De bouw online verbonden.
Wij gaan een nieuwbouwproject beginnen. Vanuit de kopers wordt er nu gevraagd om optioneel vloerverwarming aan te bieden. Het ontwerp is klaar en voor de verdiepingshoogte is in het plan 2620mm opgenomen. De ruwe vloer is i.v.m. geluidseisen 300mm dik. Door de steeds hogere legionella eisen mogen de CV leidingen en de koudwaterleidingen niet meer dichter bij liggen elkaar dan ca 700mm.
Een andere optie is om de koudwaterleidingen in de ruwe betonvloer mee te storten en tussen de dekvloer (waar de CV leidingen dan in komen) een isolatielaag van 20mm op te nemen. Technisch gezien goed mogelijk maar dan is er geen speling meer in de door het Bouwbesluit geeiste verdiepingshoogte van 2600mm, met alle risico van cleams e.d. voor de bouwer. Ook geeft deze oplossing met een hogere afwerkvloer, normaal 60mm en nu dan 20 + 60mm detail aansluit verschillen tussen de woningen met deze kopers optie en de woningen zonder deze keuze op de centrale entree parijen. Zijn er nog andere mogelijkheden om dit op te lossen?
Deze vraag is gesteld door Marcel van Baarsen, projectmanager bij Trebbe.
Tags:
SBR en ISSO hebben concepten ontwikkeld voor deze situatie, die zijn opgenomen in SBR/ISSO-publicatie 811. Deze publicatie is te bestellen via www.sbr.nl. Binnenkort komt er een nieuwe publicatie, die behalve voor nieuwbouw ook renovatieconcepten bevat en oplossingen voor centrale warmtedistributie (blok- en stadsverwarming).
In het algemeen kun je uit die informatie concluderen dat bij lage temperatuur vloerverwarming er geen problemen zijn.
Vriendelijke groet,
Peter Ligthart
Goedenmiddag,
Wij hebben net een soortgelijk project afgerond in Groningen. Het betrof een woontoren met meer dan 200 appartementen. Vanuit de projectontwikkelaar waren er extra eisen voor akoestiek en er werd standaard vloerverwarming toegepast. Tesamen met een adviseur/leverancier van akoestische producten hebben wij in dit project het advies en later ook de uitvoering gedaan. Het eindresultaat heeft Woningborg gemeten en er is gemiddeld meer dan 20 dB verbetering gemeten. Ook hier speelden de eisen mbt legionella een rol en dit hebben we uit laten zoeken en opgelost.
Wij kunnen u vast voorzien van een goed advies en ook van een goede uitvoering. Daarvoor hebben we wel iets meer detailering nodig van de huidig voorziene opbouw.
MVG, Jan Broekman van Wavlo Duurzame Verwarmingsystemen BV 0646161234
Geachte heer Baarsen,
Het is heel simpel te beantwoorden, daar wij in een recent project ook te maken kregen met de vraag om een legionella beheersplan op te zetten voor appartementen.
De volgende uitgangspunten dienen te worden aangehouden:
- na de watermeter is het de verantwoordelijkheid van de bewoner en valt dit buiten het legionella beheer
- appartementen worden vaak verwarmd met boilers, temperatuur op min. 65 graden zetten en het is opgelost
- als er niet voldoende doorstroming plaatsvindt (door dat de persoon op vakantie is of niet gebruik maakt van douche oid) en als de vloerverwarming aan staat (en-en) dan kan het voorkomen dat er legionella ontstaat. hier is geen regelgeving voor en valt er ook buiten. mocht je hier geen risico in willen lopen, zorg dan dat de verwarming naar een lagere temp gaat als de persoon er niet is.
- als koud waterleidingen nabij vloer verwarming liggen, dan dienen deze in de onderste laag aangebracht te worden. (op de breekplaat vloer) de vloerverwarming wordt in de afwerklaag aangebracht.
zo hou je de twee delen gescheiden
Er moet niet zo zwaar aan getild worden. En naar mijn mening en oordeel hoef je de vloer dus niet te verhogen.
als er vragen zijn verneem ik dat graag.
met vriendelijke groet,
Marco Bakker
06-53208864
Beste Marcel,
Wij hebben goede ervaring met de deskundigheid van de firma Jansen-Krop (JK)
Kijk maar even op http://www.jk-nl.com/
Dit bedrijf kan je denk ik wel voorzien van de juiste informatie hieromtrent.
Succes
Carlo Berendsen
Beste Marcel,
Wij hebben ervaring met electrische vloerverwarming die wij toepassen op binnen en buitendekken aan boord van schepen. In samenwerking met Speedheat Ridderkerk, brengen we een kunststof onderlaag aan waarin electrische verwarming wordt aangebracht, Hierover komt een egaline of kunststof egalisatiemassa in een minimale laagdikte van minimaal 5 mm. Het totale minimale pakket komt hiermee op ca 7 mm.
