BouwProfs

De bouw online verbonden.

Aangescherpte regels voor rolsteigers moeten noodlottige ongevallen voorkomen.

In oktober vorig vond in Leiden een noodlottig ongeval plaats tijdens het betonstorten bij nieuwbouw werkzaamheden voor de Universiteit Leiden. Een rolsteiger stortte in waarbij een werknemer van De Boom Bouw overleed, een collega raakte gewond.

De rechter in Den Haag deed gisteren uitspraak en achtte bewezen dat de rolsteiger onveilig was door het ontbreken van stabilisatoren en losliggende steigerplanken. De rechter vond tevens dat De Boom Bouw, op dat moment werkzaam voor hoofdaannemer Heijmans, verantwoordelijk is voor de onveilige steiger. De rechter legde De Boom Bouw een boete op van 20.000 euro, het OM eiste eerder 50.000 euro boete wegen het niet naleven van de arbowet. 

Met ingang van januari komend jaar worden de eisen voor het gebruik van dergelijke steigers aangescherpt. Dit noodlottige ongeval is helaas niet terug te draaien maar hopelijk gaan de nieuwe eisen helpen dergelijke ongelukken te voorkomen in de toekomst.

Weergaven: 872

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ken de casus niet , dus is het denk ik lastig om een oordeel te vellen op basis van de informatie die we nu hebben. Het lijkt mij evidend dat bedrijven hun werkgevers voorzien van deugdelijk materiaal en voldoende scholing (vca) om dit te voorkomen. Echter de praktijk is soms weerbarstiger dan het theorieboekje en in elke vca cursus word ook de last minute risk assesment toegelicht. Ik weet niet of er hier sprake is van nalatigh id, of een foute inschatting van de betrokkenen. Laten we vooral niet uit het oog verliezen dat ook de bouw mensenwerk is, waarin zowel werkgever als nemer allebei verantwoordelijkhden hebben. Tenslotte weet ik niet wat de toegevoegde waarde is van die opgelegde ,in mijn ogen extreem hoge, boete? Word de bouw daar veiliger van? Beter verzint men een proocol a la alcoholn het verkeer, waar de betrokkenen ook een cursus gaan volgen o.i.d.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+