BouwProfs

De bouw online verbonden.

Als ik een klein belrondje doe hoor ik veel tegenstrijdige berichten. Vandaar mijn vraag aan jullie, de bouwprofs van Nederland:

 De case is het volgende: Het bouwproject betreft een optopping. Kan je een isolatielaag van PUR aanbrengen (spuiten) in een laagdikte van ongeveer 10 cm, deze vervolgens vlak schuren, en daar een vloerverwarming met een dekvloer op aanbrengen ? De ondervloer is dakleer, maar dit kan eventueel weggehaald worden waarna er een ruwe betonvloer ligt.

 Van leveranciers van gespoten PUR hoor ik dat dit wel kan, van anderen hoor ik dat het een belgisch systeem is waar in de zuidelijke grensstreek veel problemen mee zijn.

 Wie heeft er ervaring ?

 Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet, 

Jan Broekman

Aanvulling: het gaat mij niet om alternatieven of adviezen. Het voorstel komt ook niet bij ons vandaan. Wij stellen zelf een andere oplossing voor echter zijn zoekende naar ervaringsdeskundigen met PUR. Zo hebben wij zelf twijfels bij de drukvastheid.

Weergaven: 4531

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als je bedrijf duurzaam heet te zijn zou ik geen PUR-schuim gebruiken. Dan zijn cementgebonden piepschuimbolletjes al een stuk beter, deze kun je ook in het werk aanbrengen.

Hallo Jan,

Dakbedekking weghalen en vloerverwarming in een geisoleerde  ondervloer aanbrengen, dat zou ik doen.

 

 

PUR is echt niet nodig en onverstandig, al is het omtrent de nog niet geel onbesliste discussie over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn ervan. Daarnaast lijkt het me niet de meest praktische oplossing. Lijkt me ook niet eenvoudig opgespoten PUR vlak genoeg voor een vloer te krijgen, maar dat is een praktische uitdaging.

Waar wordt de onderliggende ruimte voor gebruikt? Hoe dik is de betonvloer die er onder ligt? Oftewel hoe erg is wat warmte uitstraling (ik noem het bewust geen verlies) naar de verdieping eronder?

Nb Als er een beton vloer ligt die redelijk vlak is, dan kan je daar gewoon met drukvaste isolatie platen werken met conventioneel cementdekvloer met vloerverwarming erin. Ook zijn er meer dan genoeg droogbouwsystemen te krijgen die kunnen voldoen en ook vaak een lagere vloeropbouw als voordeel hebben. O.a. een relatief nieuw ecologisch product van isolatie/vloerplaten met sleuven voor vloerverwarming erin.

Ach,.... ik kan eigenlijk nog eindeloos verder gaan, zonder ook maar een moment aan PUR als optie te denken!

 

Ik kan mij niet voorstellen dat je dakbedekking laat zitten daar 10 cm pur overheen spuit en vervolgens vloerverwarming en een vloerafwerking aanbrengt, weinig professioneel.

Gespoten pur wordt op de bouwplaats gemengd, als daar iets mee fout gaat komen giftige dampen vrij en de drukvastheid is is dan ook onzeker. Pur is, in de fabriek gemaakt, wel bruikbaar maar een milieuonvriendelijk isolatiemateriaal. Laat Belgische toestanden maar in België.

Adviezen hoe je een goede vloer maakt met vloerverwarming worden hieronder al gegeven.

succes

grappig een vraag stellen en geen alternatief of advies willen.

toch krijgt u advies: pur en duurzaamheid gaan niet samen. dat zie ik alle anderen gelukkig ook zeggen. kijk de film: die chemiefalle maar eens op internet.

en ook krijgt u nog alternatieven: er zijn vele isolatiematerialen die bouwbiologisch geaccepteerd zijn en prima ondervloer verwarming toepasbaar zijn. kijk maar eens rond op eco-logisch.nl, dubomat.nl of bij groenebouwmaterialen.nl die kunnen u zo verder helpen.

antwoord op uw echte vraag: nee, gelukkig geen ervaring mee.

Beste Jan,

ik zo het never-nooit doen. Schadelijk voor het milieu, gevaarlijk en ongezond. Ik sluit mij bij vorige schrijvers aan.

Er is een goed en milieuvriendelijk alternatief: EPS platen of nog sneller: isolatiechape. Het eerste alternatief heeft een lambda van ongeveer 0,035, het tweede alternatatief minimaal 0,043 W/mK (in experimentele fase, droog gemeten) of 0,052 W/mK (gegarandeerd). Zie www.verpola.com. Fotos van beide alternatieven in bijlage. Je kunt de vloerverwarmingsbuizen daar direct op tackeren.

