BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bij een veranda is de onderkant, plafond geheel verspocht. de opbouw hierin is Underleyment ( vlokkenplaat ) geschilderd op balklaag 30 mm Pir isolatie en daar over bitumen dakbedekking.

Oorspronkelijk zat er ook al folie tussen maar deze is verwijderd met de gedachten dat deze een oorzaak zou kunnen zijn. maar het probleem blijft, tussen de folie en underleyment was totaal geen vocht of spocht te zien. het probleem zit dus echt aan de onderkant.

1 deel wand veranda is aan zij-achterkant en gesloten en 1 deel is aan alle kanten open, maar het probleem zit bij het gehele plafond. 

 

Graag de oplossing. 

Weergaven: 22353

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De platen zijn waarschijnlijk niet exterieur verlijmd.

Opvallend wel dat één van de foto's zo'n duidelijke grens (plaatgrens?) vertoont.

Zorgen voor meer luchtstroom langs het plafond door het plaatsen van ventiroosters in de boei, als het niet anders is/lukt toepassen van speciale afwerking, fungicide houdend!

 

Ed,

probleem herken ik . Op de Floriade in Venlo heb ik nml.  35 houten paviljoens gebouwd waarvan de opbouw hetzelfde was (Fins vuren plaat ipv underlayment)  Ook hier trad bij sommige gebouwen dit probleem op. In eerste instantie dacht ik dat het dak lek was maar de dakdekker heeft mij overtuigd dat dat niet het geval was. Hij wist mij zelfs te vertellen dat hij bij Carpoorten (zoals  in jouw geval) ook dit probleem regelmatig tegen kwam Dit heeft echt te maken met vocht (regenwater tijdens het plaatsen) en onvoldoende luchtstroom tussen de balken. Omdat het vocht alleen aan de onderzijde uit kan treden duurt het vrij lang voordat dit over gaat. Advies: meer ventileren en na een langdurige droge , warme periode de schimmel verwijderen met een grove bezem en daarna grof schuurpapier . Daarna de platen aflakken of i.d.   Succes.

Jan, met ventilatie ga je dit niet redden. Ludwig heeft een oplossing aangegeven (als je dat soort zooi wilt, maar eerlijk is eerlijk: exterieur verlijmd hout bevat dezelfde zooi: fungicide).

Goedemiddag, gezien de foto's van het geheel heeft Jan een punt , de ventilatie doorgang is smal waardoor er een continuïteit van luchtstroom plaats vindt . Wanneer het een periode betreft dat de luchtvochtigheid hoog is over een langere periode , dan zal het vocht als dauw op het warmere deel slaan . Naar mate er veel groen in uw omgeving aanwezig is zal er van het blad de sporen meewaaien onder de kap door waardoor er een schimmel zich gaat afzetten.

Oplossing; lucht stroom veranderen

              ondergrond opzuiveren / behandelen met mineralen zout oplossing.

              Anders fijn hor gaas aan de zijde van de aanslag strak spannen tussen wand en dak.

Veel voorkomend probleem. Ik denk ook dat ventilatie geen oplossing biedt.

Ik zou tussen de balklagen een palfond aanbrengen van al dan niet geschilderde HWC-platen.

Deze hebben capaciteit om tijdens vochtige periodes vocht te absorberen en tijdens drogere periodes het vocht weer af te staan. De platen losgelegd op rondom tegen alle balken aangebrachte latten. 

dat de foto's zo'n duidelijke plaatgrens aangeven geeft al aan dat het niet in de dakopbouw zelf zit. Deze platen zijn reeds voor plaatsing aangetast door overmatige vocht, regen waarschijnlijk. Dit kan reeds in de winkel zijn gebeurd. Oplossing van Jan Schalkwijk werkt het beste, eerst goed op laten drogen, dus wachten tot de zomer, dan met bezem, staalborstel of iets dergelijks schoonvegen, schuren en overschilderen met een beits of lak. (Een extra ventilatierooster voor luchtstroom werkt niet effectief omdat het aan alle kanten open is, hierdoor zal de luchtstroom echt niet verbeteren.)

Heren, Al vast bedankt voor jullie reacties maar ik denk in belang van de antwoorden die ik ktijg dat de aanvullende info er nog bij moet. veranda staat er nu 3 jaar. Is het misschien een oplossing er een plafond onderdoor te maken om zo het douwpunt te verplaatsen.

Dit is duidelijk een voorbeeld van een onjuiste materiaal toepassing. De zachthouten underlayment platen zijn gevoelig voor vocht en schimmel. Tegen de onderzijde van dit soort constructies (veranda's, pergola's, overkappingen, bergingsdaken enz.) ontstaat vaak condens. Ik weet niet hoe dat bouwfysisch werkt, maar het is zo. Ik weet niet of je wel eens met de trein reist, maar ook de open perronoverkappingen druipen (m.n. in het najaar) van de condens. Ik ben bang dat verven en of behandelen maar kort zal helpen, het neemt n.l. niet de oorzaak weg. Daar de veranda open is, zal meer ventileren waarschijnlijk ook niet helpen.

Als dakplaat had beter een cementgebonden vezelplaat toegepast kunnen worden.

Had precies het zelfde probleem ( de foto's zouden van mijn overkapping kunnen zijn :-)) Na de platen te hebben gegrond, heb ik deze afgeschilderd met watergedragen verf met een schimmellaag als resultaat. Is nu vervangen door acrylaatverf. Probleem is daarmee opgelost.

Het dauwpunt kan niet verplaatst worden omdat er geen temperatuurverschil is tusssen boven- en onderzijde van het dak. Daardoor heb je ook geen dampdrukverschil en geen dauwpunt te verplaatsen.
 
Ed Nederpelt Lazarom zei:

Heren, Al vast bedankt voor jullie reacties maar ik denk in belang van de antwoorden die ik ktijg dat de aanvullende info er nog bij moet. veranda staat er nu 3 jaar. Is het misschien een oplossing er een plafond onderdoor te maken om zo het douwpunt te verplaatsen.

Ik moet Harry gelijk geven onder dit soort overkappingen ontstaat condens, hoe vreemd het ook klinkt. Bij mijn eigen woning met een overstek van 1,25 m kwam het ook voor. Ik heb er nu een echt pakket isolatie op zitten sinds 2009 en het probleem is opgelost, wel liggen daar nu pannen op tegen singles in oorsprong. Overigens komt het ook voor op overkappingen met beschot en pannen zonder isolatie dus daarvan zou je kunnen zeggen dat het vocht weg moet kunnen. Het zit dus niet in temperatuur verschillen maar toch ontstaat het.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+