BouwProfs

De bouw online verbonden.

Nederlandse architecten ervaren vraag naar duurzame (bouw)materialen. U ook?

Ron Schellekens werkt bij USP Marketing Consultancy. In de BouwProfs groep op Linkedin heeft Ron het volgende artikel geplaatst:


De mate waarin architecten duurzame materialen toepassen verschilt sterk per land. Deze verschillen worden voornamelijk veroorzaakt aan de vraagzijde. In landen waar veel vraag is naar duurzame projecten kiezen architecten over het algemeen voor materialen met een duurzaamheidcertificaat en is men zelfs in veel gevallen bereid hier een eventuele meerprijs voor te betalen. 

In Nederland ervaart 73% van de architecten vraag naar duurzame materialen. In bijna een kwart van de gevallen is de opdrachtgever ook bereid hier extra voor te betalen. Deze ontwikkeling vertaalt zich in de materiaalkeuze van de architect: 46% van de architecten geeft namelijk aan dat zij bij het selecteren van (bouw)materialen letten op de aanwezigheid van een duurzaamheidcertificaat en zelfs bereid zijn hier een eventuele meerprijs voor te betalen. 

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, een driemaandelijks marktonderzoek onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes, wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt. 

Indien u geinteresseerd bent in deze rapportage kunt u contact opnemen via 
schellekens@arch-vision.eu. 

Wat vindt u van de toename van de vraag naar duurzame materialen? Is het de ene zwaluw of kunnen we hiermee spreken van een echte toenemende behoefte aan duurzaam bouwen?

Weergaven: 640

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik vind de toename van de vraag naar duurzame materialen op zich een goede ontwikkeling. De vraag is echter of de producten die door leveranciers worden aangeboden nu ook echt duurzaam zijn. Een certificaatje is voor mij nou niet echt het bewijs dat het product echt duurzaam is en houdt productinnovatie tegen.

Volgens mij kunnen we met z'n allen veel verstandiger omgaan met onze grondstoffen.
Door biologische kringlopen te sluiten hoeven we geen waardevolle grondstoffen aan te boren. Bij de keuze van materialen kijken we naar de mogelijkheden om een natuurlijke kringloop te maken. Natuurlijke materialen die op een goede manier worden gewonnen, zoals fsc hout of bamboe, zonder toegevoegde chemicaliën en VOC’s kunnen weer als voedsel aan de natuur terug gegeven worden en zijn vaak goedkoper omdat ze lokaal verkrijgbaar zijn. Daarnaast is de toegevoegde waarde dat deze materialen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat, waardoor gebouwinstallaties eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van natuurlijke ventilatieprincipes.

Niet alle materialen kunnen in een natuurlijke kringloop opgenomen worden. De
materialen die niet in de natuurlijke kringloop opgenomen zullen we op zo’n wijze moeten ontwerpen dat deze compleet hergebruikt kunnen worden zodat er geen waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Daarnaast biedt ook de doorontwikkeling van en zoektocht naar nieuwe innovatieve materialen mogelijkheden om echt iets te veranderen. Kijkend naar bijvoorbeeld een materiaal als Aerogel, dat uit de ruimtevaartindustrie komt, geeft een plaatje met de dikte van 1cm een isolatiewaarde met een Rc van 10, dus dunnere wanden met ene hogere isolatiewaarde waardoor er veel minder warmte verloren gaat.
Bovendien kan dit materiaal semi-transparant uitgevoerd worden. Bedenk eens wat de mogelijkheden daarvan zijn voor een gevel of wanden, in combinatie met daglicht of goede verlichting kun je een heel nieuw type ruimte maken, optimaal verlicht en zonder onderscheid tussen wand, ramen en plafond
Ik vind het wel wat die vraag naar steeds meer duurzame materialen, en met name de vraag naar certficering voor PEFC en FSC die ik krijg van steeds meer bouwondernemingen.

Niet alleen is het goed voor onze planeet dat we meer en meer overstappen naar duurzame (bouw)producten. Het is ook goed voor de economie.

Wim Arnoldus
Dit is een hele goede ontwikkeling en gezien alle discussies, projecten en activiteiten leeft steeds meer en is het gelukkig ook een vanzelfsprekendheid aan het worden om aan onze aardbol en onze toekomst te denken.

Echter, een vraag die dan bij mij naar boven komt is wat is een duurzaam materiaal:
- grondstoffen verbruik
- CO2 productie
- energie verbruik
- her te gebruiken na demontage
- recyclebaar
- houdbaarheid
etc.
En hoe verhouden zich deze kenmerken, onderling.

Maar alleen met de keuze van materialen ben je er niet. Je wilt dit als ontwerper ook zien in het groter geheel; het gehele bouwwerk.

Kortom vragen genoeg punten om afspraken over te maken, zodat appels met appels vergeleken kunnen worden. En dat we in ieder geval hetzelfde bedoelen.

