BouwProfs

De bouw online verbonden.

In dit geval moeten er tevens oude eiken balken in weggewerkt worden (zolderverdieping). Het gaat om een wand tussen de badkamer van de eigenaar en een gastenkamer. Begrijpelijk dat men elkaars geluiden niet wil horen. Is aan beide zijden dubbele gipsplaten en er tussen steenwol en isolatieplaten (welke?) voldoende? Bij voorbaat dank voor alle advies.

Meer weten over de werking van bouwfysica binnen verduurzaamde gebouwen? BouwProfs organiseert regelmatig de ééndaagse cursus Nieuwe Bouwfysica.

Weergaven: 19543

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een korte zoekopdracht levert al een paar (waarschijnlijk dure) mogelijkheden. Maar van deze mogelijkheden kunnen we wel "lenen" en er zelf een aanpassing op maken.

 

Waar je op moet letten zijn twee dingen: contact geluid en luchtgeluid. Luchtgeluid kun je tegen gaan dooe afdeodne ruimte in de wand, en materialen met verschillende eigenschappen toe te passen in de wand om de verschillende frequenties te absorberen. Contact geluid wordt lastiger.

 

Je zult dan twee frames moeten maken die niet met elkaar in contact staan. Tevens zit je dan nog met het geluid wat via de vloer overgedragen wordt van kamer tot kamer. Een zwevende vloer in de badkamer levert hier dan soelaas zodat trillingen door een isolatie pakket opgenomen kunnen worden en niet doorgegeven kunnen worden.

 

Een voorbeeld voor een wand kan Knauf (er zijn meerdere oplossingen):

http://www.knauf.nl/show/nl/droge-afbouw/item/568,570,659/W115:-Lic...

Dubbele gipsplaten met daartussen steenwol is uiteraard een goede oplossing.

Voor een goede geluidsdichting heb je echter massa nodig.

Dit is het best te bereiken met loodplaten of loodgipsplaten die in verschillende diktes verkrijgbaar zijn. (1-6 mm lood).

Deze oplossing wordt toegepast in ziekenhuizen. Niet alleen tegen straling maar ook om een goede geluidsdichting te verkrijgen.

 

mvrgr. Peter van Lambaart

Hallo Marcel,

Je kan het beste even contact opnemen met Michael Ravensbergen (dB max, Sneek) 0515-433673. Hij kan je advies op maat geven. Succes.

Het basis princiepe van geluidsdichte wanden is een combinatie van massa aanbrengen (hoe meer massa hoe beter de geluisdichting, voorkomen van alle gaatjes of kieren (de weken als luidsprekers), meer dan 5 cm brede luchtspouw aanbrengen, kontakt verbindingen voorkomen of via elastische (rubberen, absorberende) verbindingen maken.

Met de gipsplaten oplossing kom je een eind, maar als je 'geluiddicht' wilt bereiken moet je zorgen voor de ontkoppeling van het geluid. De oplossing is altijd situatie-specifiek maar het komt erop neer dat er een onderbreking gemaakt wordt in de bouwkundige verbindingen tussen beide ruimtes voor contactgeluid en in de zone tussen de onderbrekingen een geluidisolator. Ook de luchtverbindingen (holle ruimtes die geheel of gedeeltelijk beide ruimtes raken) moeten geisoleerd worden.

Wij werken met een meerlaags opbouw van materialen van ongelijke dikte en een ecologische isolator van kokosvezels en latex. Een opbouw (muv contactgeluid) van 20 mm Mi-grade plaat/20 mm isolatie/20 mm Mi-grade plaat geeft bv een reductie van 34 dB(A). Een 2e isolatielaag + Mi-grade komt tot 54 dB(A).

Dit zijn waarden gemeten in het werk ovv contactgeluid en luchtverbindingen.

Groet,

René de Klerk

Rendemint BV

(P.S. Mi-grade is een ecologisch duurzaam plaatmateriaal op basis van massief hout. C2C-certificering is aangevraagd en wordt ingeschat op GOLD.)

