BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het injecteren in bouwmuren een blijvende oplossing tegen optrekkend vocht?

Jasper van Delden werkt bij stucadoorsbedrijf Gebr. Van Delden. Jasper stelt in de BouwProfs Linkedin groep de volgende bouwvraag:

Is het injecteren in bouwmuren een blijvende oplossing tegen optrekkend vocht?

Een klant van mij heeft een muur met (vocht)problemen. Er is over een periode van 20 jaar 2 keer geïnjecteerd met vloeistof en toch blijven de problemen aanwezig.

Mijn vraag is of een derde keer injecteren wel zinvol , of zijn er andere en betere oplossingen te bedenken?

Weergaven: 2148

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Injecteren zou een blijvende oplossing moeten zijn, maar er zijn uitzonderingen. Muren met veel zoutschade (vind je in Zeeland veel als gevolg van de watersnoodramp) moeten vooral eerste een zoutbehandeling hebben gekregen, anders werkt je injectiemateriaal niet goed.

Verder zie ik frequent vochtschade die niet met water in de muur te maken heeft, maar met vocht dat via b.v.brede kieren tussen de houten vloer en de geïjecteerde muur gewoon het stucwerk in trekt. Iets meer informatie is dus gewenst.

Goedendag,

IK vind dat er vaak wordt gezegd dat er optrekkend vocht is als het er niet is. En ja er zijn meten een aantal vragen ?

Van welk stukwerk en schilderwerk is de muur voorzien. Is de vloer vernieuwd. Is er een Carbid meting gedaan. Betreft het hier een buiten of binnengevel. Hoe is de ventilatie in de woning.

Maar een derde keer injecteren is zinloos.

Frank

Ik heb er moeite mee dat gedacht wordt dat op basis van deze zeer beperkte informatie voorziening toch een duidelijk en onderbouwd advies voor een specifiek bouwprobleem gegeven kan worden. Iemand met kennis van zaken die hierover geconsulteerd wordt, zal in eerste instantie alleen ter plaatse willen gaan kijken om exacte kennis van de situatie op te doen.

Op deze manier krijg je mogelijk allerlei goedbedoelde adviezen, die elkaar mogelijk nog tegenspreken ook. Dan ben je ook geen stap verder. Mogelijk is dat al eerder gebeurd bij het 2 keer injecteren, wat vervolgens ook niets heeft opgeleverd.

Ik heb voorheen in dit soort situaties alleen echte specialisten geraadpleegd, die ten alle tijden eerst de situatie ter plaatse opnamen. Hoe groot of hoe klein het probleem ook was. Deze specialisten hebben diverse situaties van me in opdracht gekregen, en hebben me NOOIT teleurgesteld. Sterker nog: deze specialisten hebben het me ook eerlijk en correct verteld wanneer ze van mening waren dat een oplossing binnen hun pakket niet mogelijk was. Dit zijn specialisten die altijd hun garanties geven, en ook volledig waarmaken.

Het kost dan ook wat. Maar: 2 keer overbodig injecteren en nog geen probleem opgelost, is altijd duurder.

Beste Jasper, Is het optrekkend vocht, of is het doorslaand vocht door een muur heen?

Is de muur een spouwmuur, of een ander soort muur?

Er zijn diverse methoden om optrekkend vocht te stoppen. Veelal helpt injecteren. Kennelijk hier niet.

Als je eerst de vragen die ik heb gesteld beantwoordt kan ik je misschien aangeven hoe e.e.a. op te lossen.

Goedemorgen,

Er zijn buiten het nogmaals injecteren (al het goede komt in drieën) nog allerlei oplossingen denkbaar, ik zou een (vochtwering) specialist in de buurt zoeken en samen eens de situatie grondig inspecteren/analyseren.

Mvrgr,

Bouwtech Friesland

Arjen

Beste Jasper,

Voordat oplossingen gekozen kunnen worden dient eerst met enige zekerheid de oorzaak te worden vastgesteld. Zondermeer een derde keer injecteren lijkt dan ook zinloos. Vocht in een muur kan diverse oorzaken hebben waaronder ook optrekkend vocht of condensatie als gevolg van een koudebrug. In deze gevallen kun je de toevoer van vocht stoppen door een isolerende vochtwerende laag aan te brengen onder de muur. Kijk voor informatie hierover eens op www.perinsul.nl. De kennelijk langdurige bestaande vochtinwerking op de muur kan echter nog steeds problemen geven met bestaand stucwerk. Dit dient apart (afhankelijk weer van de oorzaak) te worden behandeld.

Hè Jasper,

Neem gewoon even contact op met Ed van der Plas!

Gr. Rene

Beste Jasper,

Het antwoordt op jouw vraag is zo niet 123 te beantwoorden. Allereerst moet je de oorzaak van het probleem zien te achterhalen, als je dit weet kan je de oplossing zoeken.

Het beste is een afspraak te maken met iemand die verstand van zaken heeft en het probleem ter plaatse te gaan beoordelen.

Vocht in stucwerk kan diverse oorzaken hebben, slecht afgesloten kozijn aansluitingen, afgewerkt met een verkeerde stucmortel of verfsysteem.

Nogmaals het advies, neem contact op met bijvoorbeeld een adviseur van Weber BEamix Eindhoven en ga ter plaatse kijken naar de oorzaak en oplossing.

Jasper, ik vind dat Leo en Arjen u de goede richting wijzen: er zijn onafhankelijke adviseurs die dit probleem goed kunnen analyseren en adviseren, er zijn ook produktgebonden adviseurs. Onderzoek ter plaatse is onontbeerlijk. Dit is geen gewoon stucadoorwerk en meestal is ieder probleem uniek. Er is dus geen wondermiddel.

ing. P.J. de Vries/Technocentrum Afbouw

Jasper,

vocht heeft ook alles te maken met ventilatie, opeenhoping van isolatie of vuil of anderszins.

wanneer dat niet bestreden wordt kan je injecteren wat je wilt maar kom je nooit verder.

gr Bert Heerbaart

Het zogenaamde "opstijgend vocht" is helaas een hardnekkige mythe en bestaat eigenlijk niet. Daarom dat het ook niet werkt. Steeds heb je andere oorzaken van toevoer van vocht die voor de problemen zorgen. Neem de oorzaken weg en de gevolgen blijven ook weg.
Groeten
Vochtadvies

het is mij al direct duidelijk.
Hier is sprake van iemand die iets niet helemaal weet, niet 100% van de benodigde informatie kan aandragen en dus zonder geluk nooit de juiste oplossing voor kan dragen.
De antwoorden op enkele na die een zichzelf noemend specialist voordragen stellen me ook zeer teleur.

Zonder uitgebreid onderzoek op locatie kan ik je 100 mogelijke oorzaken aandragen.
van die 100 zullen er 40 het probleem doen verbloemen en 1 het probleem doen oplossen.
En onthou wel, wat je niet ziet, is niet per definitie ineens weg.
Veel problemen worden met onjuiste maatregelen verschoven naar elders.
Jij je geld en de klant is de dupe.


Haal er een specialist bij als je serieus bent.
Mijn klanten waarderen het als ik met een specialist langs kom op een vakgebied waar ik minder verstand van heb. Die denken dan al snel, goh die gaat niet over 1 nacht ijs en zoekt echt door tot de oorzaak in plaats van aan te rommelen in de marge.
En je lost het probleem ook nog eens goed op.

Ik denk dat iedere echte specialist het met me eens is dat dit probleem via internet niet is op te lossen

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+