BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een lastig geval inzake na-isolatie, wie heeft de gouden tip?

Ineke Adriaanse stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Ik heb een lastig geval voor naisolatie: Een huis uit 1973 heeft een hellend dak met Unilinplaten: spano drager van ca 5 cm dik met daarop een harde PUR-laag van 2 cm. Daar zijn asfalt shingles op geplakt.

Bij een latere dakrenovatie zijn er latten over de shingles gemonteerd, waarop ongeisoleerde dakpanplaten zijn aangebracht. De klant wil nu graag naisoleren. Kan dat toch van binnenuit of is een nieuwe dakrenovatie de enige optie? Heeft iemand de gouden tip?

Geef je tip aan Ineke door via deze discussie.

Weergaven: 8000

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Afraden: de kans op vochtproblemen is veel te groot.

ik heb wel eens een dergelijk dak van binnenuit geisoleerd door een geventileerde spouw te maken, en aan de binnenzijde van de isolatie een afgeplakte dampdichte folie aan te brengen. tot op heden is het goed gegaan, maar ik heb wel lang met kromme tenen gezeten. het kan dus wel, maar als bouwkundige moet je er niet achter willen staan.

Indien er langs de binnenzijde wordt geisoleerd stelt zich het probleem van de dampdichtheid van de huidige isolatie. Vocht migreert naar buiten en zal bij een dampdichte laag 'blijven hangen'. Hoe goed de isolatie aan de binnenkant wordt uitgevoerd - voldoende dik, dampscherm geplaatst, naden en randen afgekleeft - het risico op vocht in het isolatiepakket blijft - er is nooit een 100% dichting.

Gezien de leeftijd van het dak 40 jaar - is een renovatie van het dak en goed te isoleren in een keer denk ik een betere oplossing op lange termijn.

Een dak uit 1973 met een dergelijke opbouw kan niet veel soeps meer zijn. Onder de singels is het 40 jaar vochtig door vochttransport van binnen naar buiten, dat wordt belemmerd door de afsfalt laag. Wat je ook doet, die asfalt laag moet er af. Je zult er dan waarschijnlijk achter komen dat die PUR ook niet veel meer is. Wat houdt je dan over; een houten dakbeschot? Vandaar kun je gewoon opnieuw een goede laag opbouwen, met damp open folie op de top. Dan de dakpanplaten terug.

Met de dakpanprofielplaten is wellicht ooit gerenoveerd waarbij rekening is gehouden met het gewicht.

Van binnenuit isoleren geeft de (mogelijke) problemen zoals eerder aangegeven, bovendien breng je nog meer gewicht aan op de constructie.

Opnieuw opbouwen is de enige manier om het goed te doen.

 

Als aanvulling op bovengenoemde punten nog het volgende.

Mochten de dakpanplaten terug geplaatst worden zorg dan voor een waterkerende laag onder de dakpanplaten. Er ontstaat altijd condens tegen deze blikplaten wat vervolgens op de onderliggende constructie lekt, zelf al ventileert de nok en de dakvoet goed.

Toch is er een mogelijkheid.
Faay heeft de PG roofing bij Nieman ook laten beoordelen in geval van een lucht/damp dichte constructie. Hierbij wordt inderdaad de noodzaak aangegeven om absoluut damp en luchtdicht af te dichten.
Dit is te realiseren door in eerste instantie de grotere naden met pur te dichten en vervolgens met een flexibel blijvende kit de naden af te sluiten. De PG roofing is een isolatie pakket bestaande uit een pir plaat in diverse dikten met een aluminium cachering een dampremmer aan de warme zijde en een 9.5 mm gipsplaat als afwerking.
Het rapport, de info en mogelijkheden willen wij graag aan Ineke voorleggen.
marchoek@faay.nl

Beste mensen,

De hoofdlijn is zoals veel mensen al aangeven: niet doen, ga uit van opnieuw opbouwen.

Onder strikte voorwaarden (absoluut dampdicht en luchtdicht aan de binnenzijde) is het theoretisch mogelijk, zoals collega's van mij voor Faay hebben aangetoond. Toch blijft dat kritisch, zeker omdat dit dak al een keer verbeterd is; uiterst zorgvuldig uitvoeren en de zekerheid dat het damp- en vochtscherm in tact blijven is cruciaal. Dat is vooral kritisch bij de dakdoorvoeren (cv-ketel, rioolontluchting, ventilatie), dakramen en bij de dakvoet en nok. Zaken als inbouwspotjes of elektraleidingen achteraf inbouwen kan alsnog leiden tot schade.

