BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van witte uitslag op keldermuur?

Onlangs weer in een door mij gekeurde woning geweest, de bewoners hebben een vraag over de witte uitslag op de muur in de kelder. Deze uitslag was tijdens de keuring van een jaar geleden niet zichtbaar (of verwijderd en niet gemeld) 

De woning is deels voorzien van houten vloeren, deze hebben ze geïsoleerd met een noppen folie en de randen hebben ze dicht ge-purt.

Mijn gedachte is dat de ventilatie in de kelder door het isoleren minder goed is waardoor de vochtafvoer trager gaat dan de aanvoer, met deze uitbloei als gevolg.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën met betrekking tot de oorzaak en de bijpassende oplossing.


Weergaven: 1498

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De analyse over de oorzaak klopt waarschijnlijk. 

Blijft over de vraag wat is de oplossing? Er zijn talloze oplossingen, de ene claimt nog beter te zijn dan de andere. Ze hebben allen een prijskaartje. Mijn ervaring is dat geen van deze een definitieve oplossing is. Ze werken maar voor een beperkt aantal jaren. Soms enkele, soms 10 tot 15 jaar. Hoe dan ook, na x jaar zijn er opnieuw maatregelen nodig. En moeten er dus weer kosten gemaakt worden.

Mijn advies voor kelders is om zouten zo nu en dan af te borstelen. En verder het probleem te laten voor wat het is. De achterliggende gedachte is dat kelders zelden geschikt zijn voor de opslag van zaken die kunnen schimmelen. De relatieve luchtvochtigheid in een koele kelder is namelijk praktische gezien het hele jaar gunstig voor schimmelgroei.

Beste Marc,

De foto's laten zoutuitbloei zien. De isolatie heeft het vochttransport in het metselwerk verstoord. Hierdoor zoekt het vocht nu een andere weg hetgeen resulteert in de witte uitslag, en de zogenaamde baard, doordat onderweg zouten worden meegenomen. Deze zouten bevonden zich al in het metselwerk. De zoutuitbloei kan op zich geen kwaad. Zoals Kees zegt kan deze afgeborsteld worden. De zoutuitbloei komt wel terug daarna zolang als het vochttransport verstoord is.

De PUR is wel een aandachtspunt. Als deze ervoor zorgt dat er geen ventilatie meer is in de kelder gaat dit zorgen voor het rotten van de houten balken. Door te isoleren heeft men het energieverbruik omlaag willen brengen met als resultaat dat op termijn de houten structuur eraan gaat.

Beste Marc, Dat het uitbloei is, is duidelijk. Maar heb je ook vocht gemeten. Ben het wel eens met de reeds genoemde opmerkingen. Maar isoleren met noppen folie? waterdicht maar niet damp open? Ben het ook eens met het martijn de reactie inzake het houtwerk. succes ermee

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+