Hierop proberen een heleboel mensen en partijen een antwoord op te geven, zo ook op Europees normalisatiegebied: CEN/TC 350. Dit werk wordt door de normcommissie Duurzaamheid van gebouwen van NEN nauwlettend gevolgd.
De vraag naar duurzaamheid neemt toe! Dat ervaar ik ook. Ik ervaar dat er echter een bredere vraag is dan alleen naar materialen. Steeds vaker komen er vragen over duurzame oplossingen. En dat gaat vaak niet over het materiaal maar over het duurzaam werken en het duurzaam gebruiken. Deze begrippen zijn vaak erg abstract en worden daarom snel vertaald naar duurzame materialen. Hier is niet de grootste winst te behalen, die zit bij gebouwen nog steeds bij het gebruik. De toename is dus een goed signaal om de verdere duurzaamheidpuzzel in te vullen.
Sluit me geheel aan bij bovengenoemde T.vd B.
Duurzame materialen bestaan niet.
Duurzame toepassingen bestaan wel.

Men zou er toch niet aan moeten denken dat er weer een of ander belasting komt op zogenaamd niet duurzaam materiaal.
Roofbouw tropisch hardhout? Wie controleert dat?
De vraag op zich is natuurlijk ontzettend goed. Echter feit is tevens dat er diverse toeleveranciers aangeven duurzaam te zijn. Er wordt met allerlei labels ( LEED, BREEAM, DGNB ) gecommuniceerd. Echter het toepassen van de verschillende bouw materialen in duurzame panden kan alleen maar met een onafhankelijke EPD ( Environmental Product Declaration ) worden gedaan. Daarmee is er een goed inzicht wat de milieu belasting is van het desbetreffende product. Hiermee is er dan een goed vergelijk tussen verschillende bouwmaterialen waardoor de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.
Dat betekent
Je kan er lang of kort over debakelen
maar als de eind gebruiker super decadent is dan zijn al die certificeringen volkomen waardeloos.
Het zou zomaar kunnen dat goede herbruikbare materialen alsnog voor rekening van het milieu komen.
Om het ergste te voorkomen zou men kunnen verplichten alleen maar herbruik toe te passen.
Dat betekent dat grote lappen bakstenen bijvoorbeeld verboden moeten worden.
Enkel omdat veranderen breken is. Het rest product heeft zo`n weinige waarde dat
vervoeren over grote afstanden onrendabel is. Puin voor wegen aanleg.
Vroeger werd en bakstenen hergebruikt Klei bijvoorbeld vermengt met kalk werd als cement gebruikt.
Als de muur niet nat zou worden is het nog een prima alternatief.
En wat grotere overkapping is de oplossing.
Het domste werk wat ik ooit gezien heb is de meer kalkachtige voegen eruit slijpen en met harde cement opvullen.
Dit soort werk zou ik altijd weigeren.
Dakpannen worden tegenwoordig ook nauwelijks hergebruikt ook afschaffen dan.
Dat wil zeggen: het einde van het monumenten gebeuren.
Kastelen moesten vroeger duurzaam zijn tegen de vijand.
Van de meesten zijn de stenen later hergebruikt. Alleen de fundamenten bleven liggen.
Voor het sturen op duurzaam grondstof gebruik wordt langzaam aan beleid geformuleerd. De OECD is momenteel actief op het gebied van Sustainable Material Management (SMM). Belangrijk aspect is het loskoppelen van de (virgin) materiaal behoefte en economische groei! Hiertoe moeten kringlopen gesloten worden. Wie bouwt het eerste 100% gerecyclede huis dat voldoet aan de huidige eisen die doorsnee burger stelt? http://www.oecd.org/document/29/0,3343,en_2649_34395_44403037_1_1_1...
Zoals de heer Veldman stelt: Echter het toepassen van de verschillende bouw materialen in duurzame panden kan alleen maar met een onafhankelijke EPD ( Environmental Product Declaration ) worden gedaan, klopt. Dan is het ook handig dat iedereen dezelfde methodiek volgt bij de bepaling van de duurzaamheid van het bouwwerk.
Dat ook transparent is welke indicatoren welk gewicht dragen.

In Europa heeft CEN/TC 350 hiervoor veel werk gedaan. Deze ontwikkelingen en adneren worden op 1 december a.s. in utrecht gepresenteerd. zie vor meer informatie de NEN website:
http://www.nen.nl/web/Cursussen-Evenementen/Evenementen/Studiemidda...
Bijlagen:
Ik ben het helemaal met je eens! De Hype "duurzaam bouwen" is volgens mij flink achterhaald. Eea hangt af van de levensduur en bestemming van het te realiseren gebouw.. bv: keuze van type fundering is duurzaam als eea met toekomstvisie is gerealiseerd (contructie= reeds berekend op zwaardere/belasting ea voor toekomstige nieuwbouw)

Ton van Beek zei:
De vraag naar duurzaamheid neemt toe! Dat ervaar ik ook. Ik ervaar dat er echter een bredere vraag is dan alleen naar materialen. Steeds vaker komen er vragen over duurzame oplossingen. En dat gaat vaak niet over het materiaal maar over het duurzaam werken en het duurzaam gebruiken. Deze begrippen zijn vaak erg abstract en worden daarom snel vertaald naar duurzame materialen. Hier is niet de grootste winst te behalen, die zit bij gebouwen nog steeds bij het gebruik. De toename is dus een goed signaal om de verdere duurzaamheidpuzzel in te vullen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+