BouwProfs

De bouw online verbonden.

De mensen in een onderneming zijn de belangrijkste schakel in duurzaam ondernemen, hoe duurzaam ga jij met mensen om?

Discussie gestart via Linkedin door Jochum Reuter, Interim Commercieel Manager at Con7Bouw:


"De overheid gaat per 1 januari een strikt inkoopbeleid voeren ten aanzien van duurzaam ondernemen.

Een essentiële schakel daarbinnen zijn de mensen.
Hoe gaat de bouwsector op een duurzame wijze om met zijn mensen?
Zijn er organisaties die daar al serieus mee bezig zijn?
Is er een voldoende interesse om daar een diepgaande discussie over te voeren?

Ik zal met veel plezier een dergelijke discussieronde organiseren!

Weergaven: 158

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via Linkedin van Frank van Kan, Senior Account Manager at Bouwradius Training & Advies:


"Jochum,

Helemaal met je eens.
Het is heel wisselend hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid van werknemers. Naar mijn mening nog veel te weinig. Als organisatie zijn wij voortdurend met dit thema bezig.
Voorbeeld:
Zo bieden wij sinds kort de mogelijkheid om het personeel officieel te kwalificeren en te erkennen met een diploma als men gegroeit is naar een functie of een opleiding naar een hogere functie. Opleiden gebeurt zoveel mogelijk tijdens hun normale werkzaamheden. Hiermee kunnen bedrijven een slag maken in hun kwaliteit en de medewerkers waarderen en motiveren. Hier zijn fondsen voor om dit te bekostigen. Maar er zijn ook andere manieren om duurzaam met personeel om te gaan. Zie ook mijn discussie in deze groep.

Het is de onbekendheid met dit thema en de mogelijkheden. Gebruik van duurzame materialen dat snapt iedereen wel en wordt voldoende geregeld in de wetgeving e.d.. Maar wat als er vervolgens in het toepassing van deze materialen iets misgaat? Ben je als bedrijf dan duurzaam bezig?
De menselijke factor speelt hier een zeer grote rol.

Een discussieronde is zeker de moeite waard!

Met vriendelijke groet,

Frank van Kan"
Reactie via Linkedin van Jochum Reuter, Interim Commercieel Manager at Con7Bouw:


"Hallo Frank, Ik ben het grotendeels met je eens.

Waar ik echter op doel is dat er van leveranciers aan de overheid wordt geëist dat ze werken volgens het PEOPLE, PLANET, PROFIT principe.

Dat betekent dat ze naast milieuontlastende materialen die binnen de winstnoodzaal passen, ook een verantwoordelijkheid hebben in het ontwikkelen van de individuele medewerker. Dat gaat verder dan het opleiden (hoewel dat een enorm groot onderdeel is hoor)

Met name de Infra zal de komende periode moeten gebruiken om dit gestructureerd op te zetten en dit presentabel te maken voor haar overheidsrelaties. Anders is het einde opdracht......

groeten, Jochum"
Reactie via Linkedin van Frank van Kan, Senior Account Manager at Bouwradius Training & Advies:

"Mee eens opleiden is een onderdeel. Maar wat ik ermee bedoelde is dat veel bedrijven werken met personeel dat niet een kwalificatie heeft voor de functie waarin ze werken. Dit verdienen ze wel en stagneert de ontwikkeling. Door instrumenten als EVC in te zetten ziet het bedrijf waar competenties missen en deze kunnen dan worden aangevuld.

Bedrijven die dit wel voor elkaar hebben zijn voor de overheid interessanter en hebben een steepje voor. Dit is een onderdeel waarnaar gekeken wordt.
Zaken zoals ketensamenwerking, MVO, Lean Production zijn daar allemaal mee verbonden.

