BouwProfs

De bouw online verbonden.

Harry Stolk werkt bij Bouwbedrijf De Vries en Verburg. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Voor de Hogeschool Rotterdam ben ik aan het afstuderen op het onderwerp BIM. Als richting ben ik de kant van de mogelijkheden met de software ingeslagen. Welke mogelijkheden zijn er theoretisch mogelijk en welke mogelijkheden werken er daadwerkelijk in de praktijk.

Als laatste onderdeel in mijn scriptie ben ik op zoek naar de volgende antwoorden. Kunnen jullie mij helpen met de antwoorden op de volgende stellingen?

  1. Bestandsformaat IFC:

    Door het maken van de juiste tekenafspraken zijn de meeste gegevens uitwisselbaar met het IFC bestandsformaat. Hierdoor is het uitwisselen van bestanden werkbaar, en gaat het voor 95% goed?
  2. Doordat er nog te veel 2D getekend wordt gaat het uitwisselen van gegevens via het bestandsformaat IFC mis.
  3. Hoe kunnen de juiste tekenafspraken tot stand komen om alle gegevens correct te kunnen uitwisselen.

 

Model Checker:

Om te kunnen werken met een model checker moet men een cursus volgen, basiskennis is niet toereikend voor het gebruik van een Model Checker?

 

Calculeren met BIM:

  1. Welke tekenafspraken moeten er gemaakt worden om het model geschikt te maken voor het calculeren met BIM?
  2. De kwaliteitseisen aan het model zijn te hoog, hierdoor zal het calculeren met BIM niet gaan werken?
  3. Om te kunnen calculeren met BIM moet de calculator weten hoe een model opgebouwd wordt. De calculator moet de ins en outs weten van de verschillende tekenpakketten?

Weergaven: 2003

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Interessant vraagstuk. Ik heb bij de BNA/TUDelft onderzoek gedaan naar BIM voor kleine architectenbureaus (link: http://bit.ly/IPIwwI)

Ik denk dat afspraken, standaarden en koppelingen voor een deel antwoord kunnen geven op je vragen. De Bouw Informatie Raad (BIR) organiseert op 5 juni in De Doelen in Rotterdam het BIR-event met als onderwerp 'De BIM Revolutie: berichten van het front'. Veel verschillende partijen presenteren hun werkzaamheden op verschillende gebieden en nemen de bezoeker mee naar best practices.

Er is een zeer voordelig studententarief, maar ook voor het bedrijf is het zeker de moeite waard om te komen. Meer info is te vinden op www.bouwinformatieraad.nl

Met het pakket waar ik mee werk wordt gebruik gemaakt van de SfB-codering als toevoeging aan een bouwonderdeel. Hiermee is het ook weer terug te herleiden in ander CAD-pakket, calculatie-pakket of ander IFC gerelateerd pakket. Deze communicatie werkt in de meeste gevallen natuurlijk het best wanneer de diverse pakket op eenzelfde wijze deze informatie in het model schrijven en lezen. Toch heb ik met twee totaal veschillende CAD-pakketten wel die SfB informatie kunnen uitwisselen. Zelfs 2D-informatie kwam over, (Dus geen hoogte waardoor die 2D-informatie slechts bruikbaar is als alsnog een hoogte aan wordt gegeven). Dit werkt (nog?) niet naar alle pakketten. Er moet dus voor de specifieke informatie -kan per land kan verschillen- dat meer dan 'wall'', 'floor', etc. is duidelijke afspraken gemaakt worden.

Heb je in je onderzoek ook de diverse CAD-partijen persoonlijk gevraag hoe zij hier op in gaan? bv. ArchiCAD, Cadac (demodus voor Revit), De Twee Snoeken (Bouwconnect voor Arkey(ASD)/ Woordpoort(STABU-bestekschrijvem)/Knaakbaak(begroten) en Revit)

Hallo Harry,

 Doordat wij een van de weinigen zijn, die al op LOD 500 niveau zijn met betrekking tot de installatietechniek en met elk bouwkundig softwarepakket moeten communiceren,  gebaseerd op BIM zoals Archicad, Tekla, Bentley, Allplan etc en alleen maar uitwisselen op basis van de OPEN standaard hebben wij al heel wat jaren ervaring op dit gebied. En ik moet zeggen dat gaat - wanneer er van tevoren wat afspraken zijn gemaakt ( en we hebben een mooi protocol daarvoor opgesteld )- dan gaat dat bijna altijd goed. Voor de geometrie 99,8% en voor het kunnen maken van energieberekeningen, temperatuuroverschrijdingsberekeningen en transmissieberekeningen vergt het iets meer inspanning. Het blijkt dat de softwareleveranciers, die voor OPEN BIM staan daar de juiste instructies geven bij de opleiding. Sommige Revit gebruikers snappen dit ook heel erg goed en daar geeft het ook geen problemen. En gebruik makend van elkaars model, daar gaat het tenslotte om. Daarmee houd je het proces in de hand en lever je het datamodel op, waarbij alle gegevens voor beheer en onderhoud in een model zitten. 

Dit protocol is ook te vinden op de site van www.hetnationaalbimplatform.nl  

Succes met je scriptie!

