De bouw online verbonden.
Architect Wim Jacobs stelt op BouwProfs het volgende aan de orde:
Een klant heeft een prachtige pas gerenoveerde loft van 160 m2 gekocht in de binnenstad: aan vijf zijden royale glaspartijen (ja vijf, want drie grote daglichtkoepels in de leefruimte).
Alleen één groot nadeel: elk jaar is er een maand lang kermis, dan is er een boel herrie in de tent op straat, om de hoek. De loft is omgeven door terrassen en hogere gebouwen, het geluid weerkaatst van alle kanten. En o ja: er is geen ventilatie en de schimmels dienen zich al overal aan. Of hier iets aan te doen valt, was de vraag.
Omdat alle kozijnen nieuw zijn en er in sommige gevallen ruimte is in de dag, lijkt het mij voor de hand liggen aan de binnenzijde een extra kozijn te plaatsen. Heeft iemand hier ervaring mee en zijn er dingen waar ik op moet letten? Ik zou dan 2 ventilatieroosters op het glas van het oude en nieuwe raam kunnen plaatsen die niet tegenover elkaar liggen, zodat het geluid ahw een bocht moet maken. Zou dit werken? En welke kozijnen zijn akoestisch beste?
Voor de dakramen denk ik aan een akoestische glasplaat onder de koepels (die zijn dubbelschalig, kunststof) en deze afdichten aan de rand. Condensatie? Het dak is trouwens van beton.
Tenslotte uiteraard ventilatiebox installeren voor natte ruimten.
Tips welkom!
Tags:
Een extra binnenkozijn of voorzetraam daar heb ik in de binnenstad ook goede ervaringen mee.
Ik zou niet gaan ventileren via de ramen. Met een gedempt muurrooster achter de radiator wordt de lucht ook nog eens voorverwarmd, de maatregel biedt dan ook nog eens comfort en energiebesparing. Voor de opdrachtgever is het dan niet alleen geld uitgeven vanwege de frustratie.
Beste Wim,
Achterzetramen (binnengeplaatste voorzetramen) kunnen hierin naar alle waarschijnlijkheidndenuitkomst bieden. In combinatie met akoestisch glas en bijbehorende randvoorwaarden moet het mogelijk zijn om het wooncomfort naar het juiste niveau te "tillen". Wil je meer weten, neem gerust contact met mij op.
groet,
Rene
Zoals de eerdere commentaren al aangeven is een binnen voorzetraam/kozijn een goede oplossing.
Kies hiervoor glas van een redelijke dikte zodat trillingen goed geabsorbeerd worden.
Denk voor de ventilatie eens aan het maken van een mogelijkheid via de opstand van de koepels, de geluidsbelasting op deze koepels is minder dan via de gevel.
De luchttoevoer zou dan via de koepels kunnen, de afvoer via een ventilatiebox die alle ruimten afzuigt.
Beste Wim, ik kan je Mario van Loon, van Loon akoestiek en bouwfysica, van harte aanbevelen voor deze problemen. hij heeft diverse projecten met geluidsproblemen opgelost. Stuur een mail naar m2k.nlth@gmail.com Succes, Bert Faas.
Beste Wim,
In jou geval lijkt mij de ventilatie de grootste uitdaging. Voor de kozijnen zijn eerder al goede oplossingen genoemd. Ik zou zelf er voor kiezen om een mechanische ventilatie toe te passen en geen roosters in de kozijnen toe te passen. Dus zowel luchttoevoer als -afvoer via het systeem.
Voor de ontwikkeling van een poppodium in Vlaardingen (Kroepoekfabriek) ben ik met eenzelfde soort materie bezig geweest. Enige verschil was dat geluid van binnen niet naar buiten mocht. Ik heb toen meerdere malen contact gehad met de firma Merford. Dat is een kundig bedrijf op het gebied van geluid en geluiddemping. Zij leveren oa ook een geluiddemping voor mechanische ventilatiesystemen. Deze voorkomt ook dat geluid van buiten naar binnen gaat.
Wellicht kun je contact met hen opnemen over de mogelijkheden.
Groet, Martijn
Beste Wim,
Tegenwoordig zijn glas en geluiddempende ventilatieroosters dermate goed gemaakt.
Ik zou er persoonlijk geen extra kozijn achter zetten.
Aralco heeft nu de best presterende suskast (geluiddempende ventilatie) op de markt gebracht.
Hiermee kun je dus ook gelijk ventileren zonder bouwkundige aanpassingen te hoeven doen aan de woning.
Mocht je hier meer over willen weten, neem gerust kontakt met mij op. fred@vtg.nl
Een puntje om mee te nemen bij alle tips: zorg dat er spuivoorzieningen komen/blijven. Erg handig bij oververhitting in de zomermaanden. Bij zoveel glas in mijn ogen een must.
En sla het Bouwbesluit erop na wat er minimaal moet zitten aan ventilatie- en spuivoorzieningen. Ook voor de bestaande bouw gelden eisen!
Beste allemaal,
Dank voor vele reacties. Mijn aanmelding heeft even geduurd, vandaar mijn radiostilte. Ik ga zeker verder met de achterzetramen, hoewel dat niet in alle ruimten kan, maar in elk geval wel in de slaapkamers. Dank ook voor tips ventilatie. Er is idd meer dan alleen raamroosters, muurrooster is wellicht goed alternatief.
@ Fred: schuiframen sluiten m.i. minder goed dan draairamen. Aansprakelijkheid: Juridisch gezien vermoed ik dat je gelijk hebt, maar om het dan nog te krijgen. Is moeite van natrekken waard. Detail: gebouw staat in België...
@ Martijn: dan heb je het over balansventilatie toch? Ventileren via inblaas betekent natuurlijk wel veel extra leidingwerk want in- en uitblaasventielen moeten natuurlijk uit elkaar geplaatst. Lijkt me dure oplossing en erg ingrijpend in de woning.
Hallo Wim,
Ik maakte uit je inleiding op dat je het over Tilburg hebt (kermis) Mocht je een keer in de buurt zijn van Haarlem, dan heet ik je van harte welkom bij Isoglas. In de afgelopen 55 jaar hebben we met voorzetramen de nodige ervaring opgedaan. Aan de hand van voorbeelden en aanvullende informatie kunnen we je verder helpen. Mocht een bezoek niet mogelijk zijn, kun je altijd contact met ons opnemen.
Fijn weekend, Rene (www.isoglas.nl)
Nee, het is Brussel (100 km ten zuiden van Breda). Leveren jullie daar ook?
@Wim: klopt idd, gebalanceerde ventilatie, maar 'duur' is naar mijn idee altijd een relatief begrip. Het ligt er maar net aan wat de opdrachtgever wil, wat hij wil betalen, hoe de bestaande situatie in elkaar zit en wat er echt nodig is.
Een beetje creatief meedenkende installateur kan je iig een hoop kosten besparen, is mijn ervaring.
Hoi Wim, wellicht kunnen we je helpen met de oplossing. Ditzelfde probleem hebben we gehad in Harderwijk bij een restaurant. Na berekening heb ik een box laten bouwen in combinatie met mechanische ventilatie. Resultaat dat de geluidsproductie en geluids absorptie binnen de wettelijke grenzen lagen. Er zijn wat handigheden nodig om geluid te beteugelen (massa, rosonantiedemping en onderbreken van de golven). Als je meer wilt weten mag je me bellen 06 14911050. Groet Ben, BK-Binnenklimaat.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door