Discussie gestart op BouwProfs op Linkedin door Harry Pape, Archaeological Consultant at ArcheoLogic:
"Wie van u heeft wel eens te maken gehad met archeologie als bouwconditie in de ruimtelijke ordening? En wie van u zat geregeld met de handen in het haar bij het proberen te managen van een dergelijk ongrijpbaar lijkend aspect van uw proces? Of u nu een projectontwikkelaar bent of de ontwikkelende tak van een gemeente, het is raadzaam om archeologie zo vroeg mogelijk in het bouwproces mee te nemen teneinde vertraging op een later tijdstip te voorkomen.
De Monumentenwet van 2007 maakt archeologie tot een verplichte ruimtelijke conditie, vergelijkbaar met die van milieu. Initiatiefnemers van bouw- of ontwikkelingsprojecten moeten voor eigen rekening en risico zogeheten behoudenswaardige archeologie veiligstellen. Dat kan leiden tot hoge kosten en aanzienlijke projectvertraging.
Het traject van de Archeologische Monumenten Zorg (AMZ) bestaat in principe uit drie fasen: inventarisatie, selectie en beheersing. De inventarisatiefase omvat het bureau-, boor- en proefsleuvenonderzoek. In deze fase wordt de eventuele aanwezigheid van archeologische waarden in een plangebied verkend, gekarteerd en eventueel gewaardeerd. De bevoegde overheid (vaak de gemeente) besluit vervolgens of er behoudenswaardige archeologie aanwezig is. De initiatiefnemer besluit vervolgens welke beheersmaatregel hij wil toepassen op deze waarden, in overeenstemming met zijn bouwplannen. Dit is uiteraard een summiere uitleg, maar het toont kort welke stappen doorlopen moeten worden.
Voor het uitvoeren van archeologisch veldwerk zal u een uitvoerende partij nodig hebben. Het contracteren van een erkend archeologisch uitvoerder kan zowel direct gedaan worden, alsook via een archeologisch adviesbureau. Om sturing en transparantie te houden in het archeologisch proces zijn correct contracteren, aanbesteden en directievoeren mijns inziens van vitaal belang. Dit is natuurlijk echter een mening die gebaseerd is op mijn eigen ervaring als archeologisch adviseur en directievoerder.
Hoe gaat u in uw ruimtelijke ontwikkeling om met archeologie? Is dit aspect tot nu toe steeds gesmeerd verlopen, of kan u het woord 'archeologie' onderhand niet meer horen? Wellicht heeft u er nog nooit mee te maken gekregen, maar is dit in de afzienbare toekomst wel mogelijk?
Ik ben benieuwd naar de reacties!"