Kortom genoeg werk aan de winkel."
Reactie via Linkedin van Jochum Reuter, Interim Commercieel Manager bij Con7Bouw:

"inmiddels heeft Con7Bouw, waar ik ad interim voor werk, een samenwerking met de BOB. De BOB heeft voor elke functie in de bouw een profiel aangemaakt op het gebied van vaardigheden en kennis, de test van Con7Bouw brengt vervolgens de Attitude van het individu in kaart. Een hele mooie combinatie dus om in kaart te brengen op welke gebieden de medewerker ontwikkelingen kan doormaken. Gekoppeld daaraan zit dan direct een trainingstraject.

Een hele mooie methodiek om geautomatiseerd zicht te krijgen en te houden op de ontwikkelingen van je medewerkers.

En dan heb je het dus uiteindelijk over duurzaam personeelsbeleid!

Er is zeer zeker veel werk aan de winkel!
Je moet tenslotte je gereedschap onderhouden in de tijd dat je het even wat rustiger hebt!"
Bericht via Linkedin van Evelien Wagenaar, medewerker P&O at DWA installatie- en energieadvies:

"Een boeiende discussie. Ik ben het met jullie eens dat opleiden van personeel een aspect is van duurzaam omgaan met personeel.

Wat niet vergeten moet worden is de manier waarop de arbeidsrelatie wordt aangegaan. De manier waarop sommige organisaties daarmee omgaan kun je wat mij betreft ook niet altijd even duurzaam noemen. 3 keer een jaarcontract, detachering, werken met ZZP-ers, extreem hard groeien/allerlei overnames doen (waardoor bij iets mindere tijden er ineens weer heel veel mensen uit moeten) etc. Hoe kun je op die manier iets duurzaams met elkaar opbouwen?

Echt duurzaam met je medewerkers omgaan is een gezonde bedrijfsvoering met gematigde/realistische groeidoelstellingen, waardoor continuiteit van het bedrijf wordt gewaarborgd en waardoor je medewerkers zekerheid kan bieden dat je met elkaar een langdurige (duurzame!) relatie aan kunt gaan. Lijkt me ook van belang in het kader van écht kunnen en willen gaan investeren in de ontwikkeling van je medewerkers."
Reactie via Linkedin van Jochum Reuter, interim commercieel Manager Con7Bouw:

"Hi Evelien,

Volgens mij sla je hierbij een spijker op zijn kop!
Ik sprak recentelijk met een aantal eigenaren van bouw-gerelateerde bedrijven en de verwachting van hen is dat zij de komende periode veel mensen zullen moeten laten gaan (Bouwend Nederland verwacht totaal 50.000!),
maar er moeten de komende jaren nog steeds 850.000 woningen worden gebouwd. Dat is al contractueel vastgelegd. Een enorm probleem!

Er zijn een aantal geluiden in HR-land die beweren dat op de langere termijn nog slechts 30% van de medewerkers in vaste dienst zijn bij een bedrijf en dat de rest er op de één of andere wijze als ZZP'er of via detacheerders flexibel worden ingehuurd.

Die 30% moeten dan ook wel duurzaam worden 'gemanaged' anders verlies je de kritieke massa van je bedrijf.

Volgens mij is het van levensbelang voor iedere ondernemer om NU in kaart te brengen welke talenten en ambities zijn medewerkers hebben en daar serieus werk van te gaan maken.
Trainingen is 1 aspect, maar ook coaching, arbeidsomstandigheden optimalisatie en een gevoel van "company-pride" is daarbij essentieel.

Ik krijg nu het idee, gechargeerd dat geef ik toe, dat ondernemingen in de bouwsector het stimuleren van individuele groei maar "slap geouwehoer" vinden en de ethiek "niet lullen maar poetsen" aanhangen.
Nu misschien slim, want korte termijn succes, maar de nieuwe generaties zullen dat niet langer meer pikken en naar andere bedrijven omzien....

Naar mijn idee moeten we een platform zoeken waarlangs we de eigenaren/ directies van bouwondernemingen kunnen informeren over dit dreigende gevaar. En de boodschap moeten we heel erg helder over het voetlicht zien te krijgen. Hoe zouden we dat kunnen doen denk je?

