BouwProfs

De bouw online verbonden.

BAM Utiliteitsbouw heeft bij de nieuwbouw van de Isala klinieken in Zwolle voor de eerste maal in Nederland gebruikgemaakt van bamboe bekistingsplaten. Bamboe biedt een duurzaam alternatief voor de traditionele multiplex bekistingen.


De bamboe bekistingsplaten (BambooForm betonplex) zijn geleverd door Houtgroep Van Drimmelen te Zwijndrecht. Bamboe groeit zeer snel en is harder dan de meeste tropische hardhoutsoorten. Het neemt vier keer meer CO2 op dan hout en geeft 35 procent meer zuurstof af. Door de unieke eigenschappen van bamboe te combineren met een opbouw, zoals triplex, ontstaat een zeer sterke, stabiele plaat met een hoge repetitiefactor. De bamboe platen zijn door BAM Utiliteitsbouw gebruikt bij de bekisting van een trappenhuiswand.


BAM Utiliteitsbouw werkt in combinatie aan het nieuwe ziekenhuis in Zwolle, dat met een vloeroppervlak van ongeveer 108.000 m2 een van de grootste topklinische ziekenhuizen van Nederland vormt. Het complex omvat onder meer ruimten voor kantoren, onderzoek- en behandelfuncties, verpleegafdelingen en laboratoria, verdeeld over vier gebouwen.

De nieuwbouw wordt opgetrokken in een organische bouwstijl, waarbij de menselijke maat het uitgangspunt vormt. Door toepassing van zachte kleuren, natuurlijke materialen en veel groen willen de Isala klinieken het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers bevorderen. Naar verwachting zal het ziekenhuis in 2013 worden opgeleverd.


Hoe duurzaam en milieuvriendelijk beoordeelt u het product bamboe? 

Weergaven: 1778

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit lijkt me nu eens een goed idee van BAM. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om duurzaamheid te bevorderen. Alleen tussen de oren van de bouwers moet ook de wil tot verandering aanwezig zijn. Bamboe invoeren is laaghangend fruit, dat terecht geplukt wordt cementbesparing en vervanging is de volgende fase, dat is vanwege de logistiek moeilijker, maar wel haalbaar. Het siert BAM en overigens ook het Cementrum dat hiermee ook wordt geëxperimenteerd.
"Bamboe groeit zeer snel en is harder dan de meeste tropische hardhoutsoorten. Het neemt vier keer meer CO2 op dan hout en geeft 35 procent meer zuurstof af."

Een paar vraagjes:
1. Wat is eigenlijk het voordeel van snel groeiend hout? En waar komt het hout vandaan? Zijn dat duurzame bossen in China of is dat de bedreigde habitat van pandabeertjes?

2. Waarom wordt hier een vergelijking gemaakt met tropisch hardhout als het product triplex (en cement????) moet vervangen?

3. Sinds wanneer neemt hout CO2 op? Ik dacht altijd dat het de blaadjes waren die dat deden. En als het produkt vier keer meer CO2 opneemt (of is hier bedoeld vier keer zo snel?) waar blijft dat dan in het afvalstadium van de bamboeplaat? Ook vier keer zo veel emissies?

4. Een vraag aan Johannes Krens: wie of wat is het Cementrum?

Kort en goed, ik wil best geloven in de (bewezen?) technische kwaliteit van de bamboe bekistingsplaat, maar als het gaat over milieu, zal vrees ik dat hier weer sprake is van veel ongefundeerde claims en veel 'green washing'.....
Pieter,

In antwoord op je reactie:
1) Bamboe is geen houtsoort maar behoort tot de grassen. het voordeel is dat er zeer snel nieuwe aanwas is en dat de groei dus de consumptiesnelheid van de mens beter bij kan houden.
2) voor betonplex wordt veelal oukume-of meranti triplex toegepast. beid e zijn tropische hardhout soorten.
3) Een beetje muggenziften maar je hebt gelijk. De blaadjes nemen CO2 op en geven samen met water de basisstoffen voor glucose en cellulose. Deze laatste vormen de celwanden van de plant. In het afvalstadium resteert weer water, CO2 en vezels welke achterblijven en de opbouw zijn voor nieuwe bodem sedimenten.

betreffende je conclusie moet ik toch tegenwicht bieden. De inzet van bamboe is wel degelijk een alternatieve bijdrage aan het verminderen van de toepassing van tropisch hout. Naast deze toepassing wordt het gebruikt voor vloerafwerking, meubels, steigers, betonwapening !!, huizenbouw, voertuigen, constructies, kozijnen, balkhout enz. Bamboe heeft echt toekomstperspectief en kan nog veel gaan betekenen. Het is hard, slijtvast, eenvoudig te persen tot hoge volumieke massa en eenvoudig te bewerken. Bij voortgaande innovatie zullen nog meer mogelijkheden boven gaan komen. De vraag is alleen of wij daar in willen investeren of dat we blijven hangen in datgene wat we al kennen en weten.
Zo leer je steeds weer wat bij!
Bamboe is dus een soort 'hard gras'. Dat wist ik niet en ik wil ook zeker niet blijven hangen in wat ik al kende en wist. Ik kende 'hard gras' tot nu toe alleen als voetbalblad -:)

Blijft wel de vraag staan "komt bamboe uit duurzaam beheerde, biodiverse productie'bossen' of uit het domein der bedreigde pandabeertjes?" Op die vraag ontbreekt vooralsnog het antwoord.