Frits van Enk

VECCINS 3D 

zie op www.slimlinebuildings.com - NIEUWS /ARCHIEF  25-3-2011 INFO over BIM (CAD magazine)

Beste Harry,

 

Interessant te horen dat ji hier onderzoek naar doet.

 

Vanuit mijn functie als kostenadviseur bij Brink Groep heb ik met name antwoorden op de punten die betrekking hebben op 'calculeren met BIM'. Helaas zijn de antwoorden dermate uitgebreid dat ik hier slechts een 'samenvatting' geef. Mocht je meer willen weten dat wil ik je graag te woord staan via onderstaand telefoonnummer.

 

1. Tekenafspraken zijn van esentieel belang om een degelijke/betrouwbare begroting te kunnen maken. Hierbij moet gedacht worden aan de juiste afstemming van detailniveau per fase (te gedetailleerd model geeft een mogelijke schijnnauwkeurigheid in de begroting), maar ook over de opbouw van de CAD-objecten waarmee gemodeleerd wordt. Worden meerdere onderdelen samengevoegd in een object of wordt alles los gemodelleerd? Denk hierbij aan de buitengevel; binnenspouwblad, isolatie en buitenspouwblad als één object of opgesplitst. Dit is afhankelijk van de ontwerpfase en de gewenst nauwkeurigheid van de begroting. Maar zo moet er ook nagedacht worden over de bouwvolgorde. Een kolom wordt doorgaans per verdieping geplaatst en niet in één keer over meerdere bouwlagen... Hoe gedetailleerder het model hoe meer info, maar ook hoe nauwkeuriger de hoeveelheden.

Daarnaast is communicatie van belang, een elementencodering is erg gewenst (eigenlijk een must). Als CAD-objecten voorzien zijn van een elementencodering (NLSfB of STABU-Element) kan deze meegenomen worden naar de calculatie, dit verhoogt de herkenbaarheid voor de kostendeskundige. Dat wil overigens niet zeggen dat de modelleur de volledige codering ingevuld moet zijn, een deel is in veel gevallen al voldoende.

 

2. Dit is een kwestie van afstemmen. Een model moet niet te complex of gedetailleerd worden alleen om een calculatie te kunnen maken. Dit moet dan meerdere doelen hebben, denk aan planning, werkvoorbereiding, inkoop, administratie, etc. Als een modelleur informatie alleen voor de calculator moet toevoegen moet dat zeker niet gedaan worden. Hier zal de calculator/kostendeskundige dan een goede oplossing voor moeten vinden. Traditioneel wordt ook niet alles getekend (denk aan metselprofielen, steigerwerk, bekisting, etc.). Kortom het model moet afgestemd worden op de behoefte en het vervolg wat er met dat model gedaan gaat worden.

 

3. Ik ben het met het eerste deel van je stelling eens. Een calculator/kostendeskunidge moet weten hoe een model is opgebouwd, hierdoor kan hij ook beoordelen of de hoeveelheden juist gegenereerd worden. Misschien moet er in de prijsstelling wel een aanpassing plaatsvinden omdat de hoeveelheden te grof benaderd zijn. Dit is mogelijk met zogenaamde viewerprogramma's (denk aan Navisworks), hierdoor is het niet noodzakelijk dat een calculator alle ins en outs van CAD systemen moet kennen (misschien zelfs niet wenselijk). Hoe zou dat dan moeten gaan als er met diverse programma's gemodelleerd wordt bij verschillende projecten.... Nog sterker, mijn mening is dat een calculator geen modelleur moet zijn en andersom.

 

Ik hoop je hiermee wat meer informatie te hebben gegeven en mocht je nog meer willen weten dan ben ik telefonisch bereikbaar.

 

Groet,

Edgar van den Broek

Senior kostenadviseur Brink Groep

06-23038754

Beste Harry

IFC gaat veel verder dan teken afspraken, de uitwisseling gaat per onderdeel hoe hij word uitgewisseld, welke versie hier voor word gebruikt, welke benaming en teken gegevens er aan vast zitten. Wanneer dit in elk programma gelijk is heb je een uitwisseling van 100%, echter zijn de programma's allemaal anders afgesteld en zijn de benamingen niet overeenkomend. Van Tekla weet ik dat zij een tool hebben gecreëerd dat de elementen die zijn ingeladen kunnen worden omgezet naar Tekla elementen waardoor er meer data binnen komt. Ieder bedrijf is bezig met de ontwikkelingen en zijn onderling ook bezig om het beter op elkaar af te stemmen. Probeer de bedrijven te contacteren over hoe ze er nu voor staan en wat de laatste updates zijn. Dan heb je meteen de relevante informatie

Het is van belang dat wanneer je met alle partijen tot een Bouw informatie model wilt komen dat je dan afspraken maakt en protocollen opzet. 

Het ligt eraan wat voor een model checker je zoekt, je hebt solibri daar kun je een IFC bestand inladen en zien hoe de benamingen en de teken gegevens in een IFC bestand worden weergegeven. 

TNO is al vanaf het begin bezig met het maken en uitbreiden van een model checker, hier kun je dan de bestanden inladen vanaf je computer en kun je andere partijen uitnodigen. 

Hiervoor heb je een jaar geleden geen cursus nodig gehad. Je kunt TNO altijd raadplegen.

Succes.

Groeten 

Nicolien van der Vlag

 

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+