De bouw online verbonden.
Casper Niezen stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:
Voor een woning willen we een open houten gevel toepassen, een gevel zonder/weinig onderhoud. Een houtsoort dat mooi en rustig vergrijst. Welke houtsoort moet ik toepassen?
Heeft u tips of adviezen voor Casper? Geef ze door op BouwProfs via deze discussie.
Tags:
Casper,
Red Cedar maar dat is vrij kostbaar en zacht
Lariks of douglas, waarbij Lariks wat "stabieler" is en met de aanbeveling het te verduurzamen, bel anders Joost Keizer van Leegwater Houtbereiding, die hept je vriendelijk verder (0226-421286)
met vriendelijke groet,
Krijn van der Voorn
Beste Casper,
Hout is niet onze expertise, zonne-energie wel. In Arnhem weet ik echter een innovatief product dat denk ik voldoet aan je eisen: Titan Wood. Kijk eens op www.titanwood.com. Succes!
Groet,
Michiel de Jong
De Stroomplantage
Dag Casper, er zijn een groot aantal mogelijkheden. We kennen natuurlijk allemaal Western Red Cedar maar deze is nogal prijzig. Veel goedkoper en ook mooi is Lariks. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden zoals Eiken, Kastanje en veel Amerikaanse naaldhoutsoorten. Ik kan je aanbevelen de volgende site: www.oude-hengel.nl. Eerder deze week via de e-mail contact mee gehad. Succes er mee!
Raymond Mos (www.hetgebouw.biz).
Western Red Cedar is de meest gebruikte houtsoort voor een gevel. Vergrijst langzaam, maar let wel op dat schaduwwerking op de gevel een verloop van bruin naar grijs veroorzaakt. Ook zal vocht een donkere, zwarte kleur geven op je hout.
WRC heb je in verschillende hardheden, maar wanneer de gevel niet of nauwelijks beroerd kan worden, is de zachtste soort geen probleem. Succes met de keuze.
Casper,
de genoemde alternatieven zijn allen goed. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met thermisch verduurzaamd hout (zoals Plato-hout). Dit is wat bruiner dan wrc, maar wordt ook grijs. Het is erg licht en wel behoorlijk zacht wat aandacht vergt in de uitvoering.
Daarnaast goede verhalen gehoord over Accoya (bijv. http://www.susar.nl/en/products/accoya-wood/) wat heel hoog scoort op duurzaamheid.
Beide onbehandeld toe te passen.
Als ik jouw vraag lees, dan zou ik Western Red Cedar toepassen.
Onbehandeld verkleurt het vrij snel naar zilvergrijs.
Beste Casper,
Natuurlijk zijn er nog legio houtsoorten op te noemen en dat geldt ook voor de fabrikanten die verduurzaamde hout producten in haar assortiment hebben echter is dit een kwestie van smaak. Wat het aller belangrijkste is voor een natuurlijke open houten gevel is een goede detaillering op gebied van ventilatie en afwatering. Daarnaast moet je voor voldoende houtdikte in acht nemen, dit heeft als grote voordeel dat uitzetting en krim geleidelijke plaats vindt en spanningen in het hout minder vaak leiden tot scheuren en scheluw trekken van de plank. Hierdoor ziet straks de gevel er na jaren nog steeds goed uit, behandeld of onbehandeld.
Als voorbeeld heb ik het project IJsselstein, Waterryck als link toegevoegd
http://www.buildingworks.nl/ijsselstein%20waterrijk.html
Hier is WRC delen afm. 20x165mm toegepast. Het project bestaat nu 8 jaar 2003 en ziet er nog steeds goed uit.
Succes met je keuze,
Michael Voogt
WRC is uiteraard een goede keuze. Let er op dat het gehele vlak gelijkmatig in de regen en de zon komt. Hout dat onder een overstek zit, en dus droog blijft, vergrijst niet. En onder kozijnen kunnen ook ongelijkmatige verkleuringen ontstaan door afstromend hemelwater. Het hout wordt overigens lang niet altijd zo fraai zilvergrijs als we zouden willen.
Heb meegemaakt dat rabatdelen op een westgevel erg donkergrijs/bruin werden na 10 -15 jaar Ook altijd rvs nagels gebruiken uiteraard!
accoya is een goede overweging. simpel. geen onderhoud. kan zonder afwerking duurzaam worden toegepast met lange levensduur.
Het is eigenlijk ook steeds meer van belang om de herkomst en aanwas in ogenschouw te nemen.
Beste Casper,
Ik zou je adviseren om Iroko/kambala te gebruiken. Deze vergrijst op een natuurlijke wijze en heeft een duurzaamheidsklasse 1 waardoor je onbehandeld toch kan vertrouwen op het houtwerk.
Met vriendelijke groet,
Richard Bouma
BNS houtenvloeren-ARNHEM
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door