BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hennis de Ridder is hoogleraar aan de TU Delft. Volgens Hennis is de bouw één grote fragmentatiebom. Dat vertelde hij zojuist in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over bouwkwaliteit.

De Ridder is een groot criticaster van de voorstellen die minister Blok van Wonen heeft gedaan om de bouwregels aan te passen per 2015. Volgens De Ridder zijn de bouwregels te ingewikkeld. Ook vindt De Ridder de bouwpraktijk krakkemikkig en te ambachtelijk.

Te weinig kennis
Cobouw.nl citeert nog een andere deskundige. Nico Scholten van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw vertelde tijdens de hoorzitting dat hij vindt dat er bouw breed te weinig kennis is. Een trieste constatering na twintig jaar Bouwbesluit volgens Scholten.

Hoe kijk jij als bouwprof naar de conclusies van De Ridder en Scholten? Is het echt zo slecht gesteld met het kennisniveau in de bouw? En zijn we met z'n allen momenteel te ambachtelijk bezig? Is hier daadwerkelijk sprake van een grote fragmentatiebom die elk moment kan afgaan?

Weergaven: 1216

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Natuurlijk kan ik niet in het hoofd kijken van beginforumdiscussiestukschrijver Andre Lets.
...Maar de vergelijking fragmentatiebom kan ik wel plaatsen.
Nu grote aannemers dreigen failliet te gaan komen er steeds meer
ZZP'ers dat is een opdeling in kleinere stukjes, het fragmenteert van een groot geheel naar kwetsende kwetsbare onderdeeltjes.
Het gaat ook alle kanten heen nu er straks weer een nieuw Euroland bij komt.
Oost-Duitsers heb ik ambachtelijk zien werken.
Op hun werk is niets aan te merken wat de kwaliteit betreft.
Maar het gaat wel in dat tempo wat ze vroeger ook gewend waren.
En dat was niet hoog.
Ze zorgen desgewenst voor hun eigen werkgelegenheid. (traineren zijn ze gewend.)
De vakbonden willen hier alle loon op de zelfde hoogte hebben.
Het gevolg is dat alles twee keer zo duur wordt.
Hoewel ik ook hier een trend onderken dat alle lonen zelfs onder druk een beetje zakken. (deflatie) om maar werk te houden.
Degenen uit Nederland die nog wel over veel energie beschikken "spetteren naar alle kanten weg" naar het buitenland.
In het televisie programma "Ik vertrek" kan men de kunsten van heel wat "gefragmenteerde" Nederlanders bewonderen.
... Zo nu ga ik weer aan de 'natie' bouwen alvast tot 2014 dan maar. We zijn niet eenzaam want de NSA leest ook mee. :-)
Anders ben ik hier op dit forum met Oost-Europees werkoverleg bezig uit de jaren zestig.
Daar werden ook dagen voor uitgetrokken.

Ik wil het even van de andere kant belichten:

De opdrachtgevers maken er een potje van door aanbesteden zodat de bouw gefragmenteerd blijft en niet verder komt. Zelfs de particulier die zijn woning wil verbouwen doet hier aan mee. Die vraagt 3 aannemers, installateurs voor een werkje van € 20.000,--. De projectmanagers en architecten zorgen voor nog grotere fragmentatie dmv. afmijnen. Wie is de laagste is het credo en dan hopen dat ieder zijn best doet om samen te werken, te vertrouwen en een mooi project van te maken. Sorry dat ging vroeger niet zo, want er waren afspraken, regio's ed. Was dat dan goed? nee, ook niet. Maar op dit moment is de fragmentatie bom allang afgegaan.

Kan het anders? Ja zeker! Probeer samen te werken als aanbiedende partij en zet de kopende partij een maakbedrijf voor die ze kunnen vertrouwen tot op het bot. Maar die ook samen het vertrouwen in elkaar hebben, zodat het samenwerken de boventoon heeft. Lean, BIM, integraal bouwen, samen tot de beste oplossing komen het is echt makkelijk te waarborgen als je maar als aanbiedende partij in wil investeren.

Ga samen zitten en schrijf gezamenlijk in op een tender als architect, aannemer, installateur, constructeur en energiedeskundige. Ik weet zeker (ik heb het de afgelopen jaren meerdere keren zelf meegemaakt) dat de prijs omlaag kan en de kwaliteit skyhigh.

Durven, lef hebben en er voor gaan. Iets neer zetten waar de opdrachtgever niet omheen kan!

Met de DNA in de bouw zijn we zogenaamde scrumteams aan het opzetten om de energetische renovatie grootschalig uit te rollen. De klant is koning en kan van alles veranderen, omdat het team zo goed op elkaar is ingespeeld dat ze elkaar vertrouwen. De architect meet samen met de aannemer het werk zodanig op dat het zinnetje onder aan de tekening "ale maten in het werk te controleren" er van af kan!

Nieuwe contractvormen zoals DBFMO zijn al een goede stap in die richting.

Dag Dick,

Nou DBFMO is eigenlijk alweer verouderd in zijn opzet, zeker in het licht van deze discussie. We gaan richting: CDPR en dat staat voor Cooperative Design and Performancebased Realization. 

Dat is veelomvattend in vele opzichten. Ten eerste is er nu in de aanbestedingen een zekere traditie ontstaan om selectie te doen op basis van uitgewerkte ontwerpen. De aanbestedingsregels dwingen vaak tot het ontbreken van enige afstemming tussen opdrachtgever en designer (architect) omdat communicatie beperkt mogelijk is. Tegelijkertijd leidt het tot een enorme investering van de inschrijvers omdat de plannen al behoorlijk gedetailleerd uitgewerkt moeten zijn in de selectiefase: daar gaat dus ook veel energie, tijd en geld verloren. Zoals ooit de bedoeling was in Almere bij aanbestedingen: de selectie doen op basis van visie (indienen van een essay met visie op de vraag). Dat is bij mijn weten nog niet werkelijk gerealiseerd, terwijl de Almere principes een goede richtlijn in zich hadden en hebben.

Door Cooperative Design kunnen opdrachtgever en ontwerper veel nauwer samenwerken en komen tot werkelijk betere oplossingen. De kennis is er wel, de procedure beperkt het gebruik er van.

Deel twee is Performancebased Realization: daarmee wordt een nieuwe set van verantwoordelijkheden gegeven, liggen eigendomsverhoudingen anders en is het financiële deel gebaseerd op gebruik en de prestatie van het gebouw, weg, tunnel, brug of … Voor de opdrachtgever betekent het betalen naar prestatie en voor de aannemende partijen (veelal consortia) geeft het verantwoordelijkheid voor de te leveren prestatie.

Natuurlijk vraagt dit nadere uitwerking, maar voor mijn gevoel zouden we die kant op moeten als eerste doorbraak in de bouw. Over dit soort vragen en invalshoeken zou minister Blok eens na moeten denken en actie ondernemen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+