BouwProfs

De bouw online verbonden.

Stel we organiseren een bijeenkomst over de opkomende vergrijzing en welke kansen dit de bouw biedt, welke thema's mogen dan niet ontbreken?

Ruim een maand geleden plaatste ik een discussie in de BouwProfs Linkedin groep over de kansen die de bouw gaat krijgen als de vergrijzingsgolf in Nederland straks zijn top bereikt. Aanleiding voor de discussie was het artikel in NRC waarin het rapport van de ABN AMRO centraal stond. Uit dit rapport blijkt dat de vergrijzing miljoenen opdrachten voor de bouw gaat opleveren.

Dat het thema enorm leeft blijkt wel uit de vele reacties die onze discussie opleverde. Ook hebben wij op de redactie veel mails gekregen met vragen en reacties over dit thema. Kortom, dit thema leeft enorm. Ik denk dat een belangrijke reden is dat de komende vergrijzing van onze samenleving een feit is. Het is dus niet de vraag of die miljoenen opdrachten gaan komen maar hoe we die kansen gaan verzilveren en hoe we ons daarop gaan voorbereiden als bouwsector.

Ik speel met het idee om hierover een bijeenkomst te organiseren zodat we als bouwprofs met elkaar hierover kunnen discussiëren, netwerken en kennis kunnen uitwisselen. Daarvoor heb ik jouw hulp nodig, want zo'n bijeenkomst organiseren we natuurlijk voor jou als bouwprof. Welke thema's zouden we wat jou betreft moeten behandelen tijdens zo'n bijeenkomst? En ken jij praktijkcases van bouwpartijen die nu al actueel inspelen op de komende vergrijzing en die we tijdens zo'n bijeenkomst kunnen bespreken?

Wil je liever niet publiekelijk reageren maar heb je een tips, advies of andere zaken die we moeten weten om zo'n bijeenkomst te organiseren? Stuur me dan een mail. 

Weergaven: 518

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Mantelzorgwoningen en kangoeroewoningen zijn sterk in opkomst en de leveranciers zouden in de bijeenkomst meerdere praktijkcases kunnen presenteren. MANTELZORG GROEIT IN TUINEN geeft nu vast een overzicht van de laatste ontwikkelingen en partijen, die mantelzorgruimte aanbieden.

Veel succes met de voorbereiding!

Marcel van Mierlo

oprichter LEVEN in Tuinen 

Reactie per mail ontvangen van Rob van Doorn, stafmedewerker Volkshuisvesting Arnhem:

Ik ben absoluut geïnteresseerd in dit onderwerp. Heb ook al meteen een voorstelling/idee hoe ik daarover kennis kan opbouwen;
- wat is de status op dit moment aangaande het aantal senioren/ouderen? (aantallen per groep)
- wat worden de ontwikkelingen mbt kwantiteit senioren? (groei/daling?)
- wat is de status op dit moment aangaande het aantal woningen (soorten?) voor senioren?
- wat worden de ontwikkelingen daarin?
- wat is de vraag van de senioren? kopen of huren? welke typen huisvesting?
- hoe ontwikkelt de zorg voor senioren zich?

Wil graag op de hoogte gehouden worden aangaande de discussie hierover.

In de meeste gevallen ziet het er allemaal hartstikke leuk uit dat zal het probleem niet zijn.
Het probleem is onder andere dat goede isolatie haaks staat op goede gezondheid. (werkt tegengesteld)
En dat vanwege de kwetsbare cellen-structuur van heel veel isolatie die samen met een toch al kleine ruimte en wat kwetsbare oudere mensen
een broeinest voor bacterien kunnen worden.
In tuinen waar knaagdieren de vrije hand kunnen krijgen werkt dat als de pest (=ziekte)
Bouwkundig gezien zal hier rekening mee gehouden moeten worden.

Reactie per mail ontvangen, afzender heeft verzocht zijn of haar naam niet te vermelden:

Als ik het zo bekijk dan gaat men in Groningen (aardbeving) provincie bouwkundig versterken, maar een heleboel oude panden zijn economisch niet rendabel en kunnen beter/goedkoper gesloopt worden.

Een aantal van deze panden heeft een slechte staat van onderhoud, onder andere omdat de (oude) bewoners weinig inkomen hebben. Voor hen zou dus nieuwbouw in de vorm van cluster woningen, groepswoningen, senioren complexen, semi-verzorgings complexen en dergelijke gerealiseerd kunnen worden.

De grond heeft lage kosten en er komt natuurlijk ook grond vrij door de sloop. Groningen provincie is een krimp regio dus een interessante basis om de toekomst van de wereld uit te testen met nieuwe woonvormen.

Het is niet waarschijnlijk dat de NAM dat allemaal wil organiseren, maar in het kader van het provinciale plan voor de economische verbetering van de provincie (programma voorstel provincie) is daar misschien wel financiële ruimte voor.

Reactie gegeven door Otto Jasper via de BouwProfs Linkedin groep:

Nu ouderen steeds later in aanmerking komen voor een verzorgingshuis zullen zij langer in hun bestaande woning moeten blijven, maar kan dit ook? Zijn aanpassingen als drempels verwijderen, traplift ed. wel voldoende voor deze groep? Niet elke woning is rolstoel geschikt te maken. Moeten er meer rolstoel geschikt woningen komen en moeten deze woningen ook geclusterd worden, zodat de thuiszorg minder reistijd heeft? Zijn dergelijke clusters wenselijk?

Kortom, hoe gaan we de huisvesting voor deze groep mensen oplossen? Nu er in de verzorgingshuizen voor deze mensen geen plek meer is moet er een oplossing komen. Ook op de thuiszorg wordt immers veel bezuinigd.

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur gevraagd om advies over de gevolgen van beleidsveranderingen in langdurige zorg voor de woningmarkt. Het volledige advies van 15 januari 2014 vind je op ADVIES RAAD VOOR DE LEEFOMGEVING Kangoeroewoningen en mantelzorgwoningen in de tuin worden genoemd als oplossing naast het aanpassen van de huidige woning. Rli-voorzitter Meijdam verwacht, dat duizenden woningen moeten worden gebouwd of aangepast. De raad heeft berekend dat het gaat om ruim 4 miljoen m2 zorgvastgoed dat gerenoveerd of herbestemd moet worden.Lees meer over VERSOEPELING VERGUNNINGEN

 

Bekijk ook de aflevering van tegenlicht "het grijze goud". gaat over de vergrijzing en de kansen voor ondernemers.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+