m. het dauwpunt, oplossing hiervoor is een goedkoop elektrische kanaalverwarmer van125 mm voor in het toevoer kanaal b.v. http://www.soler-palau.nl/product.jsp?PRODUCTID=260&CATEGORYID=56. of http://www.inatherm.nl/50/4857/CV_-_Rond_elektrisch.html
Voor een paar honderd euro ben je dan van alle problemen af. Een WTW installatie kost veel meer en is echt niet gezonder dan het bestaande systeem (met aanpassingen) eerder is het tegendeel waar. Een WTW unit is wel energiezuiniger maar aan de foto´s te zien betreft het hier maar een kleine installatie en dan ben je wel een jaar of 20 verder voor je de investering van de WTW installatie hebt terug verdient.
Beste Theo,
De opdrachtgever moet inderdaad wel erg idealistisch zijn om het systeem te gaan vervangen door een WTW installatie.
Het betreft hier een pand van ca 180 m2, dus een vrij kleine installatie. Jouw oplossing, als geschetst, is een eenvoudige.
Resteert nog steeds het stof-probleem in het pand. Ook dat is een ongezonde situatie!
Haal dat lelijke systeemplafond lekker naar beneden. Zet een zonneboiler op het dak en leg lage temperatuur vloerverwarming neer. En ventileer zo veel mogelijk natuurlijk! Verder kom ik graag een luchtvochtigheidsmeting en een CO2 meting doen!
Kees Borst zei:
Beste Theo,
Resteert nog steeds het stof-probleem in het pand. Ook dat is een ongezonde situatie!
?????? je plaatst toch een filterbox dan haal je geen verontreinigde lucht (en dus stof) naar binnen en wat is dan het verschil met een WTW installatie? (buiten de energiebesparing)
Beste Kees,
Als ik zo de foto's bekijk dan heb je volgens mij te maken met een normale mechanische ventilatie die de buitenlucht onbehandeld naar binnen blaast. Het temperatuurverschil tussen buitenlucht en de binnen temperatuur zal dan altijd tot condens leiden. Je kunt uiteraard de kanalen isoleren maar ik denk dat je er beter aan doet om een WTW unit te hanteren zoals Joes van Asten aangeeft. Hier zitten ook filters in dus volgens mij sla je twee vliegen in één klap.
Je zou ook een elektrische naverwarmer kunnen plaatsen die zich regelt op de buitentemperatuur. Maar ja dat is wel een stuk minder energiezuinig.
Overigens zou je misschien bij de eigenaar wat bereiken als je hem op basis van metingen aantoont dat de ruimte niet voldoet aan het bouwbesluit.
Succes met de oplossing.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door