BouwProfs

De bouw online verbonden.

“De woningbouw staat voor twee moeilijke jaren, maar daarna breken betere tijden aan.” Dat zegt Stef Blok, minister voor wonen in een interview met Dagblad Cobouw.

De bouwsector hoeft niet te rekenen op extra steunmaatregelen. “De bouw is belangrijk voor de Nederlandse economie. Tegelijkertijd is het niet zo dat je tegen de conjunctuur in kan roeien door de bouw te stimuleren. De suggestie wordt wel eens gedaan. Dat zal je echt niet lukken.” Volgens de minister moet de bouw geduld hebben.

Hoe kijken bouwprofs tegen deze visie van de minister aan? Is het gewoon een kwestie van geduld? Even twee jaar de crisis uitzingen en dan kunnen we er met z'n allen weer tegen aan? Of slaat de minister de plank mis met zijn opvatting om de bouw niet te ondersteunen nu met extra steunmaatregelen?

Weergaven: 1323

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In principe moeten we niet de bouw steunen maar wel de afnemers van de bouw.

Dwz opdrachtgevers moeten gestimuleerd worden om met name bestaande woningen en gebouwen hoogwaardig te gaan upgraden en nieuwbouw op een veel hoger niveau te brengen dan het huidige bouwbesluit. 

een uitspraak zonder enige basis;

zei men 2 jaar terug ook al;

het  enige wat verandering zal brengen is dat de statistieken niet meer spreken van prijsdalingen; maar hoe langer de nood is , zullen toch de prijzen blijven dalen.   

Demografisch: De bevolkingsaanwas wordt minimaal of zelfs negatief. Daarnaast: We hebben vanaf de 2e wereldoorlog een daling van de woningbezetting gezien van 6,8 naar 1,7. Hoeveel eenpersoonshuishoudens er nog gaan komen is demografie en moeilijk te voorspellen. Mijn verwachting is dat tekort en overschot voorlopig nog tegelijk zullen optreden.

We zullen in elk geval flexibele bouwwerken nodig hebben. Dan bieden we aan de bouwzijde in elk geval ruimte.

Tenslotte is een totaal andere (bouw-)economie nodig. Rentevrij bankieren is wereldwijde noodzaak, daartegenover zullen we gebouwen moeten gaan afschrijven.

Dagelijks worden ik geconfronteerd met nieuwe innovaties in de bouw. Helaas krijgt de consument hier weinig van mee via de media.Het is belangrijk om nu meer in de spotlights te treden en duidelijk te maken aan de toekomstige eigenaren of gebruikers wat we zoal te bieden hebben .

Vandaag kun je niet veranderen , maar enthousiasmeren voor alles wat we in huis hebben is het minste wat we nu kunnen doen. ( onbekend maakt onbemind)   

een heel groot deel van de recessie zit bij mensen tussen de oren. Dat wordt door de overheid ook nog eens flink gestimuleerd door alle negatieve maatregelen en berichtgevingen. Er is geld genoeg , mensen houden het vast door het voorgenoemde. Dus komen we nooit uit de recessie als dit zo door gaat. De overheid zal maatregelen moeten nemen om geld vlot te trekken en de consument moeten bewegen om weer geld uit te gaan geven.

 

Vadertje staat heeft de problemen veroorzaakt, laat vadertje staat ze nu ook maar oplossen. Ergo, steun is niet nodig. Als alle domme en ondoordachte maatregelen die dit tranendal hebben veroorzaakt worden gecompenseerd, kunnen we weer verder. En geen compensatie in geld, maar in de juiste maatregelen. Er is namelijk vraag zat, maar men kan niet en mag niet meer.

De koopmarkt zit in de houtgreep met de hypotheek problemen. Moeten aflossen is een, maar dan direct en in deze tijd de aftrek verminderen is gewoon dom. Dan blaas je dingen op.

De woningbouwverenigingen pakken, omdat ze niet naar de politiek luisteren en er 1% profiteurs voor slechte pers zorgen is gewoon dom. Die 30% die je bij de verenigingen weghaalt zou de overheid aan bouwprojecten moeten besteden. Ik geloof er niets van dat dit gaat gebeuren.

Iedereen weet waarschijnlijk uit eerste hand dat er bij de banken niet meer te financieren valt. Je kan 40% krijgen als je op je knieën gaat en de juiste dingen zegt. En dan voor rentes die gewoon beschamend zijn, wetende wat de basisrente is. Maar als pensioen fondsen en anderen de financieringen willen overnemen, is dat ineens geen goed idee.

Er zijn zat partijen met geld en goede plannen, maar die worden afgeschoten door de overheid en banken. Ik kan me niet voorstellen dat men dit opzettelijk doet, dus ik houd het op pure domheid. En de vraag naar woningen, moderne kantoren en duurzame gebouwen neemt ieder jaar toe. De productie in de afgelopen jaren is een ramp voor dit land. Zowel voor de bouwers als voor de afnemers.