Wat betreft de CO2 ben je duidelijk. Het neemt vier maal zoveel (zo snel?) op en staat vier maal zoveel af. De CO2-balans is op zijn best nul, net als bij (tropisch) hardhout. Geen onderscheidend voordeel dus, of begrijp ik je nu verkeerd?

Ik ken een aantal toepassingsmogelijkheden van bamboe. In landen rond de evenaar wordt het veel gebruikt als constructiemateriaal in de bouw en misschien ook wel als bekistingsmateriaal. Daar en vooral daar is er niets mis mee. Waar ik wel moeite mee heb is het gemak en de snelheid waarmee conclusies voor het milieu worden getrokken.
Kunnen jullie een idee geven hoe bamboe platen zich qua prijs verhouden tot multiplex ?
O jee, ook dat nog -:)


Rob Handgraaf zei:
Kunnen jullie een idee geven hoe bamboe platen zich qua prijs verhouden tot multiplex ?
Bamboe kan verbouwd worden op gronden die te "arm" zijn voor de verbouw van voedsel. Bij het verbouwen van bamboe worden geen pesticiden gebruikt. De grond kwaliteit verbeterd als er bamboe op wordt verbouwd en verarmt niet. Over het algemeen wordt er geen kunstmest gebruikt waardoor de bodem zou kunnen verzilten. De effecten van de teelt van bamboe zijn grotendeels te vergelijken met die van andere grassoorten behalve dat er bij bamboe teelt, door de schaduw werking van de dicht op elkaar staande planten, de grond niet snel uitdroogt. De oogst van bamboe heeft veel gemeen met het maaien van een grasveld, na het maaien groeit de halm weer aan. Dit proces gaat door tot de plant aan het einde van zijn levenscyclus komt. Een oogst vindt elke 5 jaar plaats. De planten hebben dan een maximale hoogte van 25m (dit is 5m / jaar).
Bamboe kan op 3 manieren worden verwerkt.

1) Men gebruikt het materiaal zoals het is gegroeid (rond en hol). Dit heeft als voordeel dat juist doordat de stam hol is een constructie opgebouwd uit bamboe halmen, sterk en toch licht is. Immers de kern van een constructief materiaal heeft nauwelijks of geen toegevoegde waarde voor de sterkte van de constructie. De ronde vorm is een optimaal constructieve eigenschap. Nadeel is dat de ronde vorm het verbinden van verschillende onderdelen zeer lastig maakt. Een ander nadeel is dat men geen / zeer beperkte keuze heeft in het volume van de constructie delen (deze zijn al door de natuur bepaald).

2) Een nieuwe manier om bamboe te verwerken is door de stam eerst te splitsen en dan samen met hoge druk en een milieu vriendelijke hars tot balken te persen. Deze balken zijn zwaar zeer slijtvast en weer bestendig (sommige soorten scoren beter dan Bankirai). Het product kan worden bewerkt als normaal hout. Het nadeel van dit product is dat het zeer veel energie kost om tot het eindproduct te komen en op dit moment zijn de plantages voornamelijk in Asië, wat ook de nodige energie kost aan transport. Dit geld echter ook voor alle tropische hardhout soorten.

3) Het verwerken tot plaatmateriaal. Hier weet ik weinig van dus commentaar laat ik over aan anderen.

Al met al denk ik dat Bamboe, ondanks het hoge energie verbruik door transport en verwerking, een grote bijdrage kan leveren aan de terugdringing van de koolstof uitstoot. De koolstof die door de plant gebonden wordt, komt inderdaad na verbranding of compostering weer vrij. Echter aangezien men constant bezig is met het verbouwen van deze plant over een groot aantal hectares en i.p.v. bijvoorbeeld grasland of bos. Elke hectare beplant met Bamboe geeft dus een grotere reductie aan CO2 dan de zelfde hectare beplant met iets anders. Hoe meer bamboe dus wordt verbruikt, hoe meer er moet worden geplant en hoe groter de reductie aan CO2(koolstof). Daarnaast is het zo dat het product gebruikt wordt in de plaats van een andere plant die jaarlijks zeer veel CO2 opneemt en waar bij de kap zeer veel andere planten, die niet worden gebruikt, worden vernietigt of verbrand, namelijk de bomen in het tropisch regenwoud. Dus voor elke serie Bamboe halmen die worden gekapt blijft een boom in het tropisch regenwoud staan. Het totale volume aan plantaardige biomassa op deze planeet is van nog groter belang voor de reductie van CO2 dan de uitstoot aan CO2 van de industrie. Om nog maar te zwijgen van een ander zeer belangrijk punt: de biodiversiteit. Daarom zou niet de reductie van CO2 als eerste op de milieu agenda moeten staan, maar het tegengaan van de houtkap in natuurlijke bossen en wouden en de stimulering van de aanplant van productie bos, bamboe / hennep velden, e.d..
Hiermee pak je namelijk zowel het probleem van biodiversiteit aan als de reductie van CO2.

