BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwprof Edgar Westerhoven stelt in de BouwProfs groep op Linkedin zichzelf de volgende vraag:

Ik zie de factor geld steeds terug komen binnen de verschillende fora. Ik ben het niet eens dat het bij bouwen om altijd om de prijs gaat. Geld is een van de stuur variabelen. Je hebt ook nog organisatie, kwaliteit, informatie en tijd. Kortom je go-kit gotik gitko of hoe je wilt.

Een focus op prijs werkt beperkend op een wijdere blijk die zich richt op (een duurzame) waarde creatie voor een project of binnen een team. Daardoor kan de doorlooptijd omlaag, de kwaliteit omhoog, is er meer samehang binnen een team leveren zij betere infromatie en kan de prijs omlaag.

Ben benieuwd hoe anderen hierover denken en hoe zij er met hun opdrachtgevers, leveranciers, concurenten over praten.

Af focus on price will make the quality drop. A focus on quality will make the price drop.

Weergaven: 667

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

ik tracht met inzake de keuze voor een leverancier of onderaannemer een goede voorselectie te maken (referenties, financiele draagkracht, aard en omvang project passend bij aard en omvang bedrijf etcetera) en uiteraard een uitstekende werkomschrijving aan te leveren zodat ik uiteindelijk nog slechts op prijs hoef te beoordelen en te beslissen.

Prijs en geld zijn voor mij twee verschillende grootheden.

 

"Prijs" is het maximum aan efficiency dat je wil behalen.

Met "geld" geef je voor mij de waarde weer.

 

Met andere woorden een markt die niet meer vanuit prijs en geld werkt en waardeert is in deze economie een kort leven beschoren.

De stelling klopt op zich, maar dit gedrag zit heel diep in de mens. Willen we niet allemaal voor een kwartje op de eerste rij?

 

Het begint al bij vele mede-mensen die zwart betalen voor de schoonmaakster, de klusser in de avond-uurtjes e.d.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de diverse aanbestedingsprotocollen, die op de goedkoopste aansturen.

En de huidige financïële omstandigheid werkt niet bevorderend.

 

Wat is prijs in deze? Is dit puur het bedrag dat op de offerte staat, of zijn dit alles kosten die aan het eind van het project gemaakt zijn? Dus inclusief faalkosten, materiaal, verspilling, etc.

 

Mijn ervaring is dat steeds meer bedrijven op of net onder kostprijs in schrijven op projecten om maar aan het werk te blijven. Voor veel opdrachtgevers is de offerte prijs dus doorslaggevend voor het wel of niet gunnen van de opdracht. Achteraf wordt wel gekeken hoeveel duurder het is geworden, doordat er nog even wat extra stel-posten bij komen.

Op dit moment ben ik het eens met de stelling dat het veel te veel om geld gaat en te weinig om kwaliteit (en dus duurzaamheid, KAM, etc)

Helemaal mee eens, een focus op de prijs werkt beperkend. Helaas werkt het in de praktijk wel zo......orders scoren puur op basis van prijs is aan de orde van de dag. Men blijft maar vragen om alternatieven en dan niet in de zin van een verbetering in kwaliteit maar in de zin van besparing op aanschafkosten (en dus per saldo vermindering van de kwaliteit).

Ik geloof dat factor prijs/geld nog steeds de doorslaggevende factor is in de branche.

Hieronder de link naar mijn gedachten hierover;

http://stefanedwards72.wordpress.com/2011/01/31/kwaliteit-heeft-zij...

Prijs is van geen belang zolang het bouwsysteem de extra kosten kan besparen op de energie nota. Men moet leren te kijken naar de totale woonlasten in Nederland. Helaas zitten we vastgeroest is deze gedachtegang. Tijdens het typen van deze reactie zie ik op het plasma scherm hier op het kantoor in het blauwe balkje van RTL-Z nieuws de boodschap : “Energierekening ruim 100 Euro duurder”. Wanneer gaat men hier wakker worden?

Het is totaal zinloos om twee minuten voor twaalf met de huidige EPC normen te bouwen als men met eenvoudige stappen op “passief” niveau kunnen zitten. De renovatie van de bestaande bouw tot een gem. RC van 2.5 is absurd. Tijd zal leren dat de consument hier zwaar de dupe zal zijn en dat Nederland in grote problemen zal komen wanneer de energie kosten van de huurwoningen de huur zal overtreffen……..

Wij leveren onze producten als Nederlands bedrijf volop aan onze buurlanden Duitsland en België. Binnenkort ook het grootste passiefhuis project van Europa. In Nederland blijven we heel veel koffie drinken bij de bouwbedrijven…… :)

 

Met vriendelijke groet,

D.R.Arnauts

GreenTech Homes B.V.

