BouwProfs

De bouw online verbonden.


Zonnepanelen leveren het meeste op in de winter of toch in de zomer? Door de lage temperatuur is het paneel in de winter veel efficiënter. Alleen zorgt de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn en het grauwe weer vaak voor een lage(re) opbrengst.

Wil je een toch een hogere winter opbrengst, bijvoorbeeld voor een betere eigen consumptie, dan is het belangrijk dat je de hoek van je panelen scherper maakt.

In onderstaande afbeelding is te zien dat als je de hoek van de panelen schuiner maakt de zon in de winter haakser op je panelen staat. Je kan dan 20% meer opwekken in de winter, maar de opbrengst zal op jaarbasis 17% minder opleveren door het verlies in de zomer.

Panelen 35 graden hoek:
Dec 193 kWh
Juni 1031 kWh
Totaal 7747 kWh


Panelen 75 graden hoek:

Dec 231 kWh
Juni 773 kWh
Totaal 6824 kWh

Berekening gaat uit van statische berekening met locatie Amsterdam, 24 x SOLARWATT Benelux 320wp panelen aangesloten op een ABB Trio 5.8 omvormer.

Wil je zoveel mogelijk eigen consumptie of zo hoog mogelijke totaal opbrengst? Laat hiervoor altijd een 3D engineering maken.


Dit artikel is geschreven door
Dennis van der Meij.
Dennis is als PV/solar engineer
werkzaam bij
Indutecc Renewable Solutions
uit Alkmaar.

Weergaven: 1897

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie van Chris Zijdeveld via de BouwProfs LinkedIn groep:

Een goede vraag met een verrassend antwoord. Doorgaans zeggen mensen tegen mij dat zonnepanelen qua oriëntatie en hellingshoek moeten worden gemaximaliseerd voor jaaropbrengst.

Er wordt veel te weinig stil gestaan bij het blote feit dat de panelen dan niet zijn uitgericht op maximale winteropbrengst. Deden we dat wel dan zouden ze iets verticaler staan dan nu meestal het geval is. Als we denken aan toekomstwaarde is maximale winteropbrengst belangrijker dan maximale jaaropbrengst. We hebben immers in de winter de hoogste energiebehoefte.

Het is al erg genoeg dat we dat (nu nog) mogen "goed rekenen" met de zomerse opbrengst van zonnepanelen om het misleidende predicaat "energieneutraal" te kunnen voeren. Dat zal mede leiden tot onnodig hoge toekomstige tekorten aan winterse duurzame energie. Ook daarom is streven naar maximale winteropbrengst bij oriëntatie en hellingshoek de beste keuze.

Winteropbrengst is veel waardevoller dan zomeropbrengst!

Reactie van Michel Hulshof via de BouwProfs Linkedin groep:

Ik heb inderdaad ook zonnepanelen tegen mijn zuidgevel van de woning en deze leveren in de winter meer stroom op dan in de zomer!

Dennis, er staat niet bij  welke  windrichting orientatie.

Ik zou het fijn vinden als je wat extra getalstabelletjes geeft maar dan met een dak en dus helling van 45 graden (wat ik en velen met mij hebben) gericht op het zuiden. 

en daarnaast een dakvlak exact op het oosten en een dakvlak op het westen (als west en oost verschilt)

heeft het zin de helft op het oosten en de helft op het westen te plaatsen?

kan ook een variant vraag: 

stel je hebt  10 panelen op een zuidkant (45 graden) Hoeveel panelen moet je dan per kant op west en oost plaatsen zodat je hetzelfde vermogen krijgt?           

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+