BouwProfs

De bouw online verbonden.

Voor mijn scriptie (Planologie, Universiteit van Amsterdam) onderzoek ik of KoopGarant een maatregel kan zijn tegen een stagnerende vraag op de woningmarkt.

Enkele punten:
-Verhoogd betaalbaarheid van wonen
-Aantrekkelijk voor koopstarters
-Oplossing voor onverkoopbare woningen in het lagere segment
-Nieuwe organisatiestructuur nodig
-Voordeliger dan het verhuren van een woning
-Uitgestelde winst, redelijk rendement
-Maak een B.V. met daarin alle KoopGarant woningen
-Op termijn: verkoop aan corporatie

KoopGarant is al een succesvol middel voor Corporaties gebleken; geldt dit ook voor Commerciële Ontwikkelaars?
Wat is uw mening?

Meer info over KoopGarant:
http://koopgarant.com/koopgarant/product/92/

Weergaven: 310

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

bericht van Frits Leverman via Linkedin:

Corporaties zijn, anders dan de meeste commerciële ontwikkelaars, ook belegger. Maar dan wel een belegger met een heel andere invalshoek: Maatschappelijk Rendement.
Daarom werken corporaties ook met veel langere exploitatieperiodes (bijv. 50 i.p.v. 20 jaar). Hierdoor durven ze op nieuwe ontwikkelingen ook een enorme onrendabele top te nemen, omdat ze er van uitgaan dat deze zal worden gedekt door de waardeontwikkkeling op de lange termijn. Concepten als Koopgarant passen dus naadlooos in dit beleid.

Een commerciële ontwikkelaar haalt het rendement uit de verkoopopbrengsten. Zou een commerciële ontwikkelaar een dergelijk concept willen toepassen, dan zou dat betekenen dat ze een deel van hun rendement bij voorbaat al als verlies moeten gaan nemen en dat ze een deel als uitgesteld rendement moeten opnemen. Ik zie dat niet gebeuren, domweg omdat het risico onvoldoende te overzien is en commerciële ontwikkelaars meer op de korte termijn acteren.

Wellicht dat corporaties wel een grotere rol kunnen spelen.
Bericht van Christian Huijbregts via Linkedin:

De afgelopen periode is met redelijk succes het principe toegepast van Koop garant bij een project in Almere. Hierbij heeft de ontwikkelaar het risico van koop grarant genomen om de verkoop te bevorderen en de startsmarkt aan te grijpen. Hierdoor is het mogelijk geworden om voor starters een betaalbaar appartement te kopen. Dit heeft geresulteerd in een redelijk succes. Hierbij is wle de kanttekening dat dit alleen rendabel is indien hiertegen duurdere woningen zijn geplaatst welke het uiteindelijke rendement goed moeten maken.
Bericht van Arend Janssen via Linkedin:

Inderdaad, wanneer een woning met korting wordt verkocht dan zal dit waarschijnlijk niet genoeg zijn om de ontwikkelkosten te dekken. Wel is het zo dat een ontwikkelaar na bijvoorbeeld 5 jaar het hele pakket als een B.V. kan doorverkopen. Het is dus niet zo dat een ontwikkelaar met exploitatieperiodes van 25-50 jaar zit.

Verder bestaat KoopGarant als product nog niet erg lang dus het is moeilijk om iets te zeggen over het rendement. Ik heb de verkoop en terugkoop van 30 KoopGarant-woningen onderzocht van de afgelopen van 5 jaar. Hieruit bleek dat deze een gemiddeld jaarlijks rendement hadden van ruim 8%.

Maar er zijn ook een aantal indirecte redenen te bedenken waarom een ontwikkelaar KoopGarant wel zou willen toepassen.

-afspraken die gemaakt zijn (bijv. met de gemeente) over de bouw van een project.
-sommige ontwikkelaars hebben ook een eigen bouwtak die wellicht een tekort aan werk hebben

In deze gevallen kan het nodig zijn om een verliesgevend project te starten. KoopGarant kan dan helpen om de verkoop van woningen in ieder geval te bevorderen.

Het project Ithaka in Almere Poort Homeruskwartier ( http://www.mijnithaka.nl/ ) is een goed voorbeeld van een commerciële ontwikkelaar (Van Bekkum/Amersfoort) die KoopGarant toepast.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+