Marcel,

Hieronder staan al een aantal goede suggesties, maar toch:

Houd rekening met lucht- en contactgeluid. Luchtgeluid demp je d.m.v. massa, dus moet je denken aan loodplaten (als reeds genoemd) of een gemetselde of gelijmde wand. Hoe meer massa, hoe beter de luchtgeluidwering. Bij contactgeluid moet je denken aan ontkoppeling, bijvoorbeeld door toepassing van een dubbele metalstudwand of door gebruik te maken van bijvoorbeeld Nevima-regels. Dit zijn regels met een viltstrook, die je tegen de achterconstructie plaatst. De afwerking (bijvoorbeeld gipsplaat) zet je dan op de regels. In jouw geval zou ik adviseren: een metalstudwand met dubbel gips aan weerszijden en een isolatie tussen de regels. Vervolgens een kleine luchtspouw (1 à 2 cm), een gemetselde of gelijmde wand en daartegen de Nevima-regels en de afwerking (gipsplaat).

Neem eens contact op met Wim Buijvoets (www.buijvoets.nl), die kan je er nog veel meer over vertellen.

Lood is de oplossing.

Kijk eens bij Uzimet.nl

groet, Bob.

Beste Marcel,

Al enkele jaren wordt er in de jachtbouw gebruik gemaakt van sandwich panelen met een kern van een massief rubberen mat (vroeger loodrubber genoemd) buitenzijden bestaat vaak uit okoume. Voordeel van deze panelen, eenvoudig en effectief en niet onbelangrijk, ruimte besparend. Totale dikte van een paneel is afhankelijk van de dikte van het okoume maar meestal 26 mm (6 mm kern). Deze panelen zijn effectief voor luchtgeluid (±40 dB) voor contactgeluid zijn er ook diverse oplossingen. Kijk maar even op RobiPanels.com.

Als bijlage een productblad van Robi-Sound Heavy.

Bijlagen:

Zonder verdere informatie is er weinig van te zeggen: in het boekje 'Wanden' van Gyproc staan alle oplossingen naast elkaar. Dubbele gipsbeplating met een zachte isolatie ertussen is een eerste goede stap: volgende is de beide wandvlakken verend monteren. 

Denk wel aan zeer goede kierdichting: ook deuren voorzien van doorgaande aanslagprofielen!

Er zijn hierboven prima oplossingen genoemd voor de wand.  Let erop dat je het met de wand alleen niet red. Ik ben het hierin eens met Björn Sträter. Denk aan het contact geluid en het omloop geluid t.p.v. vloer en wand. 

ik denk dat loodslabben en dergelijke voor deze vraag te ver gaan.

scheiding van constructies is wel essentieel.

heb zelf eens twee onafhankelijk gestelde Faay-wanden toegepast bij scheiding tandartsenpraktijkruimte met woonkamer. voldoet uitstekend

bij badkamer uitkijken met gipswanden ivm vocht.

Belangrijk is een goede materiaalkeuze en daarbij een zorgvuldige uitvoering. Het ontkoppelen van constructies is van belang, afhankelijk van de ruimte kan men 2 losse constructies maken. Maar ook 1 constructie met akoestische veerregels (fabrikaat Akoestikon), die het totaal ontkoppelen. Wij noemen dit een massa-veer constructie (oplossing).

Dus de massa niet met andere massa in aanraking laten komen, de wand mag dus niet gekoppeld worden aan de vloer, het plafond en eventuele zijwanden.

Maar denk ook goed na over doorvoeren en / of electradozen, deze bij voorkeur niet in de "rechtstreekse" scheidingswand monteren.

Gebruik ook geen PUR-schuim om naden en kieren af te dichten. Eerder een voegband en kit.

Denk ook na over de plaatsing van bad, liefst vrij van de wand (niet star verbinden). Bad ook uitvoeren met dempingsmateriaal. 

Uiteraard spelen vloer en mogelijk plafond (openingen) een rol, geluid zoekt immers ook de weg van de minste weerstand.  Er zijn zwevende vloeroplossingen, het plafond kun jij eventueel op dezelfde systematiek als de wand uitvoeren met de veerregels.

 

Veel succes,

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+