BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouw je mee aan het BouwProfs eBook “duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.”?

Zoals je dagelijks op BouwProfs kunt lezen, houden we op BouwProfs ons regelmatig bezig met het thema duurzaamheid. Duurzaam bouwen was een aantal jaar geleden nog een mooie trend, inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken in het bouwproces.

50 praktische duurzaamheidstips
Om duurzaamheid nog dichter bij collega bouwers (en daarmee bij de consument) te krijgen, brengt BouwProfs in het 1e kwartaal van 2013 een eBook uit rondom dit thema. In ons eBook ‘duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.” komen 50 tips van bouwprofs te staan waarmee een ieder direct aan de slag kan. Geen ingewikkelde materie, maar juist laagdrempelig zodat een ieder kan lezen en kan zien dat duurzaamheid in het bouwproces eenvoudig toe te passen is, en ook nog leuk is om te doen.

Een eBook is te vergelijken met een gewoon boek, maar dan in digitale vorm. Het voordeel hiervan is dat een ebook simpel en gratis te verspreiden is. Men kan het downloaden, doormailen en verspreiden via sociale media.

Op BouwProfs houden dagelijks duizenden bouwprofessionals hun kennis actueel. Wij gaan ons eBook uiteraard op gepaste wijze promoten, dus voor jou een mooie kans jouw expertise onder de aandacht te brengen van een groot en gepast publiek.

Toon jouw expertise en deel jouw tip!
Heb jij ook een duurzaamheidstip die jij wilt delen met jouw bouwcollega’s en consumenten in Nederland? Deel hem dan op BouwProfs. De 50 beste tips worden opgenomen in ons eBook, uiteraard onder vermelding van jouw naam en bedrijfsnaam.

Omschrijf jouw duurzaamheidstip svp zo volledig mogelijk op BouwProfs via deze discussie, en reageer in het onderstaande reactievak.

Weergaven: 4476

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Kijk ook eens wat je met een bestaand gebouw kan doen of hergebruik van bouwmaterialen. 

Wordt het e-book een opsomming van 50 praktische tips of kunnen we het één en ander nog "opleuken" aan de hand van illustraties en / of voorbeeldprojecten?

Indien gewenst kan ik wel wat aanleveren .....

Houdt bij de keuze van het verwarmingssysteem vooral rekening met wat de toekomst nog brengen gaat. Hierin past nu al vaak de keuze voor een Laag-Temperatuur afgiftesysteem, maar let hierbij vooral op de ontwerpvoorwaarden en bijkomende aandachtspunten van een dergelijk systeem.

We zullen in toenemende mate energie trachten te besparen door te gaan verwarmen met laagwaardige energiebronnen of energie-opwekking met een zo laag mogelijke temperatuur. Het afgiftesysteem moet daar nu dus al op uitgelegd worden, immers is het prettig als de warmte-opwekker van nu over pakweg 15 jaar vervangen kan worden voor een dan gebruikelijke duurzame techniek.

Bij de Laag-Temperatuur afgiftesystemen gaat niet alleen de aanvoertemperatuur verder omlaag, ook de retourtemperatuur komt steeds dichter bij de aanvoertemperatuur te liggen, ofwel wordt de verschiltemperatuur kleiner. Om dan toch de energie te kunnen verplaatsen zal er een groter volume rondgepompt moeten worden. Daarom is het dus raadzaam om  transportleidingen met grote doorlaat aan te laten leggen. Over het algemeen zal dit geen grote meerinvestering geven dus adviseer ik dit nu al te eisen of voor te schrijven. Probeer hierbij zoveel mogelijk ongewenste doorlaatvernauwingen van sommige verbindingstechnieken te vermijden, deze kosten onnodig veel pompenergie.

Hallo Richard,

"opleuken" aan de hand van illustraties en voorbeeldprojecten mag uiteraard! Je kunt deze posten in deze discussie of desgewenst mailen naar info@bouwprofs.net

Groet, Michel Eek


Richard Muller zei:

Kijk ook eens wat je met een bestaand gebouw kan doen of hergebruik van bouwmaterialen. 

Wordt het e-book een opsomming van 50 praktische tips of kunnen we het één en ander nog "opleuken" aan de hand van illustraties en / of voorbeeldprojecten?

Indien gewenst kan ik wel wat aanleveren .....

Hallo Michel,

Moet er wel even wat werk voor verrichten, zal deze week niet meer lukken, maar zal volgende week mijn bijdrage naar je mailen. Bedankt voor je reactie en de beste wensen.

Hallo Richard,

Geen probleem, volgende week is prima. Ook jij de beste wensen!

Richard Muller zei:

Hallo Michel,

Moet er wel even wat werk voor verrichten, zal deze week niet meer lukken, maar zal volgende week mijn bijdrage naar je mailen. Bedankt voor je reactie en de beste wensen.