Je hebt een dikkere laag nodig dan bij PUR. Voor EPS is dat lang niet zeker, omdat de lambda van PUR volgens de norm NEN 1068 ook maar 0,035 W/mK is. Een onderzoeksrapport in opdracht van een fabrikant vermeldt echter voor vers schuim 0,021 W/mK. Die waarde gaat op den duur kennelijk achteruit. Alle waarden tussen 0,021 en 0,035 W/mK worden door diverse instanties geciteerd, er is nogal wat onzekerheid. In het geval van de foto's had de architect oorspronkelijk met PUR-schuim gerekend, maar de bouwheer heeft gemotiveerd daar vanaf gezien. Waarom vindt u in mijn rapport (bijlage).

Met vriendelijke groet, Jan Bovenlander

Bijlagen:

Nog even een aanvulling: gespoten PUR op vloeren wil ook nog weleens krimpen. Zie foto's

Bijlagen:

Ik ken gespoten PU alleen van toepassing in wanden in bijvoorbeeld houtskeletbouw.

Hier speelt de drukvastheid geen rol. Het schuimproces gebeurt oncontroleerbaar waardoor de homogeniteit  niet gegarandeerd is. Voor warmte isolatie is dit minder problematisch dan voor drukvastheid.

Spuiten pas je voornamelijk toe wanneer ondergrond, vorm, bereikbaarheid problematisch zijn, waardoor passend snijden van platen een groot probleem is. Bij een platdak met bitumenlaag is dit niet het geval, waardoor je hier juist met platen prima uit de voeten kunt. Drukvastheid gegarandeerd.

PUR op de vloer gespoten is zeer veel gebruikte manier van isoleren, weliswaar (nog) niet veel in Nederland, maar wel in België en Frankrijk.

Inderdaad wordt hier het PUR schuim op de ondervloer gespoten, daar bovenop de vloerverwarming en dan een afwerklaag.

Duidelijk voordeel van deze methode is dat niet de hele betonvloer opgewarmd dient te worden, zoals in Nederland het geval is.

De lambda waarden van gespoten PU schuim zijn gemeten volgens NEN/EN productnormen, deze worden gecontroleerd en zijn in de praktijk bewezen.

Het is waar dat de lambda waarde van gespoten polyurethaanschuim tijdens gebruik minder goed wordt, maar dit is in de gedeclareerde lambda waarde meegenomen. De in de ISSO databank vermelde waarden voor polyurethaanschuimen zijn inclusief alle verouderingstoeslagen. Het is dus zo dat de genoemde waarde een gemiddelde is voor 30 jaar gebruik. De eerste jaren zal de lambda-waarde dus beter zijn dan de gedeclareerde waarde.

Voor wat betreft de genoemde effecten op de gezondheid van PU schuim zijn er inderdaad enkele ongefundeerde opmerkingen geweest, onder andere in niet verantwoorde publicaties.

PU schuim is een inert materiaal en maakt tegenwoordig gebruik van gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen.

@AdW In Nederland is het volstrekt niet ongebruikelijk om isolatie onder de dekvloer aan te brengen om niet de hele betonvloer op te warmen. Soms wordt dit (door kortzichtigheid?) wel eens nagelaten, indien de constructievloer aan de onderzijde is geïsoleerd. Op zich geen ramp. De constructievloer functioneert dan als warmte accu, en zal in eerste instantie meer opwarmingstijd/energie vragen, maar die na uitschakeling ook langer uitstralen. Grootste probleem met de opgespoten PUR-lagen is de onregelmatige drukvastheid en de soms extreem grote inklinking/kruip die het materiaal na opwarming kent. Ik zou de toepassing ervan NOOIT adviseren, ook al weet ik dat het in België en Frankrijk met regelmaat wordt toegepast.

@Onno in de zomer lijkt me een warmteaccu niet wenselijk, maar het kan natuurlijk.
Wat is het probleem met de onregelmatige drukweerstand en extreme kruip?
Ik ken deze problematiek namelijk niet, graag meer info.

@AdW Nou Arjan, dat is niet zo moeilijk. Door ongelijkmatige ondersteuning wordt de dekvloer bij gebruiksbelasting aangesproken ten aanzien van buigtreksterkte. Gezien de relatief lage waarde van de buigtreksterkte van een cementgebonden dekvloer (max 1N/mm², normaal 0,3-0,8N/mm²) zal daardoor bij gebruiksbelasting van cementgebonden dekvloeren al snel wilde scheurvorming optreden. Daarnaast is er het probleem kruip/inklinking. Daardoor maak ik het regelmatig mee dat een dergelijk geisoleerde vloerplaat ineens een centimeter onder de op de vloerafwerking aangebrachte plinten blijkt te hangen. En niet altijd overal evenveel. Bij sommige plinten wel te verhelpen door herplaatsen, maar vaak ook niet (tegelplinten die aan de wand zijn verlijmd bijv.). Wat mij betreft dus kommer en kwel.

Ten aanzien van de warmteaccu in de zomer....hou jij de vloerverwarming in de zomer in bedrijf dan? Volgens mij is de kamertemperatuur dan hoog genoeg om de vloerverwarming alleen zijn 'pomprondjes' te laten draaien (1 minuut/dag). Of zie jij dat anders?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+