BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de woningbouw rond 1980 in Nijmegen in Lindenholt is gebruik gemaakt van Fjord-panelen (binnenspouwbladen). Aan de binnenzijde, dus in de spouw, zit een plaatmateriaal Internit. Is dit een asbesthoudendeplaat?

Weergaven: 4043

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste, als je Eternit platen bedoeld is die kans er wel, maar is niet per definitie zo. Eternit platen van de jaren '60 bevatten met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid asbest, maar ook dat is geen zekerrheid. Behalve een test door een laboratorium kan je dit zelf ook even bekijken. Als voorzorg dien je wel sowieso een mondmasker (P3) te dragen. Eén van de testjes die je kan doen is er een aansteker aanhouden. Indien er in geen mogelijkheid vlam te vatten is, dan is de kans groot dat deze effectief asbest bevat. Als je de platen tegen het licht houdt en je ziet veel glinsterende vezels is waakzaamheid ook geboden.

Je kan ook eens kijken naar: http://www.ond.vlaanderen.be/welzijn/welzijnswetgeving/doc/Leidraad...

Tot slot een kleine tip; wees geen oen, als 't om je gezondheid is te doen :-)

Internit (uit 1980) is vrijwel zeker een asbesthoudende plaat. De "In"ternit-plaat was bedoeld voor binnen (lees droge) toepassingen, in tegenstelling tot de "E"ternit-plaat voor buitentoepassing. Voor alle zekerheid: laat een monster nemen door een gecertificeerd bedrijf, bijvoorbeeld Search.

Zeer waarschijnlijk (cementgebonden) asbest. Ga zeer zorgvuldig te werk en niet over één nacht ijs, dus (professionele/ gecertificeerde) onderzoeken laten doen met als gevolg misschien mannen in witte pakjes die het weg moeten halen.

Beste Kor,

Fortbouw is waarschijnlijk de producent geweest van de binnenspouwbladen.

Aan de buitenzijde van de binnenspouwbladen wordt  en werd regelmatig een beplating van Eternit aangebracht. Hiervoor werd dan menuiserite van ca 4 mm toegepast. Het is een roodbruine plaat en bevat volgens mijn info geen asbest. Wil je het zeker weten kun je het beste Eternit zelf bellen en vragen of in die periode nog asbest in de beplating zat. Ik heb ze zelf op grote schaal in tweede helft van de 90-jaren toegepast en deze waren volkomen asbest vrij. Voor het verwerken of slopen van ieder plaatmateriaal, isolatie, ed., geldt dat het gebruik van professionele mondkapjes verstandig is.

Even Eternit op internet opzoeken en bellen zou ik zeggen.

Beste Kor,

het volgende onderzoeksinstituut heeft Internit getest. Wellicht kan dit in je zoektocht helpen:

ETA-Danmark A/S

Kollegievej 6

DK-2920 Charlottenlund

Tel. +45 72 24 59 00

Fax +45 72 24 59 04

Internet www.etadanmark.dk

 

Groet Ben

In Harderwijk en Goor stonden grote asbestfabrieken.

Bij de betreffen gemeentes is nog veel informatie beschikbaar die jou misschien verder kan helpen.

Heren,

Heel erg bedankt voor al jullie uiterts gedetailleerde informatie, hier kunnen we mee uit de voeten.

Handig die BouwProfs!

Tot een volgende keer.

Met vriendelijke groet, Kor Hania

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+