BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ketenintegratie: Voordeel voor de consument of opdrachtgever?

Discussie gestart op BouwProfs op Linkedin door Sven Fitters, personeelsadviseur Bouwkunde bij Bint Select:

" De bouwsector kent de laatste tijd veel vernieuwingen. Nieuwe aanbestedingsvormen, nieuwe vormen van samenwerking en krachtiger lokale innovatieve netwerken. Transparantie en maatschappelijke verantwoordelijkheid worden steeds belangrijker. Toch is er nog een hoop te doen om de problemen van faalkosten te verminderen, het imago te verbeteren en de innovatieve kracht in de bouwsector groter effect te laten sorteren. Ketenintegratie is een manier van samenwerken die op deze punten hoog kan scoren.

Wat is ketenintegratie, wat is de zin van ketenintegratie en de relatie met aanbesteden. Hoe kan ketenintegratie leiden tot betere kwaliteit, sneller resultaat, goedkopere bouw en meer tevreden bewoners? Door slim samen te werken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer(s)!! Drie koplopers in ketenintegratie – Woonwaard, Com•wonen en Stadgenoot én de betrokken bouwers bij ketenintegratie laten in de Compact 44: slimmer bouwen, minder kosten, zien hoe ze dat doen.

Waar ligt het voordeel van de ketenintegratie? Is dit voordeel voor de klant/consument of voor de opdrachtgever/opdrachtnemer? "

Weergaven: 232

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Woonwaard - een corporatie in Alkmaar - past sinds medio 2007 ketensamenwerking toe in haar renovatieprojecten. Volgens ons profiteren de bouwondernemingen, de gespecialiseerde aannemers, de huurders en de opdrachtegever hiervan. Op de site bouwketens.nl staan ervaringen van deze partijen.
Op 21 januari 2010 organiseert Woonwaard, samen met Bouwend Nederland en Aedes, een symposium over ketensamenwerking. Sprekers zijn onder andere Elco Brinkman en Mark Calon, voorzitters van resp. Bouwend Nederland en Aedes. Meer informatie en inschrijven op www.bouwketens.nl.
Ketenintegratie kent een win win resultaat.
Al jaren praten de meest uiteenlopende partijen over de voor- en nadelen en worden initiatieven ontplooit.
Initiatieven die of een stille dood sterven of als niche activiteit hun bestaan leiden.

Het lijkt een afgezaagd thema maar cultuur en mentaliteit staan een branche breed realiseren van ketenintegratie nog steeds in de weg.
En de voordelen voor alle partijen zijn legio.
Denk eens aan:
- faalkosten verminderen
- logistieke processen versterken
- time to market verkorten
- enz.

Eigenlijk kent de bouw al lang een vorm van ketenintegratie, het penvoerderschap.
Helaas blijft dat alsnog in de uitvoerende sfeer hangen.

Wanneer de bespiegelingen en verwachtingen over de bouwwereld, door een aantal kundige partijen, realiteit worden en wij in de omslag van een verkopers naar kopersmarkt komen, is ketenintegratie een van de mogelijkheden om die uitdaging te realiseren.
Naar mijn idee is ketenintegratie noodzakelijk om de opdrachtgever optimaal te kunnen bedienen.

Ons bedrijf is begonnen met ketenintegratie waarbij we strategische partners (onder-/nevenaannemers) betrekken bij het 3D modelleren van een te bouwen object, ook betrekken we deze partijen bij het strategisch plannen. Hierdoor ontstaat iets moois: betrokkenheid en verantwoordelijkheid!

Er wordt meer onderling overleg gevoerd, er wordt echt nagedacht over de planning, er zijn minder faalkosten, de opdrachtgever heeft zicht (transparantie) en grip op zijn project. Kortom; voordeel voor alle betrokken partijen, de opdrachtgever voorop. Een beter eindproduct voor een lagere prijs in een kortere tijd.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+