BouwProfs

De bouw online verbonden.

Schimmel geconstateerd op spaanplaat achter het knieschot, hoe te handelen?

Teun Minkhorst stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Bij een vooroplevering van een woning te Zwolle is achter het knieschot schimmel op de groene spaanplaat (E1 V313 watervast) geconstateerd. De scharnierkap is goed gemonteerd, en alle naden en muurplaten zijn afgepurt met flexibele PUR. In de knieschotten zelf zijn geen ventilatie voorzieningen opgenomen. De ruimtes achter de knieschotten zijn op deze manier niet te gebruiken door de toekomstige bewoners.

Wat kan de aannemer (eindverantwoordelijk) doen, om dit probleem op een goede manier op te lossen?

Geef je reactie voor Teun door via deze discussie.

Meer weten over het effectief aanpakken van vocht- en schimmelproblemen? Bekijk ons aanbod aan cursussen over dit onderwerp.

Weergaven: 14537

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Om schimmelvorming te stoppen ken
ik maar één manier en dat is ventileren, ventileren, ventileren

Vanwege de aanwezigheid van bouwvocht, moet de ruimte achter het knieschot geventileerd worden. Enerzijds kan je de ventilatie bereiken door ventilatie-openingen in het knieschot aan te brengen, anderzijds kan je dat bereiken door het demontabel (afschroefbaar) luik los te laten en dit luik pas aan te brengen wanneer het merendeel van het bouwvocht weggeventileerd is. Door een demontabel luik aan te brengen, kan je de ruimte achter het knieschot benutten voor opslag van bijv. vakantie- en/of kerstspullen. Hiermee voorkom je dat bewoners allerlei aanpassingen gaan maken in/aan het knieschot, dat toch een constructief element is.

Beste Teun,

Een standaard oplossing voor schimmel in spaanplaat is er niet. Recentelijk zijn wij als onafhankelijk bouwfysisch adviesbureau betrokken geweest bij een soortgelijk probleem met schimmel in identieke spaanplaten van dakplaten. Belangrijk is deze kwestie is om de oorzaak te vinden en deze op te lossen en bijvoorkeur voor oplevering van de woning. Dit om de bewoners gerust te stellen dat het probleem oplosbaar is en de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken.

Ventileren is niet standaard de oplossing voor een schimmelprobleem, daarom eerst de oorzaak vaststellen en dan maatregelen nemen.

De vraagstelling had betrekking tijdens de vooropname (schouw) van de woning en niet over een toestand in reeds bewoonde staat. Er is hier gewoon sprake van teveel aan bouwvocht. Wanneer het bouwvocht weggeventileerd is, dan zal de schimmelvorming ook vanzelf verdwijnen.

in principe licht ventileren met buitenlucht omdat deze lucht meestal kouder is en daardoor minder vocht bevat.

De schimmelvorming achter de knieschotten is ontstaan door het uitreden van vocht uit de bouwmaterialen en een stilstaande luchtlaag. Het vocht kan niet weg, slaat neer, spoorvorming en aansluitend schimmel. Remedie om te verwijderen; Ventileren, ventileren en nog eens ventileren.

De oorzaak kan divers zijn met elkaar versterkende werking. Onthou wel dat de schimmelsporen na ventilatie niet op eens weg zijn.

Bijgaand een verklaring van schademogelijkheden bij luchtdicht bouwen met traditionele bouwmaterialen. misschien geeft dit al een verklaring op zich zelf:

http://www.nieman.nl/wp-content/uploads/2013/03/Roofs-2013-02_lucht...

Ik moet zeggen dat ik dit schadegeval al vaker gezien heb. Het is zeker niet uniek.

Er zijn zo'n 10 voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat er schimmelvorming ontstaat. Aan 8 van deze wordt binnen in de praktijk altijd voldoen.

De 2 andere betreffen de beschikbaarheid van vocht in de vorm van een hoge relatieve vochtigheid op de plaats van de groei (microklimaat) en de beschikbaarheid van "voedsel". Schimmels zijn op dit punt niet erg kritisch. Spaanplaat met zijn cellulose verbindigen is al gauw een lekkernij voor schimmels.

