De bouw online verbonden.
Maarten van Ham stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:
Recentelijk heb ik onderzoek gedaan naar het vermarkten van conceptuele bouwproducten (afstudeerscriptie deeltijdopleiding commerciële economie). Wat blijkt is dat veel opdrachtgevers wel aangeven van conceptueel bouwen te hebben gehoord, maar niet exact kunnen aangeven wat conceptueel bouwen is. Kijkend naar de concepten op de conceptenboulevard blijkt dat dit ook niet onlogisch is. Er staan 588 concepten op. Maar zijn al deze concepten wel vormen van conceptueel bouwen?
Conceptueel bouwen is kiezen uit project overstijgende oplossingen.
Opdrachtgevers kijken in de markt welke bestaande oplossingen aansluiten bij de wensen van hun doelgroep en kiezen het concept wat hier het beste bij aansluit. Deze concepten worden ontwikkeld voor een specifieke doelgroep en worden proactief in de markt aangeboden. Bovendien is er bij conceptueel bouwen sprake van voldoende keuzevrijheid en flexibiliteit.
Daarnaast worden de concepten gerealiseerd met maximale ketenintegratie. De toegevoegde waarde van alle ketenpartners wordt op deze manier optimaal in de ontwikkeling van de concepten benut. Uiteindelijk hebben de concepten daardoor duidelijke meerwaarde ten opzichte van traditioneel bouwen. Sommige concepten kunnen zeer snel worden gerealiseerd of zijn voordeliger, waar andere zich bijvoorbeeld kenmerken door een hoge bouwsnelheid of bovengemiddelde energiezuinigheid.
Maar is hiervan wel sprake bij de genoemde concepten? Het lijkt me dat het van belang is dat alle conceptaanbieders dezelfde taal spreken om spraakverwarring welke ontstaat bij opdrachtgevers (en aanbieders) wordt voorkomen. Juist dan kan en zal conceptueel bouwen dé aanbodstrategie worden. Ik ben benieuwd naar jullie reacties, wordt er binnen 5 jaar meer conceptueel dan tarditioneel gebouwd? En dan met name repeterende projectoverstijgende werken. Graag jullie reactie!
Tags:
Dezelfde taal spreken bij 588 concepten zal een onmogelijkheid worden.
Iedereen zal onderscheidend willen zijn en daarmee de klant in een lastig parket schuiven, DUS helderheid geven over de technische voordelen en het verdienmodel prijsgeven.....MVO doen wij al vanaf het jaar 2000.
Beste Maarten,
Conceptueel bouwen is de toekomst. Conceptueel bouwen is het antwoord voor betaalbaar bouwen. Betaalbaar bouwen is assembleren, is de leus van VBI EcoPrefab woningconcept. Het is een voorbeeld van conceptueel bouwen samen met 16 bedrijven ieder met zijn eigen specialiteit. Het resultaat is een sterke samenwerking met minder afstemverliezen. Een gevolg is een verkorting van de bouwtijd tot 3 weken. Het resultaat is opgebouwd in het Innovatiecentrum Duurzaambouwen in Rotterdam.
Het eindresultaat van deze intergrale samenwerking is uitgedrukt in het GPR duurzaamheidslabel en de score is:
Energie: 7,8, Milieu: 7,0, Gezondheid: 8,3, Gebruikskwaliteit: 8,4, Toekomstwaarde: 7,9, samen goed voor een A label.
Mijn bijdrage in het concept is de MasterWall scheidingswanden met prefab leidingruimte voor een plug en play huisinstallatie het BOB-in concept.
Conceptueel bouwen houdt in samenwerken in de keten.
Dat wil zeggen vertrouwen in elkaar en dezelfde taal spreken.
De ervaring leert dat vertrouwen in elkaar altijd een probleem is, omdat we niet zo zijn ontwikkeld. De bouw kenmerkt zich in steeds grotere mate als een juridisch steekspel.
Dezelfde taal spreken is vaak al problematisch in de zelfde branche, laat staan in de keten.
Daarom in de komende 10 jaar nog geen 50% conceptueel bouwen.
Concepten zijn interessant als denkwijze, maar niet om direct na te bouwen, tenzij er sprake is van een concept wat voor eigen bedrijf ontwikkeld wordt en binnen de eigen muren geld oplevert.
In vele concepten is men uitgegaan van een denkbeeldige klant en vertaald naar eigen mogelijkheden.
Het werken met concepten houdt ook in dat er meer gestandaardiseerd moet worden. Je kunt profiteren van de herhaling. Veel creatieve geesten willen zich niet in een vroegtijdig stadium in een beperkte denkwijze laten dwingen en zien elk gebouw als een uniek project.Daarom wordt er maar sporadisch echt gebruik gemaakt van concepten.
Maandag presenteerde prof. Hennes de Ridder in de aula van de TU Delft zijn nieuwe boek "LEGOlisering van de bouw" in het bijzijn van velen. Daarin in op 220 ruime pagina's weergegeven en onderbouwd hoe met Conceptueel Bouwen, Slimbouwen hij doorontwikkelt tot het Living Building Concept van parametrisch bouwen. In 50 voorbeelden wordt de huidige oude bouw zo vergeleken met hoe het elders buiten en in de randen van de bouw al werkt. Meer info en bestel mogelijkheden op http://bit.ly/vhl6kO.
Groeten, Remko
Beste Remko,
Standaardisering in een fabriek kan, standaardisering op de bouwplaats kan als je 400 woningen bouwt, 2 typen, een middenwoning en een hoekwoning.
De bouw is geen automotive / vliegtuigindustrie waar de hoofdvorm in 1000 / 10.000 geproduceerd kan worden. De grondgedachte is prima, daarna gaat alles mank. Vanaf 1988 loop ik rond in de bouw, ook gewerkt bij gestandaardiseerde bouwers uiteindelijk is het concept uitverkocht / uitgewoond na 3 jaar.
Ik zie meer in het verdienmodel zoals wij dat hanteren, helderheid van een ieder die mee wil bouwen aan een (bijna altijd uniek) bouwwerk. Dat doe ik al 11 jaar met meer dan 300 tevreden klanten, de hoofd/onderaannemers gaan daar in mee. Nu helemaal gedwongen door de crisis, dus dat helpt extra.
De bouwwereld zelf heeft nog wel een generatie te gaan voordat de consument dit echte vertrouwen daar in gaat krijgen.
De bouwwereld heeft dat zelf over zich afgeroepen, ik hoef maar naar de bouwfraude te wijzen, afwikkeling meer/minderwerk geven de verschrikkelijkste verhalen, de (ver)bouwprogramma's op TV die de ergste mislukkers laten zien.
Er is veel mis in de bouw, dat kan je ombuigen met integere bouwbegeleiders die onafhankelijk in dit krachtenveld moeten staan.....wij zijn er een mooi voorbeeld van.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door