BouwProfs

De bouw online verbonden.

Er komt een extra programmaminister voor de woningmarkt en de hervorming van de rijksdienst, waarmee het totaal aantal ministers in het kabinet-Rutte II op dertien uitkomt. Dat melden bronnen rond de formatie. De post gaat naar de VVD. De liberalen krijgen zeven ministers, de PvdA zes.

Hoe kijken de bouwprofs tegen deze programmaminister aan? In het verleden zijn ingelaste ministersposten vaak niet erg succesvol gebleken. Is het aanstellen van een dergelijke post de beste oplossing om de woningmarkt weer vlot te trekken? En wie zou vanuit de VVD deze positie moeten bekleden?

- update 29 oktober -
Inmiddels is bekend dat Stef Blok de nieuwe minister Wonen en Rijksdienst wordt. Vastgoedjournaal polste diverse professionals uit de bouw en vastgoed. Niet iedereen in de bouw- en vastgoedwereld is onverdeeld enthousiast over de benoeming. "De ministerploeg bestaat volledig uit huidige politici en Stef Blok is geen expert uit het veld", is de algemene teneur. Ook noemde de meeste gepolste professionals het een gemiste kans dat er niet een minister is benoemd die zowel de bouw- als de woningmarkt uit het slop kan trekken.

Weergaven: 609

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

er speelt zoveel op de woningmarkt dat een extra focus heel verstandig is. Nog beter indien de minister ook de verantwoordelijkheid krijgt om de woningmarkt te verduurzamen. Dan heeft de extra ministers functie helemaal zin!

Het zou een minister moeten zijn voor Duurzame Ontwikkeling en Woningmarkt. Woningmarkt spreekt voor zich. Duurzame ontwikkeling is breder dan alleen de woning markt, maar het speelt wel grote rol in de woningmarkt. Duurzame ontwikkeling is ook duurzaam productieproces, ontwikkeling van duurzame/ milieuvriendelijke (nieuwe en vernieuwde) technieken en producten. Daar waar kansen liggen voor Nederland in de eigen economie als in de wereldeconomie.

Willen we in de woningmarkt de juiste verandering en stimulering krijgen dan is het van belang dat duurzaamheid ook in wet en regelgeving duidelijk wordt verankerd. Met het bouwbesluit 2012 is er een stap gemaakt. Maar het gaat verder, ook in het producten die gebruikt worden in de woningmarkt en in de leefomgeving (v.b.b. Auto, huishoudelijke apparaten, Industrie, levensmiddelen, onderhoud, onderhoudsproducten, etc).

Waarom beperken tot de woningmarkt? De "vastgoedbubbel" is misschien wel een potentieel groter probleem voor de economie dan de woningmarkt.

Veel problemen in de woningmarkt en vastgoed zijn m.i. direct verbonden met het economisch gedachtengoed van de VVD, bijv. de privatisering van de woningbouwverenigingen.

Van oudsher was Nederland het grote voorbeeld op het gebied van volkshuisvesting. Veel buitenlandse architecten, stedenbouwkundige etc. kwamen hier op excursie om naar de woningbouwprojekten van o.a. Berlage, Dudok, eigen haard te kijken. 1 van de redenen waarom A'dam een prettige en mooie stad is, is juist dat de woningbouw niet aan de markt werd over gelaten. Leefbaarheid heeft niets te maken met de marktwaarde maar met de mix van functies en type bewoners. De nieuwe minister zou Jane Jacobs onder zijn/haar hoofdkussen moeten hebben liggen!

Wel een minister voor de bouw dus, maar absoluut geen VVD-er stel ik voor. De leefbaarheid van Nederland is te belangrijk om aan de markt overgelaten te worden. Ook de duurzaamheid was verdwenen bij de VVD. Onontbeerlijk voor de toekomst. 

Erg mooi dat de vorige drie reacties wel ingaan op duurzaamheid, een belangrijk en zwaar onderschat facet voor de aankomende decennia en niet ingaan op de premisse "Is het aanstellen van een dergelijke post de beste oplossing om de woningmarkt weer vlot te trekken": er komt een moment dat iedereen er bewust is dat van vlot trekken geen sprake meer is in de toekomst. Een complete omslag moet plaatsvinden bij ontwikkelaars, overheid, stedebouwkundigen, planologen en bouwers om te proberen nog iets van de economie in Europa en Nederland te redden. Zie het essay in NRC Weekend 13 en 14 oktober van Errik Buursink. Een veel te klein aantal mensen is er van doordrongen dat er een enorme samenhang is in deze crisis. Een programmaminister die extreem samenwerkt met andere ministers zou wellicht een zetje in de goede richting kunnen zijn. Maar in het huidige korte termijn denken en doen maakt het geen bal uit. 

Indien er niets gebeurt, staat " het economisch bestaansrecht van hele groepen mensen ter discussie" (Errik Buursink). 


Met iemand als Winsemius zou ik prima kunnen leven.

Gudule Martens zei:


Wel een minister voor de bouw dus, maar absoluut geen VVD-er stel ik voor. De leefbaarheid van Nederland is te belangrijk om aan de markt overgelaten te worden. Ook de duurzaamheid was verdwenen bij de VVD. Onontbeerlijk voor de toekomst. 

Inmiddels is bekend dat Stef Blok de nieuwe minister Wonen en Rijksdienst wordt. Vastgoedjournaal polste diverse professionals uit de bouw en vastgoed. Niet iedereen in de bouw- en vastgoedwereld is onverdeeld enthousiast over de benoeming. "De ministerploeg bestaat volledig uit huidige politici en Stef Blok is geen expert uit het veld", is de algemene teneur. Ook noemde de meeste door Vastgoedjournaal gepolste professionals het een gemiste kans dat er niet een minister is benoemd die zowel de bouw- als de woningmarkt uit het slop kan trekken.

Dat wordt dus hervormen, saneren en extra regelgeving. Gefeliciteerd Bouwprofs!

Op zich is het als besluit niet verkeerd om vernieuwing van de bouwmarkt en vernieuwing van de rollen en taken van de overheid als kernprojecten in het komende kabinet op te nemen. Voor beide onderwerpen is duurzaamheid een cruciaal aspect. En dat het kabinet voor de komende jaren duurzaamheid als generiek project zou formuleren, is waarschijnlijk te complex om in een aantal jaren succs te realiseren en daarmee gezag aan de overheid in een trekkersrol voor duurzaamheid. Dus beperking tot een aantal cruciale deelprojecten is op zich niet bij voorbaat verkeerd. Het verschil van beide projecten is waarschijnlijk zeer groot, waardoor het samenkomen bij één minister complex is en wellicht een zwakke schakel in het kabinet kan worden. En daarmee het gezag van de overheid als trekker van duurzaamheid verder wordt verzwakt. En de benoeming van een meer policus dan projectervaren trekker kan het probleem verder versterken. Hopelijk zijn er wel en aantal collega ministers die opbouw belangrijk vinden en daarmee helpen trekken. Dus Stef Blok kan helaas meer een belemmering voor vernieuwing worden dan een trekker. Hopelijk krijg ik ongelijk.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+