Voor een dergelijke dak en ingreepvoorstel volstaan de gebruikelijke richtlijnen niet en is projectgericht advies op zijn plaats.  

Harm Valk Nieman RI

h.valk@nieman.nl

Een compleet nieuwe opbouw is het best, daar bestaat denk ik geen twijfel over.

Nou dacht ik altijd wel iets van bouwfysica te snappen. Vocht (damp, geen water) gaat van binnen naar buiten. Ergens is een dauwpunt (hier hoog in de spaanplaat, richting de pur) waar condensatie optreed. Dan zou ik juist denken dat je een spouw moet creëren en juist niet dampdicht moet werken. Vanaf de buitenkant (cp) is het geheel dampdicht en waterdicht door de bitumen. Of is dit totale onzin?

Dan kom je afhankelijk van gordingen op een constructie met een geventileerde spouw achter je binnen isolatie. Die binnen isolatie moet een duidelijk hogere R waarde hebben dan het bestaande pakket. Dauwpunt komt lager in de spaan en ventilatie zorgt voor afvoer, immers de constructie is ter plekke koeler geworden. Ik neem aan dat een fysicus hier iets prachtigs kan verzinnen. De dampdichte constructie is prachttig in theorie, maar zal in praktijk niet werken, zoals hierboven aan gegeven. 

En daar de probleemstelling bestaat, denk ik dat de financiën een complete nieuwe dakopbouw niet toelaten.

Beste Maarten,

Het klopt dat de zaak door de bitumen aan de buitenzijde dampdicht is. Ventileren met binnenlucht van een geisoleerde constructie leidt dan altijd tot inwendige condensatie, in dit geval in het spaanplaat van de originele Unilin-platen. Van 'weg-ventileren' is geen sprake; in tegendeel. Door de constante aanvoer van binnenlucht, die een aanzienlijke temperatuurverlaging krijgt in de constructie (door de nieuwe isolatie) is de hoeveelheid condens zeer groot, veel groter dan uit een glaser-berekening blijkt. De spaanplaat (het feitelijke dakbeschot) kan daar absoluut niet tegen en zal binnen korte tijd vergaan. Ventileren met binnenlucht raden we daarom met klem af. Ik kan daar helaas niets anders op verzinnen.

Velen hebben het al gezegd: een nieuwe opbouw is het meest veilig.  

Harm Valk

Een goede mogelijkheid is nog aan de buitenzijde tussen de pannen en het dakbeschot bij-isoleren.

Dit wordt al sinds de jaren '70 door Termokomfort systeemverwerkers met succes gedaan en hier zijn al vele honderdduizenden daken mee uitgevoerd. Link

Beperkingen zijn:

  • Maximale toegevoegde isolatiewaarde is afhankelijk van de aanwezige ruimte tussen de pannen en het dakbeschot. (meestal 5 a 6 cm)
  • De aanwezige dakpannen moeten geschikt zijn.
  • dakhelling tussen 20-45 graden

Voordelen:

  • Zeer gunstig in prijs
  • Korte uitvoertijd
  • geen overlast voor de bewoners daar de werkzaamheden aan de buitenzijde plaatsvinden.

Dakconstructie volledig vervangen is zeker een zeer goede oplossing, daar hangt echter ook een gelijkwaardig prijskaartje aan.

Niet aan de binnenkant isoleren. Door de shingles is er een risico op condensatie.

Shingles zullen zoals een dampscherm gaan werken maar aan de verkeerde kant dus condens in de constructie!

Doe het goed en bouw de heleboel opnieuw op. Lijkt nu een grotere investering, maar zal over een poos toch moeten doen, met het risico op schade en extra kosten.

Ook ik raad het af.

Opnieuw opbouwen en dan de mogelijkheid benutten om zonnepanelen toe te passen.

Wij leveren volledig geïntegreerde zonnepanelen in pannen- en leiendaken.

Veel mooier dan  opbouwen, met hetzelfde rendement.

Meer info? pvdende@horsman.nl

Suc6.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+