BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie heeft er ervaring met het gebruik van bamboe als gevelbekleding?

Discussie gestart via BouwProfs op Linkedin door Leon van Rijswijk, eigenaar en hoofd ontwerper dutchadesign®:

 

" Bamboe is een zuiver ecologische grondstof, overvloedig beschikbaar en heeft een meer dan positieve milieubalans. Botanisch gezien is Bamboe een grassoort en de snelst groeiende plant ter wereld.
Bamboe komt in meer dan 1000 verschillende soorten. Afhankelijk van de soort, condities en locatie varieert de hoogte van een halve meter tot 30 meter hoogte met 30cm doorsnede.
Het kan tot een meter per dag(!) groeien tot het in een tijdspan van gemiddeld 3 maanden de uiteindelijke hoogte bereikt. Hierna begint het in de stam het proces van ‘verhouten’. Na 4 tot 6 jaar zijn deze stammen geschikt als grondstof voor het vervaardigen van bamboe delen.
Veelvuldig op de markt is het zogenaamde Moso Bamboe. Dit type bamboe groeit in zorgvuldig beheerde en gecontroleerde bossen op het vaste land van China in de provincie ‘Guangzhou Zhujiang’ wat ook wel ‘The Bamboo Sea’ wordt genoemd.

Deze uitermate milieuvriendelijke grondstof ondergaat unieke behandelingen volgens de ‘Strandwoven’ techniek. Het zo verduurzaamde Bamboe heeft de natuurlijke structuur die we kennen van hardhout maar belangrijker nog; het resultaat is het hardste materiaal in de markt. Met een hardheid van 103,5 MPa is het Bamboe twee keer zo hard als eiken. Bovendien heeft het ecologische materiaal een nog betere stabiliteit dan Teak.
De gecombineerde en overtreffende eigenschappen van tropisch hardhout met een milieu- en prijsbewuste keuze.
Schitterend en verantwoord.

Voor een optimaal natuurlijke uitstraling kan het eindproduct worden gecarboniseerd waardoor ze een diep bruin patina hebben.

Kunnen we zo het beste van 2 werelden combineren?

Het heeft de sfeer, comfort en uitstraling van hout zonder dat er een boom voor gekapt hoeft te worden. En het heeft een betere milieubalans dan de composiet/synthetische alternatieven. "

Weergaven: 1328

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van A.J.M. Gilissen, architect + Building engineer:

Zie deze link.

en er zijn meer voorbeelden

zelf ben ik er wel mee bezig geweest in het verleden maar het materiaal "puur natuur" is door verwering en constante veranderende relatieve vochtigheid erg splijt gevoelig (qua oppervlak) waardoor met fijnstof en het organisch materiaal in de regen (fosfaten en nitraten) dat gespleten oppervlak een weelderige voedingsbodem wordt voor allerlei schimmels
in onze contreien een groot probleem dus indien niet verduurzaamd hetgeen betekent dat door de "Blootstelling aan biologische agentia" mensen allerlei aandoeningen krijgen (endotoxines).

Alleen slimme verduurzaming dat niet tegen het principe C2C indruist zou zeker nader onderzocht kunnen worden en sustainable materials kunnen opleveren.
Opdat het principieel duurzaam materiaal ook een toepassing als gevelbekleding zou kunnen hebben
agrotechnologisch onderzoek en materiaal onderzoek is wellicht in een of andere dossierkast te vinden, maar wellicht eerder zoals het "lignine" onderzoek gepatenteerd.
Ik heb thuis een parketvloer van bamboe. Ben er erg tevreden over (twee kleine kids die de vloer goed 'gebruiken', hebben nog geen noemenswaardige schade kunnen toebrengen). Kan bamboe ook als constructiemateriaal gebruikt worden?
Vorig jaar was ik getuige van een presentatie van een Bouwkunde afstudeerster over Bamboe in Zuid-Amerika tijdens een bijeenkomst van de Delftse Bouwkunder Studenten Vereniging Stylos.
Meer details kan ik niet terugvinden .... helaas. Maar met deze gegevens kom je toch een heel eind.
Ja, bamboe kan zeker in constructieve toepassingen gebruikt worden. Zelf doe ik de verkoop van BambooForm®. Een plaat a la triplex opgebouwd, dus met kruislingse "fineren", maar dan van Bamboe. Op sterkte getest bij de Napier University in Schotland en hieruit blijkt dat de plaat aanzienlijk sterker is dan gewoon triplex. We hebben op dit moment nog geen CE2+ certificering maar dat wordt in de loop van dit jaar verwacht. Overigens, als je kijkt naar alle onderzoeken die er inmiddels zijn verricht op diverse universiteiten (al in 2000 en eerder!!) t.a.v. duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, sterkte etc van Bamboe, dan is het ombegrijpelijk dat bouwend nederland dit prachtige product nog niet heeft omarmd!

Hotze Hofstra zei:
Ik heb thuis een parketvloer van bamboe. Ben er erg tevreden over (twee kleine kids die de vloer goed 'gebruiken', hebben nog geen noemenswaardige schade kunnen toebrengen). Kan bamboe ook als constructiemateriaal gebruikt worden?
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Frank van der Velden, Urbanwood:

“ neem contact op met onderstaande email adres. 
Dit is de grootste leverancier in europa van bamboo producten. 

rbakker@moso.nl “

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+