Gebruik bij renovatie, restauratie en nieuwbouw een damp open stucmortel, die vocht reguleert en zorgt voor o.a. een aangenaam en gezond binnenklimaat (vitaliserend), en daarnaast warmte-isolerend is. Zowel voor binnen- als buitenmuren geschikt.

Simon van Wonderen

simon.van.wonderen@vitapore.nl

Gebruik in de nieuwbouw houten begane grondvloeren met het TONZON systeem in plaats van betonvloeren met EPS isolatie. Onderzoek>>  van het NIBE wijst uit dat beton met EPS het milieu meer dan 10 keer! zoveel belast als een houten vloer met TONZON. Daarbij is nog niet meegewogen dat een nieuwbouwhuis met TONZON gedurende zijn levensduur veel minder energie nodig heeft dan een woning met EPS.
Terwijl bewoners met houten vloeren geïsoleerd met TONZON aangeven tevreden te zijn (zie diverse  interviews PDF>> en discussies o.a. op Linkedin>>), zijn mensen met een beton vloer dat niet echt. Veel mensen die een nieuw huis hebben laten bouwen en geen vloerverwarming hebben gekozen, blijken daar later spijt van te hebben. Hebben ze wel vloerverwarming dan is de kruipruimte meestal te warm, het energieverbruik te hoog en het verwarmingssysteem te traag. Uit onderzoek>>  blijkt ook dat woningen met een lage EPC meer energie verbruiken dan ze eigenlijk zouden mogen en hebben ze vloerverwarming dan is het verbruik nog hoger.  Veel mensen in nieuwbouwwoningen kiezen er daarom voor alsnog TONZON aan te laten brengen. De een uit het oogpunt van comfortverbetering de ander uit het oogpunt van energiebesparing. Waarom dan niet direct gekozen voor een houten vloer met TONZON?

Word het een e-book met duurzame praktische tips of een verkapte reclamefolder voor leveranciers?

Het wordt zeker geen verkapte reclamefolder Richard, het gaat echt om duurzame tips door bouwprofessionals gegeven. Zoals gezegd gaan we straks de beste onafhankelijke tips verzamelen en publiceren. Het is uiteraard wel mogelijk om in het ebook te adverteren, zoals dit bij gewone magazines ook kan. Maar deze advertenties zullen 1. schaars zijn en 2. duidelijk herkenbaar voor de lezer.

Zonder advertorials te gebruiken is (goed) isoleren in het algemeen natuurlijk een zeer belangrijke factor.

Dat stelt mij gerust, ik zal proberen een zinvolle bijdrage te leveren .......

Andre Letsch zei:

Het wordt zeker geen verkapte reclamefolder Richard, 

Duurzaam en ecologisch bouwen lukt niet met een tip, het gaat om de samenhang van alle keuzes, het één en ander aan voorbeelden zijn al genoemd, vele daarvan zijn afhankelijk van de specifieke situatie op de locatie.

Het is natuurlijk van belang om goed te isoleren en om goed te ventileren, gebruik te maken van zonnewarmte én voorkom oververhitting in de zomer. De vijftig tips moeten een onderlinge samenhang hebben anders levert het nog geen duurzaam gebouw op.

Leven in een huis is een gecompliceerd proces en niet zo gemakkelijk te voorspellen als een chemische reactie. Mensen doen gewoon hun ding en vragen zich niet altijd af wat dat betekent voor de warmtehuishouding van het gebouw. Toch moeten we naar zo zuinig mogelijke gebouwen toe. 

Woningen en hun installaties moeten zodanig ontworpen zijn, dat mensen hun ramen en deuren open kunnen zetten als zij dat willen, op die manier wordt een huis leefbaar (ook dat maakt een huis duurzaam). Een huis is geen thermosfles.

Steeds vaker zie ik dat balansventilatie met warmteterugwinning toegepast wordt in woningen om de warmtevraag terug te dringen.

Bewoners gaan echter anders met de installatie om dan de bedoeling is (en weg is het voordel). Sommigen zetten het apparaat uit want hij maakt te veel herrie of ze vergeten het onderhoud. Indien decentrale ventilatie met WTW toegepast wordt kan per ruimte beter ingespeeld worden op de behoefte, het is gemakkelijker in onderhoud én er zijn geen lange kanalen nodig.

We besteden nu nog veel aandacht aan het bereiken van o-energie gebouwen, als we dat bereikt hebben zullen we moeten werken aan 0-materiaal gebouwen. Een 0-materiaalgebouw wordt haalbaar als we nagroeibare materialen gebruiken. Stro-leem bouw is een voorbeeld, na gebruik van het gebouw kan je het bouwmateriaal uitstrooien en het composteert. Klei is in Nederland een nagroeibaar product, maar in Zwitserland veel minder. Is dit een onmogelijk idee? het valt wel mee. Het pantheon in Rome staat er al 2000 jaar, milieuvriendelijk bouwen kan dus wel. Het idee van 0-materiaalgebouwen heb ik van Michiel Haas van TU-Delft hij weet daar veel meer van dan ik.

succes,

Guus Cladder

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+