BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de Cobouw van vrijdag 27 april stond een artikel over een Alzheimerwoning. Dit is een woning die ontwikkeld is door het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor  het Technisch Installatie Bedrijf (Otib) in samenwerking met de stichting Alzheimer Nederland. De bedoeling is om dementerende mensen langer in hun eigen woning te laten wonen.  

Het is een prachtig ontwerp en de techniek is super. Gaan we echter niet voorbij aan het menselijke aspect? Uit ervaring weet ik dat het voor de partner bijna onmogelijk is om het vol te houden. Het kan natuurlijk, maar wanneer ga je er als partner aan onderdoor?

De vraag is of je het ontwerp/de techniek in een woning moet toepassen of in een tehuis?

Weergaven: 539

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In brabant wordt veel geld gestoken in innovatieve ideeën om de ouderdomsziektes naar een lagere lijns zorg terug te brengen. Alles gericht op het terugdringen van toekomstige kosten door de vergrijzing. Voor dementie blijkt deelnemen aan de maatschappij en het wonen in een herkenbare omgeving positief bij te dragen aan een vertraagde ontwikkeling van de ziekte. (ik ben geen arts) Een dergelijke woning zou voor dit laatste een invulling kunnen zijn, al kan ik de kosten/baten analyse niet goed inschatten t.o.v. kleinschalige zorg.  In Uden ben ik bezig om een concept uit te rollen waarbij de mensen uit de wijk in een oude wijkschool gaan wonen waarbij de activiteiten gericht zijn op herkenbare plekken in de wijk. Misschien kan je aan de woningen ook nog activiteiten koppelen. Succes.

Met alle verwarringen in het hoofd lijkt de vertrouwde omgeving nog een beetje stabiel. Dit heb ik ervaren met mijn vader die wij - met 5 jaar mantelzorg - tot het laatste toe thuis hebben kunnen houden. Wanneer hij 'de weg kwijt' was waren het de vertrouwde punten waarmee je hem 'weer thuis bracht'.

Volgens mij is het een groot probleem voor dementerenden wanneer ze (noodzakelijkerwijs) moeten verhuizen. Om langer in de eigen woning te kunnen blijven is vooral een goede begeleiding noodzakelijk. Veel van de genoemde ongemakken en de technische 'oplossingen' zouden niet nodig zijn met de juiste (uiteindelijk 24uurs) zorg van de dementerende.

Door vroegere zelfstandige activiteiten geleidelijk aan te vereenvoudigen en met meer begeleiding te doen en door een vaste structuur te bieden, met een actieve dagindeling, behoud de dementerende zijn waardigheid en gaat minder dolen. Een dementerende die binnen gehouden wordt krijgt te weinig prikkels, te weinig daglicht en frisse lucht en zijn horizon zal sneller verkleinen.

Als architect zou ik streven naar een gebruiksvriendelijke woning, met zo min mogelijk psychische en fysieke drempels, maar ook met niet te veel nieuwe technieken.

Ad, 

Op zich vind ik het een hele prestatie om iemand met alzheimer vijf jaar met mantelzorg een goed thuis te kunnen bieden. Mijn vader ging 's nachts op zoek naar zijn legerspullen, want hij moest dienst in. Hij liep weg van zijn huis dat hij met eigen handen heeft gebouwd omdat hij naar huis (ouderlijk huis dat al jaren geleden gesloopt is) toe moest. Hij was niet thuis in zijn eigen huis. Opsluiten is ook niet de remedie, want hij zou door roeden en ruiten gaan. De dagopvang ging ook niet meer en dan vraag ik mij af wat is handig. Met techniek kun je het menselijke aspect niet vervangen. Aan de andere kant begrijp ik uit jouw reactie en die van Etienne dat techniek en herkenbare punten wel helpen. 

Dag Eric,

De constante factor in de reacties is dat de ene situatie de andere niet is. Ik vind de technische ontwikkelingen fantastisch en zeker als dat dementerende mensen langer thuis kan laten wonen maar in antwoord op je vraag, zou ik het echter niet zien als of/of maar en/en. Techniek moet faciliteren en het moet niet het doel worden om mensen te dwingen langer thuis te wonen of andersom te dwingen te verhuizen. 

Hieraan gerelateerd heb ik me trouwens ingeschreven voor het internationale congres "Dementievriendelijke architectuur en inrichting" op 24 mei in Mechelen. Is misschien voor jou ook interessant.

Bij de woningen voor die mensen,
 moeten de deuren veel breder zijn dan de standaard.
Als een rolstoel of een wasmand verplaatst moet worden moet dat zo makkelijk mogelijk gaan.
En niet zijwaartse stap verplaatsing om de deur door te gaan of krassent rolstoelen door een smalle opening duwen.
Als het huis voldoende groot is wordt de dementie minder.
Als het huis onvoldoende groot is wordt de dementie meer.
(10 jaar ervaringsdeskundig.)

Ik vind de reactie van Ad wel tekenend. Het gaat denk ik niet om het feitelijk thuis wonen, maar of mensen zich thuis voelen. Waar dit is maakt niet uit. De techniek moet ten alle tijden dit gevoel van thuis ondersteunen. Als de techniek er voor zorgt dat familieleden onder druk komen te staan, dan zal dit er ongetwijfeld voor zorgen dat het thuis gevoel vermindert. De vraag is dan hoe je dit thuis gevoel alsnog kunt vergroten.

De ontwikkelingen in de techniek en zorg gaan zo snel, dat het voorspellen van de beste oplossing voor de toekomst niet mogelijk is. Door woningen te bouwen die geschikt zijn om aan te passen aan de nieuwe inzichten, waarbij de installatietechniek voorlopig nog leidend zal zijn kan ook ingespeeld worden op nieuwe wensen. wij hebben met diverse partners concepten (met tweeschalige constructies voor het aanbrengen van leidingen) ontwikkeld. Wij presenteren dit graag aan geinteresseerden. Meer info www.slimlinebuildings.com



jacques serle zei:

Ik ben soie-so tegen buitenlanders.

maar in dit geval kunnen we er nog veel van leren, hoe zij hun ouders opvangen

in bijvoorbeeld een longhouse - indonesie

Zij doen het beter en wij sukkels geven er ontwikkelingsgeld aan.

gewoon de bestaande woning zo snel mogelijk verbouwen tot dat deze geschikt is

en niet eens een vergunning afwachten anders zelf alzheimer simuleren

alles moet toch alles kosten liever ten koste van de maatschapij dan het betreffende individu.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+