Heeft de bouw steunmaatregelen nodig, nee. Dient het omvelt waarin de bouw opereert te worden gestimuleerd, ja. En niet met geld van de overheid, want dat kan beter ergens anders worden besteed. Draai al die domme maatregelen terug. Hou op met proefballonnetjes oplaten, want daar wordt iedereen enorm onzeker van. En onzekere mensen leunen achterover en doen niets. Neem duidelijke heldere maatregelen, die verstandig zijn en iedereen begrijpt. En hou op met dat domme gedoe. En o ja, geeft die banken een enorme rotschop. (excuseer mijn spraakgebruik)

Mooi verhaal van de heer Blok, maar met zijn drastische maatregelen richting de woningcorporaties veroorzaakt hij een verdere teruggang in het bouwvolume. De corporaties zorgden tot op dit moment nog voor een stabiel deel van het bouwvolume.

Door de nieuwe maatregelen neemt de investeringscapaciteit van de corporaties enorm af:

- verdubbeling van de afdrachten aan het rijk per VEH oplopend naar €1,9 miljard in 2016

- terugloop van de huurinkomsten door maximering van de huur op 4,5% van de WOZ

Vooruitlopend op de effecten hiervan heeft de WSW haar borging vanaf 2014 op nul gezet, wat betekent dat het voor veel corporaties onmogelijk wordt nieuwe projecten te gaan financieren met WSW borging.

Financiering aantrekken op de vrije markt is tot op heden voor corporaties vrijwel onmogelijk.

Gevolg van deze maatregelen uit het regeerakkoord is dat de meeste corporaties zich uit nieuwe projecten terugtrekken en waar nog niet met bouwen gestart is het project in de ijskast zetten.

De heer Blok hoeft de bouw niet te stimuleren, maar met zijn maatregelen de bouw verder naar de afgrond brengen door een van hun grootste opdrachtgevers hun investeringsruimte af te nemen, is hij zelfs veroorzaker van de verslechterende situatie.

Een zijn 5 effecten die de impasse veroorzaken:

- een huis kopen is ook een belegging, als de koers zakt wordt afgewacht tot de bodem

- de jeugd heeft meer over voor andere zaken. Uitgaan, media, vakantie enz. en daarom minder gespaard

- in een groter huis en minder broertjes/zusjes is het bij pa en ma beter toeven dan vroeger

- tov het bruto salaris zijn de huizenprijzen verdubbeld tov 1980, dus een daling is terecht

- zonder vaste baan geen hypotheek...........

Een overheid moet nogal wat doen om deze oorzaken te beinvloeden en aan symboolpolitiek hebben we niet veel. Zie de overdrachtsbelasting ...had ook weinig effect.

Enne het bouwbesluit is al heel streng, wat ikzelf ervaar. Dit nog meer aanpassen verhoogd de prijs alleen maar. Is die huurheffing niet een vervanging van de vroegere OZB-belasting van huurders?

Misschien wel kort door de bocht,maar hebben we/ze ,om dit te melden,daar een minister van wonen in het leven geroepen?

 

 

 

 

Beste Michael,

 

Je opmerkingen over rentevrij bankieren voor de toekomst ben ik het hartgrondig mee eens. De renteklem die we elkaar opleggen wurgt alle economieën wereldwijd. dat we dit politiek toestaan toont de macht van de financiële wereld. Een macht die wij in Nederland sinds de VOC flink hebben helpen opbouwen. Ik denk dat het nog heel veel slechter moet gaan, voor dit gerealiseerd wordt. Een ieder die met een alternatief systeem komt (Halal lenen) wordt illegaal verklaard.

Jouw zicht op demografische ontwikkelingen ken ik niet. De modellen die ik ken vragen om meer woningen tot 2040. Deels veroorzaakt door kleiner gezinnen en deels door bevolkingsaanwas. Recente publicatie van Haaglanden. De bevolking is met 40.000 gegroeid in de afgelopen jaren.

Michaël de Vos zei:

Demografisch: De bevolkingsaanwas wordt minimaal of zelfs negatief. Daarnaast: We hebben vanaf de 2e wereldoorlog een daling van de woningbezetting gezien van 6,8 naar 1,7. Hoeveel eenpersoonshuishoudens er nog gaan komen is demografie en moeilijk te voorspellen. Mijn verwachting is dat tekort en overschot voorlopig nog tegelijk zullen optreden.

We zullen in elk geval flexibele bouwwerken nodig hebben. Dan bieden we aan de bouwzijde in elk geval ruimte.

Tenslotte is een totaal andere (bouw-)economie nodig. Rentevrij bankieren is wereldwijde noodzaak, daartegenover zullen we gebouwen moeten gaan afschrijven.

Innovatie is heel mooi en goed maar heeft ook 1 heel groot nadeel:

men weet niet meer wat men nu moet kopen.

de bestaande voorraad (oudbouw) wordt onverkoopbaar en daardoor stokt de doorstroming en dus ook de afzet van al die innovatieveit. Hoe je dat kip ei probleem moet doorbreken ? ik zou het echt niet weten.  

Beste Tom,.

Fair4all is niet illegaal, maar we noemen onszelf dan ook geen bank. (fair4all.nl, alle inschrijvingen zijn welkom, dan kan er iets veranderen!)

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+