BouwProfs

De bouw online verbonden.

Joost Dohain is architect en adviseur zorg. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij volgende aan de orde:

Per 1 januari wordt de milieuprestatienorm toegevoegd aan het Bouwbesluit 2012. Het betreft een meeteenheid, die in de toekomst voor vergelijk moet kunnen zorgen. Daarnaast zullen bestuurderen van gemeenten, al eisen kunnen stellen voor gebouwen, die in eigen ontwikkeling gebouwd worden. Echter de maatstaf van € / m2 BVO lijkt mij geen gunstige maatstaf.

Kiezen voor standaard eenheid
Enerzijds is een gebouw driedimensionaal, waarbij de inhoud van invloed kan zijn op het materiaalgebruik, waardoor gebouwen met grotere verdiepingshoogten benadeeld worden tov minimalistische ontwerpen ( even minimalistisch in een andere context gebruikt). Een relatie getal m3/BVO zou veel reëler zijn. Anderzijds is de Euro een factor, die aan inflatie en deflatie onderhevig is. Waardoor in de tijd er verschillen ontstaan. Ik zou dan eerder kiezen voor een standaard eenheid, gerelateerd aan bv de Euro, waardoor er een index op de variabelen kan worden losgelaten.

Appels met peren vergelijken
Ik denk daarnaast, dat het systeem van Produktgericht meten, zoals op Europees niveau bruikbaar is, betrouwbaarder is dan deze methode. Waarom wijken we in dit geval af van de Europesche gedachte hierover?
Volgens mij gaan we appels met peren vergelijken en geven we de politiek een niet reëel antwoord op een vraag of een gebouw werkelijk niet milieubelastend is.

Zorgen voor nieuwe architectuur
Maar we zorgen hierdoor ook voor nieuwe architektuur, Bijvoorbeeld omdat veel duurzame materialen door de aantastisch bij hoge concentratisch vuilstof of straling in de lucht een andere milieuprestatie in de looptijd krijgen. Daardoor zou eigenlijk een gebouw In Rotterdam of onder de rook van het Ruhrgebied een andere uitkomst moeten krijgen, dan als het in Friesland is geplaatst.

En wat doen we met de woningen op de Waddeneilanden? kunnen die straks niet meer gebouwd worden door de transportfactor in deze prestatienorm?
Laten we aub een beetje kritisch zijn en deze norm opnieuw op realiteitwaarde beoordelen.

Weergaven: 680

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Laten we wat meer gaan bouwen met wat minder regeltjes!?


Mijn idee !
Laten we bouwen zonder regels. En de ambtenaren ontslaan.
Ik doe toch waar ik zelf zin in heb en iedereen die ik ontmoet doet hetzelfde.
Ik laat me toch niet de moord stikken door opgelegde regels van een ander.
Het wordt tijd voor een opstand.

Het verhaal gaat iets te kort in op de gehele materie. Natuurlijk moeten we met duurzaamheid denken aan de toekomst, het verbruik van grondstoffen, het opwarmen van de aarde, verandering van klimaat etc.

Elke methode daartoe is een eerste stap. Bouwbesluit 2012 eist slechts een berekening. De uitkomst is op dit moment nog niet relevant. Het bouwbesluit vraagt om een berekening volgens de bepalingsmethode milieuprestatie van gebouwen en de GWW-sector. Echter, deze is gebaseerd op een NEN norm die is ingetrokken. Sinds begin 2012 is er een Europese set normen (o.a. NEN-EN 15804 en NEN 15978) beschikbaar. Deze set kan op grond van gelijkwaardigheid ook worden gebruikt; er wordt namelijk alleen een berekening geëist. Dit is erkend door het ministerie.

M.a.w. er is wel een prikkel (in de vorm van de eis voor een berekening), maar er is nog geen minimale grenswaarde, helaas?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+