Er zou eens onderzoek gedaan moeten worden of bamboe niet productief kan zijn op het Europese vaste land i.v.m. de economische onafhankelijkheid en reductie van logistieke energie.

Voor meer informatie zie:
http://www.bamboe-ic.nl/bamkirai_productblad.html
http://www.bambooteam.com/pablo/Bijlagen%20afstudeerrapport_A4.pdf
@Pieter, er zijn ca. 1300 soorten bamboe. De soort die voor de productie van platen wordt gebruikt bereikt een lengte van 25 - 30 meter, te hoog voor de pandabeer. Die smikkelt van andere laaggroeiende soorten.
@Matthias, Ook bij de productie van plaatmateriaal wordt de bamboestam gespleten, vervolgens worden de strips tot matten aan elkaar genaaid en die worden dan weer kruislings over elkaar gelegd en verlijmd. Min of meer gelijk aan de productie van triplex.
Of ik naar Papoea Nieuw-Guinea zou emigreren om daar een juist opgeleverde nieuwbouwwoning in bamboe te betrekken ...... dat weet ik zo net nog niet. Waarschijnlijk alleen als ik de nationale hypotheekgarantie kan meeverhuizen.
Wat jagen en een akkertje met groente verbouwen, dat lijkt me wel wat, maar dan toch liever op de Veluwe of ergens in Brabant. Dan kan ik in elk geval mijn IPad blijven gebruiken.

Rondom grote steden in ontwikkelingslanden zie je ook veel staalbouw. Vooral golfplaat doet het daar goed. Ik kan niet zeggen dat de architectuur me erg aanspreekt. De levensduur houdt meestal ook niet over.
In de iets meer ontwikkelde stadswijken en landen zie je overwegend beton. Ook daar laten architecten lang niet altijd zien waartoe ze in staat zijn, maar het rot niet weg, het verkruimelt niet onder invloed van UV, het beschermt tegen insecten, vocht en hitte.
Ik heb het nooit bij mijn collega's in die landen nagevraagd, maar het kan best zijn dat bamboeplaten in die landen standaard worden toegepast als bekistingsmateriaal voor betonmortel. Als dat zo is, dan is het een bewezen toepassing; local-for-local. We kunnen er van leren. Als het niet zo is, dan moeten we ons afvragen waarom dat niet zo is en of we hier, in West-Europa, er goed aan doen om bamboe daar dan wel voor te gebruiken.
Tot zover is een aantal belangrijke vragen van mij onbeantwoord gebleven, al heb ik wel veel bijgeleerd over bamboe. Ik had het kunnen weten: 1.300 verschillende soorten!
Bamboeplaten worden op grote schaal toegepast als bekistingsplaat. O.a. de Hangzhou Bay Bridge, een 36 km lange brug die het schiereiland Hangzhou verbind met de provincie Shanghai, is volledig gebouwd met gebruikmaking van bamboe bekistingsplaten. Ook worden de platen veelvuldig gebruikt in de betonklinker industrie. De bijzondere eigenschappen van bamboe zorgen voor een unieke trillingsoverdracht waardoor het beton goed verdicht en een zeer constante kwaliteit gewaarborgd is en er nagenoeg geen productieverlies is.
Bijlagen:
@ Gerard, dank voor je antwoord. Testimonials, daar gaat het om -:)

Ik geloof dat we niet alleen van de Oude Chinezen iets kunnen leren, maar ook van Nieuwe Chinezen. Ik kan me voorstellen dat het technisch gezien een solide oplossing is. Van de milieuvoordelen ben ik nog niet overtuigd, althans niet voor Nederland. Over de kosten heb ik nog niemand gehoord.
@Pieter, als wetenschappelijk is aangetoond dat bamboe 4x meer co2 opneemt dan hout (bron J.Jansen, TU Eindhoven, 2000) en de productie en lijmgebruik voor het produceren van bamboe platen gelijk is aan dat van triplex en het ook op dezelfde wijze (zeevracht) getransporteerd wordt, kan ik niet anders dan concluderen dat het wel degelijk milieuvoordelen heeft.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+