Voor meer informatie mag je contact met me opnemen, 06-22249500 Vavier Kunststofvloeren BV
Kijk eens op deze link.
http://www.technea.nl/home/prod=31/
Waarschijnlijk kun je hier wel verder mee. Vloerverwarming met een opbouwhoogte van 20 mm.
Beste Marcel,
Verstandige vraag van de kopers en ik had verwacht dat vloerverwarming nu toch al redelijk standaard in het bouwproces meegenomen zou zijn. Als de kopers ook om koeling vragen, hoog comfort, en lagere woonlasten neem dan ook even contact met mij op dan werken we een duurzame energievoorzieing uit voor dit project. Met een goede financieringsvorm, welke wij aanbieden, kunnen zowel de realiserende partij als de eindgebruiker financieel profiteren maar vooral ook profiteren van een hoger comfort, hogere klanttevredenheid en meerwaarde duurzaam vastgoed. In meerdere projecten waarbij ik betrokken ben (van kleinschalige appartementgebouwen tot woontorens >100meter en Trebbe ook niet onbekend) wordt gewerkt met een constructievloer van 250-260mm. Op deze constructievloer een 20 mm akoestische isolatieplaat en afwerken met een gietvloer. Gebruik je een gietvloer klasse F5 dan is met 20mm vloerverwarmingleidingen 50mm toereikend en gebruik je klasse F4 (meer de standaard) dan is 55 mm toereikend. Deze combinatie voldoet aan alle geluidseisen en het totale pakket is minder dik als hetgeen door jou beschreven. Meer vrije hoogte mag altijd! De sanitair leidingen verwerken in de constructievloer. Let op dat je het leidingverloop zo verwerkt dat deze alleen in de vertrekken met een lage temperatuur(SWK/Woningborg 15oC) door de constructievloer lopen om te voldoen aan de normen. Aansluitpunten zich bevindende in ruimten met hogere temperatuur (SWK/Woningborg 20/22oC) vervolgens vanuit de constructievloer door de wand voeden. Even puzzelen maar goed realiseerbaar!
P.S. het onderstaand vermeld verhogen van de temperatuur naar 65oC is natuurlijk geen goede en wenselijke oplossing! De koud waterleidingen verdienen ook zeker zoveel aandacht en als een leiding niet kan afkoelen < 25oC of opwarmt > 25oC is er sprake van een "hot spot" en ook m.b.t. comfort bewoners natuurlijk een onwenselijke situatie. Het zou niet alleen moeten gaan over het voldoen aan wet- en regelgeving maar laten we vooral ook even de belangen van de toekomstige bewoners behartigen! Voor meer info of nadere toelichting mag je me benaderen. Groet, Roy Vuulink Share Energy
Wij hebben een soortgelijke situatie op een project gehad. De oplossing is vrij simpel.
Wanneer je de waterleidingen meeneemt in de ruwe betonvloer, en je legt deze op de breedplaten (ik ga even van een breedplaatvloer tussenvloer gezien de geluidseis) dan blijf je altijd 70mm van de cvleiding af en hoef je deze niet extra te isoleren.
Succes!
Jeroen van Eijk
beste Marcel,
ik zie dat je het bruikbaarste antwoord al hebt (Marco Bakker), maar nog even dit.
Bij mijn weten dient de totale vloerdikte 300 mm te zijn om te voldoen aan de geluidseisen. Dat is dus incl de dekvloer. Met een harde isolatielaag tussen dek- en betonvloer gaat die vlieger niet meer op! Heb hier enige tijd geleden een heel vervelend schadegeval van gezien. De harde isolatielaag lijkt nl als een soort klankkast te werken.
Alternatief: leidingkanaalplaten met een zwevende (samendrukbare isolatie als bv harde persing minerale wol) dekvloer met cv leidingen erboven; werkt ook goed, bouwt vlotter en goedkoper.
Verder wat betreft het hoger maken: 2600+ 20 + 300= 2920 mm bruto vloerhoogte (die ik in je opstelling miste). Er is dan nog 40 mm ruimte zonder bijzondere consequenties. Vanaf 2960mm (= 16x 185 mm) krijgen binnentrappen er vlg het BB'03 een trede bij. Maar die heb je misschien niet als het gebouw slechts uit gelijkvloerse appartementen bestaat?
Hoop dat je hier wat aan hebt, succes,
Michiel van Pelt, MMX architecten 06 3845 4713
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door