BouwProfs

De bouw online verbonden.

Waardeloze insteek EMISSIEHANDEL investeren in energieneutraal lijkt me beter.

We moeten de co2 reduceren volgens het kyoto-verdrag. Als we zo door gaan lopen we achter de feiten aan, ook de regering moet zijn verantwoording nemen. Geen belastingvoordeel meer op leeg vastgoed schandalig gewoon op deze manier verandert er niets of het vertraagt. 

menselijke behoeften
Volgens mij moeten we het zoeken in de hoek van gevoelsmatig vervullen van de menselijke behoeften (er zijn hierin een aantal aannemelijke methodieken ontwikkeld). Mensen gaan hun gedrag pas veranderen als daar óf meer plezier tegenover staat óf meer pijn. Dat laatste werkt overigens (helaas) wel drie keer zo sterk. Met andere woorden: er moet vaak eerst iets ergs gebeuren willen we ons gedrag veranderen en meer duurzaam energiezuinig bouwen.

Niet alleen ratio maar ook gevoel
De basisbehoefte aan zekerheid is de oorzaak van het vasthouden aan traditionele bouw. Samen met deze behoefte kan de paradoxale behoefte aan nieuwe uitdaging (spanning) worden vervuld. En zo zijn er nog een aantal behoeften waarbij sociale verbondenheid en zich speciaal willen voelen er ook weer twee paradoxale behoeften zijn. Als deze behoeften zijn bevredigd komen we bij de behoefte aan zichzelf ontwikkelen en bijdragen aan (een betere wereld).

Kortom: het is niet alleen de ratio die hier regeert maar vooral het gevoel dat hiermee gepaard gaat. Als we massaal inzetten op de eerste stap zekerheid en op veel minder complexe bouwwijzen en afhankelijk zijn van allerlei installaties (er gaat nl. nogal veel mis in de bouw wat het vertrouwen bepaald niet vergroot), dan zien we ook de voordelen (plezier) en keert het tij. Dus kiezen voor eenvoud (volksarchitectuur), meer ambacht terugbrengen (dichter bij de mens blijven), en vooral focussen op plezierige gevoelens van het duurzaam bouwen.

Weergaven: 583

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Richard.

Helemaal mee eens. Er zou eens vaker vanuit een ander zichtpunt naar bouwen gekeken moeten worden.

Er zijn zoveel meer mogelijkheden om duurzaam te bouwen en gezond/duurzaam te leven.

Dit wil ik van harte ondersteunen.

In Gezond Bouwen en Wonen nr. 1 t/m 4 van dit jaar is een 4-delige artikelenreeks (Bouwen met voorzorg) opgenomen die vertelt hoe de VIBA (Vereniging voor Integrale Biologische Architectuur) hier voor pleit. Behalve om Bio-logisch gaat het ook om Bio-ethiek gericht op gezondheid en welzijn van de mens en zijn omgeving.

Naast mij te verdiepen in het interessante onderwerp CO2 emissiehandel voor de vastgoedsector heb ik enorm veel lol aan het verduurzamen van mijn huis. Een jaar geleden een woning uit 1990 gekocht met een B label. Vorige maand is de installatie van collectoren in gebruik genomen. Heb mijn 1000l buffer al op 47 graden gekregen en de collectoren haalden al 92 graden. Erg leuk om na het werk even te kijken hoeveel er thuis geproduceerd is.

Sinds vrijdag doet ook mijn CV haard het. Gezellig een blokje hout in de haard en de temperaturen op de computer om de paar minuten bekijken. Prachtig werkt dat. Eerst wordt het water in de kachel op gewarmd, boven de 60 graden begint het systeem van de haard rond te pompen. Geleidelijk laat de pomp meer water in de buffer stromen zonder de haard teveel af te koelen. Ik kreeg de buffer gisteren op 60 graden nadat deze door de collectoren op 33 graden was gebracht.

Komende maand ga ik aan de gang met het ventilatiesysteem en wordt de dakkapel met 3 laags glas geplaatst. Elke maand weer een stapje richting energielevering.

Eens dus dat verduurzamen erg leuk is. De terugverdientijd van 7,5 jaar boeit niet. Het is harstikke leuk om het gasverbruik en electraverbruik telkens een stap terug te brengen.

Ik visualiseer de koppeling van windpark met een gebouw op basis van meetdata. Is dat interessant om ergens uit te proberen?

Er zijn meerdere Egbert Bouwhuis  `Bouwhuizen`

klopt dat?

@Jacques: Ja dat klopt, hoezo de vraag?

jacques serle zei:

Er zijn meerdere Egbert Bouwhuis  `Bouwhuizen`

klopt dat?

Interesse in visualisering heb ik.

de koppeling . . . . . naar nadere informatie ontbreektEgbert Bouwhuis zei:

@Jacques: Ja dat klopt, hoezo de vraag?

jacques serle zei:

Er zijn meerdere Egbert Bouwhuis  `Bouwhuizen`

klopt dat?

Beste Jacques,

Ik had het even gemist, maar beter laat dan nooit.

Nadere informatie: GPX in Arnhem. Wij leveren maatwerk gebaseerd op meetdata.

Mvg

Egbert Bouwhuis

jacques serle zei:

Interesse in visualisering heb ik.

de koppeling . . . . . naar nadere informatie ontbreektEgbert Bouwhuis zei:

@Jacques: Ja dat klopt, hoezo de vraag?

jacques serle zei:

Er zijn meerdere Egbert Bouwhuis  `Bouwhuizen`

klopt dat?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+