De bouw online verbonden.
In Vlaanderen wil de bouwsector af van de bestaande vaste werkweek van 40 uren en naar een flexibeler systeem gaan met een jaarlijkse arbeidsduur. Dat heeft de Confederatie Bouw gezegd naar aanleiding van de presentatie van het jaarverslag.
De maatregel is één van de pistes die de bouw naar voor schuift om de sector zuurstof in te blazen. Voor 2012 wordt immers een daling met 1,5 procent van de activiteit verwacht.
Door met een flexibel systeem van jaarlijkse arbeidsduur te werken, kunnen de bedrijven hun productie beter aanpassen aan de schommelingen van de vraag. Dus meer werken als er meer vraag is, minder als er minder is.
Wat vind jij van het idee om de vaste werkweek van 40 uur in te leveren? Zou dit voor Nederland ook een goede maatregel kunnen zijn?
Tags:
Ik denk dat het voor de werkgevers een goed idee is. Voor de werknemer is de vraag hoe lang de werkweek dan wordt. Moeten ze langer werken dan 8 uur op een dag? Werken ze het weekend door met 8 uur per dag dus een werkweek van 56 uur? Ik vind dat het laatste ten koste gaat van de werknemer/mens. Je hebt je rust als mens nodig. Waar ligt de grens voor wat de werkgever van de werknemer kan eisen?
Ik denk dat Eric inderdaad gelijk heeft want waar leg je de grens. Ik vind 8 uur op een dag lang genoeg en 40 uur in de week ook. Je gaat alles op zijn kop zetten als je dit gaat veranderen en kunnen werkgevers iemand verplichten om de ene week 60 uur te werken en de andere week maar 20 dit naar gelieve van de aannemer. Niet doen dus.
Eric Hogenbirk zei:
Ik denk dat het voor de werkgevers een goed idee is. Voor de werknemer is de vraag hoe lang de werkweek dan wordt. Moeten ze langer werken dan 8 uur op een dag? Werken ze het weekend door met 8 uur per dag dus een werkweek van 56 uur? Ik vind dat het laatste ten koste gaat van de werknemer/mens. Je hebt je rust als mens nodig. Waar ligt de grens voor wat de werkgever van de werknemer kan eisen?
Goed idee. De economie wordt steeds flexibeler, dus iedereen moet mee. Af en toe een tandje erbij en af en toe bij tanken door iets rustiger aan te doen. Bij productiebedrijven in andere sectoren wordt dit al jaren toegepast, laat de bouw ook maar eens wat veranderen. Bij ons bedrijf (ingenieursburo) passen we dit al toe en het werkt prima. Ik vindt het zelf als werknemer ook prettig.
Wel vindt ik dat er afspraken gemaakt moeten worden over het aantal uren in de week, het aantal weken extra werken achter elkaar en de mogelijkheid om weer tot rust te komen. Het moet uiteraard van twee kanten komen.
Erg interessant! Op zich zie ik er wel iets in. Nu is het zo dat je in een week exta uren maakt, maar dat je de week daarna weer 40 uur moet werken. Bij het voorstel in Vlaanderen zou je dat dan niet hebben (of wel?). Zoals Marinus aangeeft gebeurd het in andere sectoren ook, kijk maar naar die olieboorplatforms. Twee weken hard werken en dan 2 weken thuis.
Echter ben ik het met Eric, Arie en Marinus eens dat je wel afspraken moet maken met de werkgever over een maximaal aantal werkuren per week en welke dagen.
Verder zouden er meer bedrijven/partijen flexibeler moeten worden, denk bijvoorbeeld aan het kinderdagverblijf voor als je kinderen hebt.
En daarnaast zou het ook zo moeten zijn dat je het in overleg met de werkgever kan bepalen en dat het niet wordt opgelegd. Dus dat de keuze aan de werknemer is. Dat is dan pas echt flexibel werken.
Is het voorstel van Vlaanderen alleen voor 40 uur of ook nog op andere dagen in de week? Want waarom valt het weekend op zaterdag en zondag? Je kan toch ook een keer op dinsdag en woensdag vrij zijn en dan zaterdag en zondag werken? Als dat beter uitkomt met de werkzaamheden, waarom niet.
Maar goed ik denk dat iedereen wel zo zijn voorkeur/mening heeft en dat iedereen het voor zichzelf wil bepalen.
Op een olieplatform gelden er andere regels en staat de veiligheid van de medewerkers op de eerste plaats. Daar kan je nooit te lang werken omdat je dan direct afgelost wordt door een collega.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door