BouwProfs

De bouw online verbonden.

Dries Willems stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Weergaven: 624

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wel, dat valt te bezien.

Als het casco systeem voldoende flexibiliteit herbergt om wijzigende indelingswensen of installatiewensen toe te laten, dan zou het een betere bouwmethode kunnen zijn. Installaties bij onderandere Keukens en Badkamers zijn vaak afgestemd op individuele unieke wensen.

Deze afbouw wensen zouden dan wel op een eenvoudige wijze worden gerealiseerd.

Het blijkt dat voor dit bouwproces andere bouwpartners nodig zijn die zich beter kunnen aanpassen aan de grillige en flexibele eisen van de koper / bewoner.

Een prefab betonnen casco is een prachtige oplossing voor bepaalde marktvragen maar niet een marktvraag op zichzelf. De marktvragen liggen op het gebied van leefbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Hierbij komen aspecten als snel bouwen, flexibel inspelen op wijzigingen, minder handelingen op de bouwplaats, minder faalkosten en energievraagstukken steeds prominenter naar voren. Deze marktvragen en bijbehorende aspecten zijn met een prefab betonnen casco goed op te lossen zijn. Maar de ‘concurrenten’ van het prefab betonnen casco zullen ook een invulling hebben van deze marktvragen. Iedere marktvraag en de mogelijkheden die een plek biedt bepalen uiteindelijk de oplossingsrichting. Vervolgens zal de vraag – aanbod match voor de beste oplossing moeten zorgen. Maar ik verwacht niet dat er een vraag uit de markt komt: doe mij maar een betonnen prefab casco.

Pefab betekent dat alle kozijnen en sparingen eenmalig voor een specifiek ontwerp gemaakt zijn. Flexibiliteit en herbruikbaarheid is dus 0.

Een (mijn) oplossing is een dragend skelet, alle wanden dragen niet, geen wand- en vloerverwarming, alles uit elkaar te draaien met een torx accuschroefmachientje, 100% herbruikbaar op hetzelfde niveau, geen kit, geen lood, geen PUR, geen PVC (bijna) geen verf, PV en Collector op het dak, 5 maanden per jaar aanvullend verwarmen met biomassa.( zowel hoge als lage temperaturen, das handig voor de douche ).

CO2 aantoonbaar minder dan 0 (EPC -1 ?), Energiekosten zijn 25% t.o.v. de reguliere getallen voor een huishouden. Geen methode, concept of systeem dus, maar een basic bouwbenadering, voor en door iedereen uit te voeren.

Al dat moois tegen gewone marktprijzen en.... operationeel te bekijken..

Op www.schonewoning.nl kun je het hele verhaal lezen. Ik stel inhoudelijk commentaar op prijs

Tot slot nog een doordenker:

"Het is ook niet moeilijk om onbetaalbaar geen energie te gebruiken" 

 

In de SBR-publicatie 'innovatieve draagstructuren voor functieaccomoderende gebouwen' staat het resultaat naar onderzoek draagstructuren die voorbereid zijn op de toekomst, op het toekomstig herbestemmen van gebouwen die we nu neer zetten. Er is gekeken naar de aansluiting met (lichte) scheidingsconstructies en leidingen. Rekening houdend met diverse functies, met duurzaamheid en brand.

Een van de draagstructuren die aan bod komt is:

Geprefabriceerd betonnen skelet met geprefabriceerde betonnen liggers, voorgespannen TT-vloeren, schuimbeton, verend opgelegde dekvloer en (lichte) scheidingswanden

Dus ook zeker op de toekomst voorbereid.

http://www.sbr.nl/kenniswinkel/publicatie/draagconstructies_voor_mu...

Ik ben op zoek naar een vloer of dak. +/- 100m²

Zelf had ik gedacht aan tweedehands kanaalplaten beton vanwege de prijs.

En is een voldoende berekend stalen frame is al aanwezig waaronder ik nog eens een stalen-net zou kunnen spannen.

De voorkeurs keuze voor beton komt voort uit het feit dat rondom alles met coniferen staat.

Dat is brandbaarder voor de omgeving. De toestemming voor de bouwaanvraag is al verleend.

Reppel zwaluwstaart lijkt me iets te bewerkelijk. vanwege het ontbreken van een vorm-mal.

Wie kan mij adviseren? 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+