BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hermen Jansen is bouw consultant. Op BouwProfs stelt hij de volgende vraag:

Hoe zit het ook alweer met het warmteverlies door een dakvenster (horizontaal) t.o.v. het warmteverlies door een gevelvenster (verticaal). Wanneer een dakvenster en een gevelvenster een identieke U-waarde hebben (al dan niet inclusief kozijn), is de transmissie identiek. Toch gaat er door het dakvenster voor mijn gevoel meer energie verloren vanwege straling.

Hoe wordt deze warmtestraling van het dakvenster naar de hemelkoepel in de calculatie van de warmtehuishouding van een gebouw meegenomen? Er uiteraard even vanuit gaande dat niet alle uitstraling door coating geblokkeerd wordt.

Kunt u Hermen helpen aan het juiste antwoord? Reageer dan in deze discussie.

Weergaven: 1086

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Er gaat meer energie verloren door conductie en convectie bij een horizontaal dakvenster (indien het buiten kouder is dan binnen). Niet persé door straling.

Daarom kan de U-waarde gemeten worden in horizontale, verticale en 45 graden stand van een (deel)constructie.Hierin zijn dan ook duidelijke verschillen waarneembaar. Daarnaast is het dan ook nog van belang aan welke zijde de warmte wordt gegeven. Het relatieve aandeel van deze stand op een volledige berekening van een huishouding lijkt mij niet altijd de moeite.

Dag Herman,

 

Je gevoel is onjuist.

Er gaat m.i. niet meer energie verloren door straling.

Toch is het vaak wel zo dat er door een dakvenster meer energie verloren gaat dan door een gevelvenster.

Dit komt door de eenvoudige reden dat een dakvenster zich in een wat hoger deel van de woonruimte bevindt, waar de luchttemperatuur al snel wat hoger is dan op het niveau van een gevelvenster.

Dus een grotere deltaT = meer warmteverlies.

Maar of hier reëel mee kan worden gecalculeerd is een ander verhaal.

Lijkt mij te marginaal.

 

Groet Frank

 

ik zou nog willen toevoegen dat, vooral bij heldere hemel, de hemelkoepel een veel lagere temperatuur heeft dan de gebouwde omgeving, en dat dus het (stralings)temperatuurverschil tussen horizontaal (dakraam) en vertikaal (gevel) aanzienlijk kan zijn. Dit is hetzelfde fenomeen waardoor 's morgens je auto onder het ijs kan zitten terwijl het 's nachts niet heeft gevroren (vooral in de herfst). 

Door straling gaat er dan dus wel degelijk meer warmte verloren volgens mij. 

 

Beste allemaal,

Deze energiediscussie verdient een betere context omdat er nu de indruk kan ontstaan dat er door een dakraam meer energie verloren gaat dan door een verticale raam. En dat is onterecht!

Alle energie door een dakraam dient ter beschouwing te staan en dus niet alleen verliest maar ook winst.

De energiebalans gaat over de som van de hoeveelheid warmte energie die een raam verliest en wint. Dat is op het zuiden altijd beter dan op het noorden -> daarnaast komt er gemiddeld 3 x zoveel zonnewarmte door een dakraam (45graden achteroverhellend) binnen als je dit vergelijkt met een verticaal raam.

De energieperformance gaat over de som van de hoeveelheid energie die een raam verliest en wint waarbij ook gekeken wordt naar verlichten, koelen en ventileren. Als je dit allemaal in ogenschouw neemt dan zijn achteroverhellende ramen bijna altijd energycontributers. Via de volgende link wordt het een en ander dudielijk gemaakt over de real time energiebalans van een proefwoning in Duitsland (ben benieuwd naar de reacties :-)):

http://www.velux.com/sustainable_living/model_home_2020/lichtaktiv_...

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+