Ik ben erg benieuwd hoe we de bouw kunnen helpen voorbereiden op de toekomst!

groeten, Jochum"
Reactie via Linkedin van Edwin Löring, bedrijfskundig adviseur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom:


"Beste Jochum, beste Evelien,

Ik sluit me aan bij de analyse van Evelien, met name:
Echt duurzaam [...] aan kan gaan."

Dit is vaak ook het probleem in het MKB en dan met name het kleinbedrijf. Velen hebben onvoldoende kennis van bedrijfsvoering om hiermee op een correcte manier mee om te gaan. Het is goed om te weten dat het overgrote deel van de bouwsector kleinbedrijf is.

Ook in deze opmerking kan ik me vinden:
"Volgens mij is [...] "company-pride" is daarbij essentieel."

Hierbij heb ik een aanvullende opmerking op mijn bovenstaande opmerking. Wat betreft de company-pride zit het volgens mij vaak wel goed in de bouwsector. Daar ligt het niet aan. Waar het wel aan ligt is de kostenoverweging die men maakt. Het "de kosten voor de baten uit" ziet men wel, maar wordt niet altijd naar gehandeld. Eveneens moet je denk ik erkennen dat veel training, coaching en arbeidsomstandighedenoptimalisatie gepaard gaan met fikse facturen. Ik signaleer hier dus een financieringsprobleem dat remmend werkt voor met name het kleinbedrijf.

Echter, ook al chargeer je Jochum, ik kan me niet helemaal vinden in de volgende uitspraak: Ik krijg nu het idee, gechargeerd dat geef ik toe, dat ondernemingen in de bouwsector het stimuleren van individuele groei maar "slap geouwehoer" vinden en de ethiek "niet lullen maar poetsen" aanhangen. Nu misschien slim, want korte termijn succes, maar de nieuwe generaties zullen dat niet langer meer pikken en naar andere bedrijven omzien...."

Vanuit het CIB komen we een variëteit aan bouw(gerelateerde) ondernemingen tegen die op velerlei wijzen worden bestuurd. Onze leden en deelnemers aan onze innovatieprojecten zijn in het algemeen de organisaties in het MKB die "het licht" hebben gezien en vooruit kijken naar de toekomst en ook bezig zijn de organisatie te vormen met het oog op morgen. Vaak genoeg, echter, komen wij ook ondernemingen tegen die geleid worden op basis van "niet lullen, maar poetsen".
Even gechargeerd kan je in de type eigenaren/directeuren een aantal categorieën onderscheiden:
1. niet lullen maar poetsen.
2. de verlichte blue-collar worker
3. De ondernemer
4. De koploper
Categorie 1 zal de komende jaren of met kunst -en vliegwerk overeind blijven of omvallen, ziet geen trends en "doet het al jaren zo";
Categorie 2 kijkt verder vooruit, voelt aan hun water dat ze er iets mee moeten doen, maar weten niet precies hoe. Zij hebben behoefte aan advies en gestructureerde informatie, maar deze weten zij niet altijd even gemakkelijk te vinden.
Categorie 3 heeft de trend herkend en besloten dat het waardevol voor hen is en lopen net achter de koplopers aan, zij weten meestal wel waar zij informatie vandaan kunnen halen;
Categorie 4 zijn de ondernemers die visie hebben en hun bedrijf willen klaarmaken voor de toekomst voor de grote groep uit.
Als de eerste categorie omvalt of het moeilijk krijgt dan is dat mijns inziens geen onoverkomelijk probleem. Dit klinkt hard, maar wat mij betreft is dit wel de zakelijke realiteit. Dat de nieuwe generatie omziet naar de andere categorie bedrijven is dan juist een vooruitgang.

Wat naar mijn mening van belang is dat vooral categorie 2 bereikt wordt, want dat zijn de meeste MKB'ers (Vooral KB) in de bouw. Categorie 3 heeft ook hulp nodig, maar weet het vaak wel te vinden. Categorie 4 weet waar Abraham de mosterd haalt.

