BouwProfs

De bouw online verbonden.

De eigenaar van deze woning heeft het ongetwijfeld tijdens de afgelopen storm erg zwaar gehad met de afvoer van overtollig hemelwater. En als we kijken naar de overloop heeft de eigenaar in kwestie het al langere tijd zwaar tijdens slecht weer.
De noodoverstort op deze foto doet op zich prima zijn werk en voorkomt dat hemelwater via het dak ergens naar binnen komt of dat de dakbelasting teveel wordt. De signalerende functie dat het water niet meer via de geëigende weg het dak verlaat geeft inderdaad aan dat de uitlopen verstopt zijn of dat er ergens een verstopping in het gehele hwa systeem zit. Dat probleem zal aangepakt moeten worden om een waterballet te voorkomen.


HWA en noodoverloop niet op dezelfde hoogte plaatsen

Wat verder opvalt op deze foto is de plaats van de hwa, deze zit op dezelfde hoogte als de noodoverloop. Een niet wenselijke situatie. De plaats van de overstort is wel goed. Het is namelijk belangrijk dat je direkt merkt dat je hwa verstopt zit, zodat je daar zsm iets aan kunt doen. Plaats daarom de spuwer boven een raam of deur. Een raam verdient de voorkeur. Het is aan te raden een stadshwa aan te sluiten met een vergaarbak. Dan vermijd je ook teruglopen. Het verdient verder sterk aanbeveling om noodoverstorten niet aan te sluiten op de hwa. Bij terugtredend water is de ellende niet te overzien.

Geef water de ruimte

Bouwkundige Godfried Joosten pleit in de BouwProfs Linkedin groep voor een andere benadering van hemelwater. 'Geef water ook op eigen terrein ruimte in het ontwerp. Wat is er mis mee als je tuin of openbaar groen na een hoosbui een tijd onder water staat? Waterschappen werken dit nu uit op regioniveau. Uiteindelijk is het makkelijker om met de natuur mee te werken.'

Klimaatverandering vraagt om herijking rekennormen

Frank van den Aardweg komt als bouwkundige regelmatig problemen tegen met hemelwaterafvoer, zowel via leidingwerk als door spouwen. Zijn conclusie is dat de vochtproblemen door hemelwater vrijwel altijd door de uitvoering komen. Volgens Frank wordt het binnendringen van water via de spouw en maaiveld onderschat. Hij pleit ervoor om de rekennormen omhoog te halen omdat de oude normen voor waterafvoer niet langer valide zijn. 'Meer water zullen we wellicht niet krijgen in de toekomst, maar wel hevigere en intensere buien door de klimaatverandering' aldus Van den Aardweg. 'Dat vraagt om een herijking.'

Bouwkundig adviseur Hans van Leeuwen voegt daar aan toe dat bij een herijking van de rekennormen ook de overige overige aanwezige infrastructuur, b.v. hoofdriool en buizenstelsel, hierop moet aansluiten. Van Leeuwen: 'Dit zal bij al aanwezige infrastructuur niet het geval zijn waardoor een tijdelijke berging of overloop op openbaar gebied gerealiseerd zal moeten worden'.

Correcte afvoer hemelwater verantwoordelijkheid van gebouw eigenaar

Directeur Speciale Projecten bij Hurks Bouw Frans van den Broek vindt het een hele uitdaging om binnenstedelijk hemelwater op de correcte wijze af te voeren. Frans refereert bijvoorbeeld aan de overstorten van platte daken, die feitelijk niet toegestaan zijn bij gevels die grenzen aan particuliere belendingen. 'Een eigenaar moet er wettelijk op toezien (Boek 5 BW art 52) dat het hemelwater afkomstig van zijn gebouw niet op iemand anders zijn erf afloopt. Hij zal de afdekking daarop moeten afstellen' aldus Van den Broek.

Bouwfouten zijn van alle tijden. Op BouwProfs laten we regelmatig voorbeelden uit de praktijk van alledag zien. Want van fouten kunnen we leren immers. Op onze BouwProfs Facebook pagina lieten we enige tijd geleden bovenstaande foto zien. Op basis van de reacties hebben we dit artikel gemaakt. Heb jij aanvullend tips? Laat het ons dan weten en reageer via deze discussie.

Weergaven: 9400

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het belangrijkste is al vermeld. Aanvullend:

- zorg voor voldoende afschot op platte daken, liefst > 20mm/m1

- zorg voor voldoende capaciteit van de afvoeren

  (de 'oude regel' van 100mm per 100m2 dakvlak was nooit een goed uitgangspunt)

- zorg dat de uitlopen waterdicht zijn uitgevoerd tot búiten de gevel, i.c.m. vergaarbakken

  (onverhoopte problemen beperken zich dan tot alleen de buitenzijde van het pand...)

