BouwProfs

De bouw online verbonden.

brandwerende scheiding bij leidingkokers, hoe hier mee om te gaan?

Ik ben bezig met het opstellen van een onderhoudsplan voor een appartementengebouw anno 1956, vier verdiepingen hoog en bereikbaar via portieken.

In de appartementen zijn per portiek gezamenlijke leidingkokers aangebracht van de begane grond tot boven het dak waarop 4 appartementen zijn aangesloten. De kokers worden gebruikt voor de natuurlijke ventilatieleidingen.

Elk appartement zal als brandcompartiment worden gezien, zowel horizontaal als verticaal. Tussen deze compartimenten zal een brandwerende scheiding aanwezig moeten zijn. Dit zal ook zo moeten zijn bij de leidingkokers, hoe moeten we hier mee omgaan?

Weergaven: 4880

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In de adviezen zie ik vaak 'brandwerende kit' terugkomen. Een alternatief (of aanvulling indien gebruikt als rugvulling) is brandwerende voegvulling. Zie: http://www.arcas.nl/products/bvv/bvv-vedafeu-c.html

Hoi Andries,

zowel de horizontale als de vertikale scheiding kan opgevangen worden middels een koker die de ventilatieleidingen omhult. deze kan bestaan uit bijv. dubbelgips (2 x 30 minuten is 60 minuten) of promatec plaat. Dan dienen de wanden en de kieren als ook de passerende leidingen door de koker nog veilig gesteld te worden.

De naden en randen kan met brandwerende PUR, mits uitgekrabd en eventueel afgewerkt met een brandwerende pasta.

Leidingen uit metaal voor vloeistof klasse 1 (water) dienen afgewerkt te worden met brandwerende pasta.

Leidingen uit metaal voor bijv. ventilatielucht dienen te voorzien worden van een brandklep die 1 maat groter is dan de leidingdiameter zelf. Vergeet ook hier de naden niet af te dichten.

Kabelgoten dienen te worden afgewerkt met brandwerende pasta evenals kabeldoorvoeringen.

Leidingen uit kunststof dienen omklemd te zijn met zwelmateriaal bijv Promatec type U of dichte manchetten die bestaan uit 2 helften.

Meestal eist de brandweer een tekening met daarop de nummering aangegeven van de stickers per afdichting en een logboek.

Wellicht nog een aandachtspunt: indien er sprake is van een meerlagig gebouw kan de brandweer een overduksysteem eisen bij de vluchtroutes:

bij rook of brandalarm schakelt het overduksysteem aan en maakt de vluchtwegen rookvrij via overduk.

Indien de temperatuur daarna stijgt boven de 70ºC dienen alle mechanische ventilatiesystemen uitgeschakeld te worden en neemt de brandvertraging de veiligheid open.

Misschien heb je wat aan deze bloemlezing. Anders kan je me een bericht schrijven als je meer wilt weten.

Succes en groet

Ben Klunder

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+