Met innovatief, anders, aanbesteden kun je vaak al heel veel doen om in ieder geval in de planvorming de factor geld minder invloed te laten hebben. Daarin gaat het zonder meer over kijken naar een langere termijn, het betrekken van de gebruiks- en onderhoudsfase in de startopdracht.

 

Maar zelfs bij opdrachtgevers die daar beleid in hebben gaat het vaak moeizaam om dat voor elkaar te krijgen. Bij grotere organisaties zijn potjes voor projecten en exploitatie en onderhoud gescheiden. Daar worden kansen gemist voor een duurzame waardecreatie door interne barrieres.

 

Dus ja, de factor geld speelt een overeersende rol waar opdrachtnemers niet kunnen meepraten over de structuur waarin een project wordt opgetuigd.

Mee eens: het gaat er om te achterhalen welke waarde een opdrachtgever wil en niet wat hij vraagt (want hij vraagt onterecht vaak de laagste prijs)! Communictie wordt steeds belangrijker hierin.

 

Beste Ron,

Ik zit niet liever in een "caravan". Wel in dezelfde woning met wanden die net zo dik zijn, zonnecollector en drielaags isolatieglas zonder stook kosten.... De manier om een superieur product op de markt te brengen met een marktconforme prijs is de productie hiervan volledig te automatiseren. Men moet innoveren en niet bestaande bouwmethode proberen upgraden.

 

Zelfde woning, geen stook kosten. Daar zijn heel, heel veel opdrachtgevers voor......maar niet in Nederland. Hier gaan we het wiel weer uitvinden, het wiel dat in onze buurlanden al 15 jaar aan het draaien is.

 

Met vriendelijke groet,

D.R.Arnauts

GreenTech Homes B.V.

 

 

 

 

 

 

Beste Ron,

 

Natuurlijk kun je bestaande methode upgraden, dan krijg je dus wanden van 50-70 cm dik. Iedereen kan een energie zuinig of passief huis bouwen. De kunst is om dit voor het zelfde budget te doen. Een traditionele woning luchtdicht maken met een isolatie niveau dat nodig is om een epc .6 (epg binnen kort) is net zo duur als passief bouwen.

Het WTW systeem van ventileren heeft in Nederland door 1 fout project een slechte reputatie, dit lag niet aan het systeem maar de installatie hiervan. Mensen zeggen vaak dat ze absoluut geen WTW systeem willen hebben, als je hun vraagt waarom hebben ze meestal geen antwoord.

De professionele opdrachtgever zal nooit volgen omdat ze in verouderde systemen bouwen en denken. Hier zullen tot aan de laatste dag mee door gaan tot het financieel niet meer mogelijk is. De consument die bouwkundig totaal in het duister is zal hier zwaar de dupe van zijn. Die zit vast aan een woning die hij net heeft gebouwd met een financiering van 30 jaar. Halverwege deze looptijd zal iedereen in Europa al energie neutraal bouwen. Wat is deze man zijn woning dan nog waard? Waar is het onderpand van de bank? Can you say crisis?

 

Met vriendelijke groet,

 

D.R.Arnauts

 

GreenTech Homes B.V.

 

 

Gaat het om geld?

  • O: Hoe beter de organisatie hoe meer geld bespaard kan worden, uiteraard komt een goede organisatie ook ten goede van de kwaliteit
  • T: Tijd moet beheerst worden anders vliegen de kosten uit de bocht. Te snel (te weinig doordacht?) kan ook meer kosten met zich meebrengen.
  • I: Informatie/communicatie is van groot belang in alle fases: initiatief, voorbereiding, uitvoering en beheer. Als dat (informatieproces) niet goed is zal dat ergens iemand geld kosten. Dat kan zich op verschillende manieren uitten: slechte/onvolledige PvE, vakdisciplines (architect, constructeur, installateur) onvoldoende/slecht op elkaar afgestemd, onvoldoende rekening gehouden met beheerskosten enzovoorts. 
  • K: De kwaliteit is direct van invloed op de kosten. Dat wil niet zeggen dat betere kwaliteit duurder beter moet zijn. Het gaat om het zoeken naar de JUISTE kwaliteit. En dan moet meer dan de aanschafprijs in overweging genomen worden. Onder andere moeten uiterlijk, gebruiksgemak en exploitatiekosten ook meegenomen worden

Het gaat niet om de directe kosten alleen maar men moet veel verder kijken. De hele keten moet beheerst worden om zo efficiënt mogelijk met de middelen om te gaan. Daar hoort ook duurzaamheid bij!.

Kortom: we hebben het over DBFMO. Voeg daarbij een duurzaam hart c.q. levenshouding en we zijn met z'n allen beter (goedkoper?) uit.........

Ja dus; het gaat toch om geld en dat moet ook.

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+