BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe isoleer ik een buitenmuur zodanig dat deze een R heeft van minimaal 7 m2. K/W?

Hoe isoleer ik een buitenmuur, zijnde een spouwmuur, zodanig dat deze een R heeft van minimaal 7 m2.K/W (bij voorkeur een R van 9)?

Het idee is om de spouwmuur te vullen met PUR en vervolgens de buitenwand te voorzien van EPS isolatieplaten van minimaal 15 cm dik. Waar moet ik rekening mee houden?

Wim Cörvers heeft in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep deze vraag gesteld.

Weergaven: 4387

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het lijkt me dat als je zo hoog gaat zitten in je isolatiewaarde, de verwachtingen in de uiteindelijke besparing hoog zijn en daarmee het een en ander terugverdiend moet gaan worden.

Denk hierbij dan ook eens aan het verloop van de isolatiewaardes!! Erg leerzaam wat er op termijn van de isolatiewaarde overblijft.  Zeker PUR (ontgassen) kan misleidend zijn.

Het is ook hier al gezegd, maar kan niet genoeg bewust gemaakt worden; de uiteindelijke uitvoering van de werkzaamheden bepalen voor een aanzienlijk deel het resultaat(terugverdienen).

Ook al genoemd, dampopen/dampdicht;  moet ook consequent in gekozen worden, maar daar heb je volgens mij al enige ervaring in.

Hoe slanker je isoleert hoe makkelijker en beter de aansluitingen gemaakt kunnen worden en des te hoger het rendement van alles wordt. Bij onze oosterburen(en nog 5 andere West Europese landen) heeft men al meer dan 10 jaar zeer goede ervaringen met Vacuüm Isolatie Panelen in de (bijna) passiefbouw.  Hier nog relatief onbekend, maar de ervaring, kennis en kunde van sterk dunwandig isoleren is ruim voorhanden.

Antwoorden van Stan en Wouter zijn goed. Als er een (te) groot verschil bestaat tussen de nieuw geisoleerde muur en de rest van de woning (ramen, vloer, dak) dan is het economisch rendement van de investering lager dan wanneer de oppervlakten slechts 1 R verschillen. Er zijn verschillende soorten PUR op de markt, hoofdzakelijk te onderscheiden in vlokken PUR en gesloten cellen PUR. Dat laatste heeft een hogere isolatie waarde en is dampdicht (ventileren!) en geeft een druk opbouw in de spouw tijdens het vullen; je spouwankers moeten dan wel in orde zijn. Als je op de erg lange termijn kijkt zijn de CFK's van de PUR vulling minder belangrijk, maar ecologen zullen PUR hierom in princiepe ontraden.

Als je het buitenblad van de spouw verwijderd moet de resterende constructie natuurlijk wel sterk genoeg blijven tegen wind belasting en dergelijke en is er een bouwvergunning nodig. Wanneer je in Limburg of Groningen provincie woont heb je te maken met aardbevingen. De meeste doorzonwoningen zijn daar niet op gebouwd en kunnen grote schade oplopen, zeker als de buitenschil niet meer meewerkt in de sterkte. Wanneer je wel in een aardbevingsgebied woont kan je met het verwijderen van de buitenschil ook structurele versterking aanbrengen, daarna isoleren en afwerken.

Het middel is een Rc van 7m2K/W, maar wat is het doel?

Waarom je kiest voor ver doorgedreven isolatie geeft aan wat je belangrijk vindt.

Wil je zo veel mogelijk energie besparen? Kies dan een gebalanceerd isloatie'systeem', waarbij de wanden de vloeren, de gevelopeningen en de aansluitingen op gelijkwaardige wijze worden behandeld. Het heeft weinig zin om de gevel sterk te isoleren, als er nog steeds tweebladige beglazing in de kozijnen zit.

Wil je een bijdrage leveren aan het milieu? Kies dan materialen die eenvoudig herbruikbaar zijn of composteerbaar en in ieder geval geen gelamineerde producten. Twee ecologisch duurzame producten die onlosmakelijk met lijm zijn verbonden zijn nog steeds niet recyclebaar.

Afhankelijk van jouw situatie heb je nog veel meer keuzes. Meer raamopeningen op de zuidzijde, sterker isoleren aan de noordzijde. Investeren in installaties. Energie opwekken met PV-panelen of een grondbron.

Hoe dan ook veel succes met het project. Laat vooral weten hoe het resultaat is en of het bevalt.

Beste Wim,

Voordat ik je een juist antwoordt kan geven eerst een paar vragen.

-wat wil je precies isoleren? woning?soort gebouw? oudbouw? nieuwbouw?

-Wat en met welke installaties ga je de toekomstige(naar ik aanneem woning) verwarmen?

Dit i.v.m. met de bouwwijze die ik toepas waardoor een Rc van 10 gehaald wordt en tevens als doelstelling hebbende een zo hoog mogelijk comfort.

Wanneer je spouw gaat volblazen met Pur ben je dampdicht en moet je je binnenklimaat gestuurdt worden middels de installaties, niet echt comfortabel. Denk aan de regenjas die echt dicht is en niet ademt echt niet fijn dus...

Werk je middels mijn bouwwijze en pas je de ademende isolatie toe stijgt je comfort en wat is er fijner dan niet alleen goed geïsoleerd te zijn maar ook nog een heerlijk leefklimaat te hebben!!

dus ja wil je meer weten neem dan even contact met me op en mail naar info@bhbhetnieuwebouwen.nl

of kijk op mijn website; www.bhbhetnieuwebouwen.nl

vr.gr Bert Heerbaart

lekker veel reacties, nietwaar?