Resteert de vraag is er voldoende vocht aanwezig. In zijn algemeenheid kan gesteld worden hoe natter de bouwmethode en hoe korter de tijd voordat de woning winddicht is gemaakt , des te groter wordt de kans op schimmelgroei op spaanplaat achter de knieschotten. M.a.w. een korte bouwtijd vergroot het risico op schimmelgroei.

De oplossing is het weg ventileren van het bouwvocht (werkt prima in de winter) of het inzetten van een bouwdroger. De schimmel kan daarna met een stofzuiger met een goede filter weggezogen worden. Meer is niet nodig. Ook geen behandeling met een schimmeldodend middel. Ik heb meegemaakt dat de toevoeging van schimmelwerend middel aan een verf de oorzaak was van het opnieuw ontstaan van schimmelgroei. Denk hierbij wel aan nodige hygienische maatregelen en adembescherming.

Zijn de problemen hierna definitief voorbij? In principe ja zolang de onverwarmde ruimte achter de knieschotten niet volgepropt wordt met materialen die gaan functioneren als een dik isolatiepakket.

Hallo,

Er is maar een manier, zorgen dat de ruimte achter de schotten p/direct in dezelfde sfeer komt als de rest van de ruimte. dus de warmte koude en ventilatie moet gelijk zijn.

Kan alleen maar door veel openingen aan te brengen zodat het goed kan luchten.

Het is jammer maar verkeerde bouwfysica.

gr BHB Het nieuwe Bouwen

Heren dank jullie wel voor de reacties.

Ik denk dat de oplossing zoals jullie schrijven is ventilatie.

  1. Het later inbrengen van ventilatieroosters zodat het klimaat op zolder gelijk wordt aan het klimaat achter de knieschotten.
  2. De knieschotten standaard, tijdens de productie te voorzien van ventilatieroosters, onder en boven in het knieschot t.p.v. van de de bouwmuren.
  3. Voor leveranciers van scharnierkappen, een kans om zich te onderscheiden.

gr Teun MInkhorst

Of alleen ventilatieroosters in de knieschotten gaat werken, durf ik te betwijfelen. Er is nameijk een "drijvende" kracht nodig om de ventilatie op gang te brengen en te houden. Dit kan een temperatuurverschil zijn of een luchtdrukverschil.

Bij een goed geïsoleerde kap zal het temperatuurverschil over het knieschot minimaal zijn. Verder is de hoogte achter het knieschot ook gering zodat dat nauwelijks een temperatuursgradiënt in de hoogte ontstaat.

Als er goed luchtdicht gebouwd is dan is er geen sprake van een luchtdrukverschil over het knieschot. Dus geen drijvende kracht. Met een toe- en afvoer vanuit dezelfde ruimte is het überhaupt moeilijk om een echte ventilatiestroom op gang te krijgen.

Een complicerende factor is dat een ventilatierooster een stromingsweerstand heeft en waardoor het rooster als "rem" op de ventilatiestromen werkt.

Misschien dat ik iets over het hoofd heb gezien maar het is mij niet gelukt om te onderbouwen dat ventilatieroosters in dit geval gaan werken om het bouwvocht achter het knieschot in een redelijk te overziene tijd af te voeren.

Ik zou dan ook mijn kaarten in niet zetten op ventilatieroosters in de knieschotten maar op het inzetten van een bouwdroger om het bouwvocht te verwijderen. Zodra dat weg is, zal de schimmel het loodje leggen. Daarna wel de schimmel verwijderen want dat gaat niet vanzelf.

 
T.A.Minkhorst zei:

Heren dank jullie wel voor de reacties.

Ik denk dat de oplossing zoals jullie schrijven is ventilatie.

  1. Het later inbrengen van ventilatieroosters zodat het klimaat op zolder gelijk wordt aan het klimaat achter de knieschotten.
  2. De knieschotten standaard, tijdens de productie te voorzien van ventilatieroosters, onder en boven in het knieschot t.p.v. van de de bouwmuren.
  3. Voor leveranciers van scharnierkappen, een kans om zich te onderscheiden.

gr Teun MInkhorst

Juiste conclusie

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+