BouwProfs

De bouw online verbonden.

BouwProfs stelling: Kabinet moet de bouw opnieuw te hulp schieten!

Aannemersfederatie Nederland en FNV Bouw trekken aan de bel naar aanleiding van de laatste bouwproductiecijfers, zo staat deze week te lezen op cobouw.nl.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week een krimp in het derde kwartaal van 7,9 procent. Dat is minder dan in de kwartalen ervoor, maar nog altijd een daling van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voorzitter Henk Klein Poelhuis van de brancheorganistatie roept premier Rutte op de bouw alsnog aan te wijzen als een van de economische topgebieden voor komende jaren.

Structurele deeltijd-WW
Voor FNV Bouw maken de cijfers andermaal duidelijk dat de crisis in de bouwsector nog lang niet voorbij is. Vakbondsvoorzitter John Kerstens blijft daarom hameren op de noodzaak van maatregelen vanuit de overheid. Hij denkt daarbij onder meer aan "een goede structurele deeltijd-WW, dan wel een verlenging daarvan, en een langere periode van een lager btw-tarief op onderhoud en verbouwingen".

De BouwProfs stelling van deze week luidt: 

Het Kabinet moet de bouw opnieuw te hulp schieten!

Wij horen graag uw reactie op onze stelling, dus laat uw mening horen in deze discussie.

Weergaven: 315

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

YES !
De 6% regeling zou algemeen moeten gelden dus ook over materialen en niet alleen over de arbeid, dat geeft alleen maar rompslomp.
Mee eens,
- deeltijd WW is maar een klein deel van de oplossing
- hoe om te gaan met alle zelfstandigen professionals (ZZP'ers) die zonder werk zitten
- meer ruimte voor vrije sectorwoningen, projectmatige bouw stagneert eerder daar er een groot deel verkocht moet zijn voordat men kan starten.
- enz.
YES.

HET KABINET MOET DE BOUWSECTOR ZEKER TE HULP SCHIETEN!!!
Mijnsinziens moet het huidige kabinet niet uitsluitend de bouwsector te hulp schieten, maar er dienen juist finacieel stimulerende maatregelen genomen te worden. Wat dacht u van het beperken van het reserveren van geld bij banken. Hierdoor krijgt geen ontwikkelaar geld meer vrij voor nieuwe projecten. Aangezien de stagnatie in de ontwikkelsector nog steeds aanzienlijk is komen er voorlopig ook geen nieuwe projecten meer bij in de bouwsector.

Beginnen bij het begin !
Wellicht is de oplossing om op te houden om voor/met steeds lagere prijzen te werken. De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op omzet in de sector. Lagere prijzen geeft minder omzet en dus krimp. Tevens zorgt het ervoor bedrijven steeds minder liquide worden en dus geen nieuwe projecten starten en/of dat de betalingstermijn oploopt wat wantrouwen brengt in de sector onderling. Tevens zorgen de lager prijzen ervoor dat er kwaliteitsverlies optreed, wat op lange termijn zeer schadelijk is voor de sector.

Een groot deel van het probleem ligt mijns inziens bij de banken die erg op zichzelf gericht zijn en waar nog veel geld verdient wordt ten koste van zowel goed renderende bedrijven (lage rente want geld is al goedkoop voor banken) als bedrijven die het even zwaar hebben(hoge rente want het risico is groot). Ze zijn vergeten dat ze een dienstverlenende taak hebben. Een btw verlaging lijkt mij geen goed idee gezien het tekort aan staatsinkomen wat er al is. Het is moeilijke materie maar de prijs zal naar een behoorlijk niveau moeten, er wordt momenteel gewoon te weinig geld verdient in de sector, hierdoor komt de daling. Het kabinet zou zich moeten richten op goedkoper maken van geld voor bedrijven zodat bedrijven weer liquide worden.
Het ziet er naar uit dat er weer allerlei symptoombestrijdingsmaatregelen op de bouwsector af komen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Zolang de eindgebruiker weinig tot niks in de melk te brokkelen heeft in de bouwsector zal het zure melk blijven.
Ben het zeer zeker met deze stelling eens, maar ik roep vanaf het begin van de crisis al dat het kabinet de bouw te wijnig helpt.
De banken hebben de crisis veroorzaakt, daar hebben ze miljarden in gepompt.
En die zelfde banken houden nog steeds de knip dicht, waardoor ook de bouw weer onder lijdt!
En de regering heeft nog veel te wijnig voor de bouw wereld gedaan, en dat terwijl toch een belangrijk deel van de economie op de bouw draait!
Ik ben het hier helemaal mee eens! Ik heb de crisis in de jaren 80 ook aan den lijve ervaren en toen gemerkt dat de premia A en B woningen de bouw voor een deel vlot hebben kunnen trekken en ook voor de starters een uitkomst boden. De regering zou een dergelijke maatregel nu weer moeten overwegen!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+