De lijkt erop dat iedereen het erover eens is dat je de spouw niet moet vullen: dat geeft teveel kans op vochtdoorslag. van binnenuit isoleren is prima mogelijk, als je zorgt voor een goede aansluiting op de overige constructies: bij de kozijnen zal een koudebrug ontstaan, die te beperken is met een hoogwaardige isolatie, bijvoorbeeld Bluedec, een Aerogel-isolatie. geeft al voldoende isolatie bij zeer geringe dikte. Een andere mogelijkheid is om een tweede stel kozijnen achter het originele raam te plaatsen.

zorg ervoor dat bij aangrenzende constructie de koudebrug beperkt wordt door de isolatie tegen de koudebrug door te zetten.

Isoleren aan de buitenzijde geeft veel minder kans op koudebrugproblemen, maar is vaak te ingrijpend.

Ik ben benieuwd naar de oplossing die je uiteindelijk gaat toepassen, groet, Philip

kurk?????????????? Ik dacht dat de kurken op wijnflessen verdwenen omdat er te weinig kurk is en dit bovendien een dure arbeidsintensieve grondstof is.

Beste Wim, als je weet hoe je buitengevel eruit moet komen te zien kunnen er meer gerichte tips gegeven worden, nu is het nog sterk afhankelijk van welke manier van isoleren je gebruik gaat maken. Mijn idee zou zijn om de buitengevel te slopen en dan de binnenmuren aan de buitenkant voorzien van isolatie en een afwerking, bv. met een stuclaag. Vergeet in ieder geval niet dat de kozijnen ook beter moeten gaan isoleren anders worden dit weer grote tochtgaten, door het grote isolatieverschil met de muren. Doordat de muren waarschijnlijk veel dikker gaan worden wordt het donkerder in huis vanwege de grote neggen. Misschien een idee om grote kozijnen te monteren.

Wim,

zoals bijna iedereen al opmerkt:

bij het "opdikken" van de buitengevel zal je altijd je "knooppunten" tegenkomen (aansluiting maaiveld - goot - in- en uitwendige hoeken - kozijnen).

het minste last zul je hebben van deze knooppunten als de buitenspouw gesloopt wordt (levert minimaal 130 mm ruimte op), als je dan een nieuwe geïsoleerde buitenmuur plaatst (bijvoorbeeld een geïsoleerde houtskeletbouwbuitenwand van ca 220 mm), dan kun je, afhankelijk van het toegepaste isolatie materiaal, redelijk eenvoudig een Rc van 7 halen. (zie renovatie de Kroeven in Roosendaal)

je doet er in ieder geval wel verstandig aan om de luchtdoorlatendheid van de gevel zoveel mogelijk te beperken, ventileren via de ramen en deuren, niet via de aansluitnaden.

in aanvulling op de overige antwoorden: je grootste winst haal je bij een integrale aanpak.

Wat ik mij in dit geval afvraag is welke investering gedaan moet worden om aan de gevraagde isolatiewaarde te kunnen voldoen en in hoeveel tijd terug verdiend kan worden, als het al terug verdiend kan worden.

 

Wim

Hier is duidelijk wat jou wensen zijn en we kunnen van alles aangeven, we kennen jou woning niet waar jij het over hebt. Er zijn in jou oplossing een aantal problemen, die je van te voren niet kunt overzien in prijs denk ik, dat is dan vooral rond de kozijnen, en wat ga je doen met de bestaande kozijnen, als je een Rc van 9 wilt hebben zal je hier denk ook wat aan gaan doen, zou dan denken de buiten muur te slopen en daar een ander iets van maken, je moet dan vooral letten op ook daar de details. Maar dat zal ik hier besparen, omdat op elk onderdeel vaak op verschillende manieren naar kan worden gekeken, het is niet even zo te vertellen, je weet dat je me mag mailen, we hebben al eerder contacten gehad, maar goed kijk eens naar een andere wand van hout en die prefab maken, maar kan ook in het werk nog, en verder is daar dan heel veel omheen dat je niet even verteld, ook niet welk soort wand van hout je moet gebruiken, en zeker niet welke isolatie, elk project heeft zijn eigen aanpak, en daar zijn veel factoren bij waar je dan ook aan moet denken.

Allemaal hebben we een duidelijk verhaal met een nog voor iedereen een onduidelijk eind.

zoals Rinus al aangaf, je zal eerst met elkaar alle zaken moeten overwegen er leiden immers meer wegen naar Rome. Derhalve is het moeilijk aan te geven wat de juiste keus is. hoe dan ook denk ik dat er zoals je kan zien veel mogelijkheden zijn en ongetwijfeld zit er de keus voor je bij die je past en die alleen jij kan invullen, immers is het budget hetgeen waar je naar moet handelen.

We zullen afwachten en zijn benieuwd naar je keus.!!

Gr. Bert Heerbaart

PUR is gif zie http://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/?textmenu=intro en je kiest nooit meer voor PUR.

zoek een bouwbioloog en die helpt je met het echt isoleren van je huis.

Pieter Hennipman

eco-wise

bouwbiologie

Pieter

Je kan veel vertellen hier en geloof veel, alleen met echt onderbouwde rapporten, die door de juiste instituten gemaakt zijn, dan mag je daar wat over zeggen 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+