Ik denk dat de focus dus met name op het MKB moet liggen. Hierbinnen dan weer vooral op het KB. En binnen deze versmalling weer vooral op categorie 2 eigenaren/directeuren. Een sleutelonderwerp is de financiering van duurzaam personeelsbeleid voor deze bedrijven. Deze moet mijns inziens belicht en toegelicht worden. Daarnaast is het van belang de voordelen van duurzaam personeelsbeleid concreet te maken.

Ik ben benieuwd of jullie deze analyse delen."
Reactie via Linkedin van Evelien Wagenaar, medewerker P&O DWA installatie- en energieadvies:


"Jochum, Edwin,

Zo te horen, Edwin, ken jij de bouwkolom stukken beter dan ik. Als het (M)KB in de bouwkolom inderdaad is verdeeld zoals jij schetst (ik kan dat niet heel goed inschatten, maar je analyse klinkt best logisch) dan hoef je je inderdaad over categorie 3 en 4 geen zorgen te maken, maar moet categorie 1 en 2 zeker bereikt zien te worden. Volgens mij, voor zover ik het CIB ken, kunnen jullie daar wellicht wel een sleutelrol in vervullen. Duurzaam met mensen omgaan is in het (M)KB toch een thema wat voor de directeuren/eigenaren moet worden opgepakt. Managers/P&O-ers etc zijn in die bedrijven simpelweg namelijk niet te vinden, vanwege de kleinheid.
Jochum; en daarmee is jouw vraag denk ik (deels) ook beantwoord. Allerlei MVO/duurzaamheids-platforms, methoden, onderzoeks- en adviesrapporten, keurmerken etc. Dat heeft bij het (M)KB in de bouwkolom geen of nauwelijks zin. Daar hebben ze geen tijd/geld voor. Dat is alleen mogelijk/geschikt voor grote jongens. Het moet praktisch, makkelijk toegankelijk en relatief goedkoop zijn wil het (M)KB meegaan in verduurzaming.
Wat ik me daarnaast nog wel afvraag. Volgens mij zitten er in de bouwkolom ook best (heel) erg grote bedrijven, als ik even denk aan een aantal grote installateurs, bouwbedrijven.. Dat is een heel andere categorie, maar hebben zeker ook een belangrijk aandeel. Hén moeten we niet vergeten in deze discussie."
Reactie via Linkedin van Jochum Reuter, interim commercieel manager Con7Bouw:


"Beste Evelien, Edwin en Frank,

Volgens mij geeft de analyse van Edwin ons een erg mooie richting in de drive om de bouwsector voor te bereiden op het herstel dat vandaag is gestart (NL uit de recessie!)

De opmerking van Evelien dat we het MKB alleen bereiken als we een oplossing bieden met een praktische toepasbaarheid, makkelijke toegankelijk en relatief goedkoop neem ik erg graag ter harte!

Ik ben ervan overtuigt dat de basis ligt bij het onderzoeken van de individuele ontwikkelingen, mogelijkheden en behoeftes. Van daaruit kan er per individuele medewerker worden vastgesteld hoe ver de ontwikkeling op dit moment is en welke opleidingen of anderszins ondersteunende acties moeten worden ingericht om de medewerker optimaal te laten functioneren.

En volgens mij kan dat voor de bouw perfect via het door Con7Bouw en de BOB ontwikkelde platform VAKprofielbouw (www.vakprofielbouw.nl).

Maar dat is nog maar stap 1 in het hele proces
En de voorgaande discussie maakt alleen maar duidelijk dat een ondernemer behoefte heeft aan advies en sturing ten aanzien van het gehele proces met betrekking tot het duurzaam personeelsbeleid dat noodzakelijk is voor categoriën 2 en 3 van Edwin's overzicht

Is dat een rol voor brancheorganisaties zoals CIB en Bouwend Nederland?
Of kunnen we vanuit commerciële hoek een duidelijk en aannemelijk statement maken richting die ondernemers?

Als we gezamenlijk iets kunnen betekenen is het misschien een goed idee om eens samen te komen en daar een boom over op te zetten. Als jullie dat interessant vinden, organiseer ik iets.

Ik ben benieuwd!"

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+