- check regelmatig je dak op vervuiling en houdt het schoon

- er zijn bladvangers te koop die net boven het maaiveld in de regenpijp geïntegreerd worden

M.v.g. Jos van Bommel (Icopal)

   

"als we kijken naar de overloop heeft de eigenaar in kwestie het al langere tijd zwaar tijdens slecht weer."

dat vraag ik me af : aan de blaadjes  op de zeer schuine tegelhelling te zien is er nog niet eerder water geweest.

Jos : 100 mm ???

In de jaren '80 en '90 leefde de gedachte: 1 afvoer van 100mm is voldoende voor een dak van 100m2. Totaal ongefundeerd...!


Ron Reijnders zei:

"als we kijken naar de overloop heeft de eigenaar in kwestie het al langere tijd zwaar tijdens slecht weer."

dat vraag ik me af : aan de blaadjes  op de zeer schuine tegelhelling te zien is er nog niet eerder water geweest.

Jos : 100 mm ???

 

hoezo ongefundeerd ? (wat is dan juist en waar en wat is de norm dan wel? )  ik heb 2 x 80 mm diam. = ca. 100 cm2 op 127 m2 dak; 35 jaar nooit een probleem ondervonden.

Jos totaal ongefundeerd is niet helemaal waar, komt uit NEN 3215/NTR 3216. Maar die 100m2 is een maximum.

De NEN is Bouwbesluit aangestuurd en de formule voor de eenvoudige capaciteitsberekening vindt men ook terug in de dakdekkersboekjes, zinkzakboekjes en productdocumentatie van hwa's en goten.

Voor wie geen zin heeft om te rekenen kan als snelle vuistregel evt. aanhouden 1 hwa van ø80 per ruwweg 50m2 dan wel per 20m goot.

Dank Bas.

Klopt. Ik wilde aangeven dat de oude vuistregel wel eens (terecht) discussies gaf.                                    De nieuwe vuistregel is een veel veiliger uitgangspunt, zeker met de huidige en toekomstige verwachting van neerslag.

Het artikel op BouwProfs hebben we inmiddels aangevuld met commentaar van diverse leden die reageerden in de BouwProfs Linkedin groep.

Reactie van BuroBouwManagement Kuijer via de BouwProfs Linkedin groep:

Inderdaad, wij krijgen ook steeds meer de vraag hoe gaan we dit probleem te lijf, momenteel zijn we al heel ver bij een van onze projecten om infiltratie kratten te gebruiken met een overloop systeem. Dit gaat in overleg met gemeente en heeft zijn nut bewezen.

Reactie van Bjorn le Granse via de BouwProfs Linkedin groep:

Bij infiltratie kratten blijft natuurlijk ook de vraag of de formule waarmee de benodigde capaciteit wordt berekend is afgestemd op de intensiteit van hedendaagse regenbuien. Waar gaat het water naar toe op het moment dat het overloop systeem in werking treedt?

Reactie van Ron Reijnders via de BouwProfs Linkedin groep:

Bjorn, ik ben het met je eens bij een groot dakvlak heb je een flinke berging nodig maar eens zal de berging vol zijn. als je dan hebt besloten geen buisstelsel of andere oplossing aan te leggen kan het effect wel eens erger zijn.

Reactie van Niels Steenvoorde in de BouwProfs Linkedin groep:

Je kan hier zelf aan meewerken. Het Utrecht Landschap zorgt dat de bestrating weer verdwijnt.

Reactie van Walter van de Werken in de BouwProfs Linkedin groep:

Met moderne dakbegroeiingssystemen zijn gegarandeerde!! buffers te creëren; dus ook als het daktuinsysteem verzadigd is! Dit in tegenstelling tot de reguliere daktuinsystemen die uiteraard een goede bufferende werking hebben, maar bij verzadiging alleen vertragen, maar niet meer bufferen. 

In het kort houdt het in dat de daken permanent worden voorzien van een waterstand t.b.v. de beplanting (welke voor verkoeling en biodiversiteit en leefgenot zorgen). Als er een bui komt, wordt vooraf het waterpeil naar beneden gebracht ter grootte van de neerslag die valt. Vervolgens blijft deze neerslag weer in het systeem tbv de beplanting/stedelijke verkoeling! Hiermee wordt het huidige rioolstelsel enorm ontlast! 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+